Grobienii ăia din HarCov

Primi oameni cu adevărat liberi și cu adevărat toleranți vor fi aceia care vor refuza țarcul!

Presa a făcut mare caz vizavi de fetița româncă din HarCov care a fost discriminată de Ziua Ungariei pentru că purta o bentiță tricoloră.

În primul rând, n-o să se întâmple nimic, pentru că cei care ar trebui să ia măsuri sunt numiți politic. De UDMR, dar și la ăștia de acum se poartă numirile politice…

Apoi, când este ziua națională a unei minorități la fel de intolerante precum majoritatea, ce faci? Te amesteci între ei ca un stelist în galeria câinilor roșii? Aștepți să te apere articolul 1. din Constituție?

Să nu fim puerili, dacă golim de naționalism/ extremism clasa politică de acolo, dacă dezbrăcăm de trufie o bună parte din populația de acolo, ce rămâne? Niște cartofi, că-n rest n-au nimic. Nimic. E și firesc, deci, ca mase largi ale populației să adere la aceste pseudo-valori: oamenii au nevoie să creadă în Dumnezeu și au nevoie să creadă că Dumnezeu este aliatul țării lor, au nevoie să creadă în unicitatea și permanența lor, pentru a închide hăul în care se află, prin sărăcie și ignoranță, oamenii au nevoie să substituie apartenența la rasa umană, unde toți suntem cetățeni egali ai aceleiași planete, cu ceva mai restrâns, ceva local, mai potrivit orizontului lor îngust.

Și aici, paradoxal, nu mă refer numai la unguri, că nici noi, românii, nu suntem mai breji. Chiar deloc.

Acum cinci mii de ani, pe teritoriul României erau zeci de popoare care s-au măcelărit între ele timp de milenii pentru autonomie, neatârnare și ne-corcire între neamuri. Și pentru ce? Pentru asta au plâns mamele ale căror prunci au murit, pentru asta au suferit văduve și orfani, ca să ajungem să fim toți în aceeași țară, iar ei să fie absorbiți în tristul, fragmentarul său trecut?

Întrucât nouă ne aparține doar timpul, nu și pământul ăsta care este de dinainte de noi și va fi aici și cu mult după noi, nu cumva e stupid să ne agățăm de acest concept inventat numit țară? Oare un român din țară, din România, este mai inteligent, mai harnic sau într-o altă manieră superior unui român din afara țării? Și, dacă nu, ce este țara? Oare, nu cumva, este doar un concept menit să separe oile negru cu alb de oile alb cu negru, pentru a fi mai ușor de ținut în țarc?

Oare nu cumva țara este acel țarc în care oile așa-zis de un fel sunt separate de oile de un așa-zis alt fel, care șed în alt țarc?

Eu cred că oile – oamenii – sunt de un singur fel. Lupii – politicienii și alți exploatatori – sunt alții. Or, pentru ce fac lupii, trebuie să tăiem oile?

Primi oameni cu adevărat liberi și cu adevărat toleranți vor fi aceia care vor refuza țarcul. Or, vizavi de extremism, naționalism, România și de HarCov:

– Cum vă place pășunea, dragii mei?

Asta, ca să nu întreb, vorba cântecului: – Cin’ te taie, mielule? 

În fine, prostiile acestea naționalist-extremiste sunt la fel de absurde precum o poveste în care, pentru că lupii latră la lună, oile se mănâncă între ele.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.