Despre protestul minerilor din Valea Jiului

Sincer, cred că o mineriadă anti-politicieni ar fi binevenită. Nu, nu să le dea minerii în cap oamenilor nevinovați, nu la București, ci la Deva, la prefect, reprezentatul guvernului în teritoriu, dar da, cred că ar fi oportună o mișcare de proporții.

Ok, nu cred că s-ar putea întâmpla acum, dar mi s-ar părea just să se întâmple, pentru că:

 1. Minerii nu se pot disponibiliza decent, cu ordonanțele de guvern, ca în alte părți. Cei care au făcut asta în 2011, n-au primit banii cuveniți și și-au luat o țeapă cam groaznică.
 2. De ani de zile, o șleahtă de hoți de la București subminează economia de stat și producția de cărbune autohton, pentru a-și putea ei încasa comisioanele de import al cărbunelui străin.
  1. Aceștia sunt niște oameni care ar trebui să moară spânzurați. Nu sunt pentru execuții sumare, dar oamenii ăștia trebuie să moară în chinuri! Pentru a-și lua ei vile, mașini și alte articole de lux, sunt în stare să pună mineritul românesc de huilă pe butuci.
 3. În condițiile în care o gigacalorie termică are un cost mediu de vreo 350 de lei, minerii cer 75 de lei per gigacalorie de cărbune livrat. Cred că energeticienii înțeleg bine ce spun eu aici…
 4. În condițiile în care CNH este devalizată sistematic de toate guvernele, inclusiv acesta, dar nicio măsură judiciară n-a fost luată împotriva marilor rechini sugaci de la companie, cred că oamenii au tot dreptul să se revolte.
  1. Credeți că materialele de construcție achiziționate la suprapreț, prin licitații trucate, nu se simt?
  2. Sau contractele păguboase, cu penalități mai mari decât valoarea contractelor în sine, sunt juste?
 5. În condițiile în care toată datoria CNH este făcută din ce au furat politicienii ultimelor decade, credeți că este etic ca aceștia să ia măsuri împotriva oamenilor, nu împotriva hoției, iar oamenii să se revolte?
  1. O să cred că justiția este liberă, când ăștia care au furat zeci de milioane de euro de la CNH or să fie băgați după gratii, iar averea lor o să fie confiscată.
  2. “Vă rugăm să ne scuzați, nu extragem cât furați” nu e doar un slogan, chit că vorbim de milioane de tone de cărbune de cea mai bună calitate, ieftin.
  3. Faza cu cărbunele de import mai ieftin este țeapă, praf în ochi, manipulare și minciună. Până și unchiu-mio, fost director adjunct de mină, sau pe acolo, a încercat să-mi dea țeapă cu explicația chestiunii acesteia, dar s-a încurcat în cifre.
 6. În condițiile în care nu se dorește rentabilizarea companiei, cu management privat, pe motiv că n-or să aibă de unde să mai sugă, toate guvernele s-au opus managementului privat. Deci ce părere pot să aibă oamenii?
 7. În condițiile în care Germania și Polonia, două țări din UE în care se mai extrage mult cărbune, au negociat cu UE ce subvenții pot aplica, iar România n-a făcut asta, anulând subvențiile când ar fi putut să le țină, oare cum să nu înceapă oamenii să clocotească?
  1. CNH, de fapt, ar putea funcționa și fără subvenții, dacă:
   1. Ăia de la București n-ar mai suge grav de pe ea.
   2. Nu ar trebui să plătească penalități pentru datorii fictive. Exemplu: CNH îi dă guvernului cărbune de un miliard de lei noi. Guvernul nu-i plătește banii pe loc, ci îi dă în tranșe mici, în timp ce CNH trebuie să plătească dările pe toată suma, deodată. Cum guvernul întârzie cu plata, CNH strânge penalități la buget. Ca la cămătari!

Îmi pare rău, dar eu sper că va veni o zi în care se va face justiția firii. Preferabil cu un furtun de presiune pe la tâmplele îmbuibaților care și-au bătut joc de munca și efortul atâtor și atâtor oameni, umilindu-i, furându-i și batjocorindu-i.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

10 Comentarii

 1. ionela 01 februarie 2012 la 21:56 - Raspunde

  minerii au dreptate sa faca revolte e munca lor si isi cer bani, fiecare are drepturi ei au ce asi doresc in schimb altii mor de foame.

  • Robin Molnar 07 februarie 2012 la 08:23 - Raspunde

   Minerii mor, de foame, de boli, din cauza hoțiilor…

 2. TNH 01 februarie 2012 la 22:52 - Raspunde

  Îmi plac articolele în care pui punctul pe i.

  • Robin Molnar 02 februarie 2012 la 08:33 - Raspunde

   Da, dar pe mine mă cam doare când le scriu. Este prea multă ură în lumea asta. 🙁

 3. Vasile 01 februarie 2012 la 23:34 - Raspunde

  De principiu ai dreptate, dar mai usor cu “aia de la Bucuresti”. Daca stai sa ii scarmeni bine o sa vezi ca sunt niste oameni care au trait, activat (if you know what I mean) prin zona si au fost urcati de partide ca oamenii din teritoriu la central. Apoi au adus gasca din tinerete aici si au inceput sa devalizeze de aici la un nivel mai mare. Nu stiu cati oameni cu state in energie sunt efectiv din Bucuresti (sau politica in general, daca stai sa te gandesti) dar m-am saturat sa se arunce cu cacat intr-un oras unde se aduna hotii/politicienii de peste tot si ajunge sa reprezinte un simbol catalizator al urii, in special de peste Carpati.

  • Robin Molnar 01 februarie 2012 la 23:43 - Raspunde

   Scuze, poate n-am fost destul de explicit dar, în contextul articolului, expresia “ăia de la București” se referă la funcționarii și înalt-demnitarii din ministerele de resort. Ăia au furat, nu Gigel care sapă linii de metrou în București.

 4. Mihai Todor 04 februarie 2012 la 03:18 - Raspunde

  … și omorându-i.

  • Robin Molnar 06 februarie 2012 la 08:43 - Raspunde

   Hă?

   • Mihai Todor 07 februarie 2012 la 00:22 - Raspunde

    Recitește penultima frază din articol și apoi revino la ce ziceam eu.

Trackbacks/Pings

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.