Efectele depersonalizării asupra mediului

Ştiind că Bucureştiul este un oraş jegos am stat să mă întreb şi de ce. Unii spun că din cauza mârlăniei şi a nesimţirii. Sunt de acord cu ei. Însă, pentru că îmi place să sap până la rădăcina lucrurilor…

Stau şi mă întreb care sunt factorii generatori de mârlănie şi mă întreb dacă nu cumva mârlănia medie a locuitorilor unei urbe nu este cumva direct proporţională cu dimensiunea populaţiei.

În opinia mea 10% dintre români sunt numai buni de belit la foc mic. Atât, 10%. Care 10% se încadrează în teoria lui VisUrât: mereu alţii sunt de vină, nu ei. Şi mai cred că depersonalizarea asta ciudată se întâmplă din cauza arhitecturii unui oraş. Un oraş închegat te obligă să îl respecţi.

Nu pot să spun că am călătorit nu ştiu cât, dar România am văzut-o aproape toată şi am ajuns la concluzia următoare: cu cât un oraş este mai armonios, cu atât mai curat acesta devine. Pentru că depersonalizarea despre care vorbesc nu mai are loc, din cauză că oamenii simt că aparţin unei comunităţi, simt că sunt parte a unui oraş.

Bineînţeles că teoria este una pur subiectivă bazată pe observaţie. Nu mai dau exemplu Petroşani-ul (care este un oraş curat). Dau exemplu oraşul Orăştie şi Denisa poate să confirme. Este un oraş curăţel şi îngrijit, cel puţin din ce am văzut eu. La fel, municipiul Caransebeş mi s-a părut curat şi cât de cât îngrijit.

În schimb Bucureştiul mi se pare oribil. Dezgustător. Şi nu, nu spun că e doar vina oamenilor, ci şi a arhitecţilor, respectiv a Primăriei. Cum să pui frăţie ditamai (ditai) clădirea de sticlă pe treptele bisericii? Nu contează ce rit este, nu poţi să amesteci stiluri arhitectonice diametral opuse fără să agasezi vizual.

Şi e păcat. Am fost în Bucureşti de câteva ori şi am văzut o sumedenie de clădiri extraordinare şi de blocuri interesante, care erau orice numai pătrăţoase nu. Nu este OK să pui o clădire de birouri într-un cartier de case. Este absolut agasant.

Oamenii încep să se simtă cu adevărat singuri şi se rupe legătura dintre ei şi comunitate, pentru că nu se regăsesc în "viaţa oraşului". Şi atunci normal că încep să nu-l mai respecte, să-l umple de gunoaie şi aşa mai departe. Pentru că oraşul încetează să mai fie şi al lor. De fapt încerc să spun că un oraş deschegat va avea întotdeauna o comunitate deschegată.

Bine, sunt şi excepţii care ar fi în stare să distrugă şi mergând pe Champs Elysees în Paris, dar aceia sunt mai puţini, cam 1% din populaţie. Fiind mai puţini putem lua  măsuri împotriva lor ca să descurajăm huliganismul.

Dar nu se vrea, pentru că nu este rentabil la buzunarul investitorilor locali şi nu numai, cei care cotizează la primărie prin diverse mijloace. Este păcat şi pentru că primarii nu au viziunea necesară să vadă cercul vicios al lucrurilor:

Un oraş urât -> mai mulţi oameni care să se simtă în afara comunităţii -> mai mulţi oameni care să nu păstreze curăţenia -> un oraş mai murdar -> şi mai mulţi oameni care să se simtă în afaa comunităţii -> şi mai mulţi oameni care să nu păstreze curăţenia -> un oraş mult mai murdar -> mult mai mulţi oameni care să se simtă în afara comunităţii -> şi mai mulţi oameni care să nu păstreze curăţenia -> un oraş foarte jegos ->…

Din păcate cercul acesta vicios se extinde şi când oamenii merg în aer liber: sunt atât deobişnuiţi să nu fie parte din ceva (comunitate, naţiune, etc) încât nu le mai pasă şi se întâmplă chestiuni despre care vorbeşte şi Arhi sau Zoso. Exemple sunt nenumărate.

Am văzut anult trecut o fază de am rămas prost. Nu mai ştiu unde trebuia să merg şi nu puteam lua maşina de serviciu, pentru că nu e etic. Şi am mers într-o satţie de maxi taxi să aştept o maşină.  Lângă staţie este un semafor. La un moment dat un tip ce conducea un Audi nergu care venea dinspre dreapta încetineşte în faţa noastră şi începe să arunce din maşină nişte doze de suc, nişte ambalaje de cipsuri şi coji de banană. Vă spun sincer că am început să văd dublu, de nervi.

Un babalâc mai pe fază ca mine a început să strige:

– Bă nesmiţitule, eu vin să mă cac la tine în sufragerie?

Cred că acestea sunt efectele depersonalizării asupra mediului: um mediu ambiant urât şi îmbâcsit duce la oameni care să nu mai repsecte mediul. Evident, cu excepţii negative care sunt peste tot, că mârlănia este o constantă universală.

Oare cine va avea curaj să ia măsuri?

8 Comentarii

  1. skywalker 26 aprilie 2009 la 21:18 - Raspunde

    cam ai dreptate aici… din nefericire asta e, ce sa facem…

    • Robin Molnar 26 aprilie 2009 la 21:21 - Raspunde

      Păi am putea, de exemplu, să nu mai construim haotic. 😉

  2. skywalker 26 aprilie 2009 la 22:09 - Raspunde

    bineinteles! aceasta ar fi o solutia importanta, poate chiar principala. de asemenea sunt convins ca mai exista si alta cauze ale depersonalizarii oamenilor. de ex.: mass-media (prea abundenta, prea mucegaita), lanturile de retail (dispare placerea de a cumpara un aliment produs de un conational de-al tau, un om obisnuit ca si tine. in schimb mergi la super/hipermarket si cumperi produse ambalate care nici nu sti ce contin), lipsa/insuficienta/nesiguranta locurilor de munca s.a. toate acestea cred ca participa si ele la pierderea identitatii individuale, regionale, chiar si nationale intr-un timp mai indelungat. si sa nu mai pomenim de numarul mare de romani plecati dincolo…

    • Robin Molnar 27 aprilie 2009 la 08:02 - Raspunde

      😉 Corect. Oamenii încep să nu se mai regăsească în ceea ce li se oferă. 😆

  3. Mihai Todor 27 aprilie 2009 la 07:10 - Raspunde

    @skywalker:[quote]produse ambalate care nici nu [b]sti[/b] ce contin[/quote]Gogule, vezi că ai mâncat un \”i\” 😉

    Eu zic să cauţi borcanu\’ de murături pe care ai pus dicţionaru\’ ăla care îl lăudai aseară 😉

  4. Mhanu 27 aprilie 2009 la 10:57 - Raspunde

    Cumperi ceva si in cutie este altceva, asta mi s-a intamplat si mie o data si daca la casa nu deschideam cutia acasa ma lovea fericirea(asta s-a intamplat la Carrefour,magazinul care stie \”sa-si multumesca\” clientii intr-un fel aparte,fiind-le lene sa mearga sa vada,sa caute daca au produsul pe care-l vrei.Indiferenta,bataia de joc si lasa pe niciodata ce ai putea sa faci azi,cred ca sunt lozincile dupa care se ghideaza majoritatea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.