Era o vreme când a fi inginer însemna ceva

Era o vreme când a fi inginer însemna recunoașterea unui efort susținut, întins pe mai multe decenii, începând din jocurile prunciei când jucăriile erau dezasamblate și reasamblate, terminând cu studierea și implementarea unor sisteme complexe care să protejeze viața umană.

Era o vreme când a fi inginer însemna, înainte de toate, responsabilitatea de construi siguranță și dezvoltare, de la proiectarea căilor ferate și a drumurilor, la construcția de mijloace de transport în comun care să nu se rupă în două la curbe, terminând cu instalații industriale cu un risc ridicat de pericol.

Era o vreme când munca depusă pentru dezvoltarea minții de inginer, acțiune deloc facilă, se recunoștea prin stimă și atitudine înainte de patalama dar mereu după ce se demonstra capacitatea de a gândi tehnic, de a diseca firul în câte segmente cere procesul tehnic vizat…

Acum e plină țara de ingineri care n-au cercetat nimic, n-au proiectat nimic, n-au îmbunătățit nimic altceva decât condiția proprie, dar cred, sper că vor reveni zilele când a fi inginer înseamnă în primul rând muncă, responsabilitate și inteligență.

Dar cu ce preț? Și câte generații de ingineri ne vor trebui pentru a repara ce strică ăștia acum?

10 Comentarii

 1. Mihai 02 decembrie 2011 la 16:20 - Raspunde

  Stiu inginer ce a terminat la voi la Cluj faculta,si ma cheama sa-i instalez Windowsul sau Winampul :|.Nu zi ca la noi la Poli,la Automatica, in TM nu aveam “bombe”,dar macar aia stiau sa isi puna un film 🙂 Era o vreme cand pe usi la apartamente scria “Fam. Inginer x-ulescu” 😉 .Sincer la medici intelegeam ca scria “Fam. Doctor……”ca poate ai nevoie de un medic. La ingineri era o chestie de mandrie.

 2. relansat 02 decembrie 2011 la 20:22 - Raspunde

  Era o vreme … Cunosc cel putin 30 de asa zisi ingineri care fac tusa momentan. Fosti colegi de-ai mei. E adevarat, la facultatea de constructii …

 3. Adnana 03 decembrie 2011 la 15:46 - Raspunde

  Pai nu prin teorie se face practica la noi? Ma mir daca cei de la medicina sau de la arhitectura fac ceva concret…

 4. joita lucian 04 decembrie 2011 la 10:46 - Raspunde

  Intaplator..cunosc si eu pe cineva …o d-ra care este inginer in construtii..si se chinuie saraca de azi pe maine..sta cu chirie….desi a bagat carte de si-a rupt hainele pe bancile scolii…doar ca poate nu a avut noroc…sau poate ca adevaratele valori nu mai conteaza!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.