Îmi pare rău, SRI nu prezintă încredere

Senatul a adoptat proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Național de Securitate Cibernetică. Actul normativ a fost votat de toţi cei 92 de deputaţi prezenţi, de la toate partidele. Controversata lege prevede autorizarea perchezițiilor informatice chiar și fără acordul unui judecător.

Digi24


Teoretic, SRI vrea să ne protejeze. Practic, din cauza unor agenți care colaborează cu infractorii, trădătorii sau cu mercenarii de informații, eu unul nu am încredere că, dacă SRI intră la mine pe computer, o face pentru a păstra legea și ordinea.

Mai de grabă, pe sereiști îi cred capabili să fie corupți și să intre la mine-n computer ca să fure date, să șteargă articole de pe blog, să planteze materiale interzice cu care, apoi, să mă șantajeze, chestii de-astea grele, nu ce scriu eu pe Facebook (și e public!), sau pe Twitter (și e public!) sau pe blog (unde, iarăși, este public!).

În afară de aceasta, activitatea SRI este ca un fel de nebuloasă și s-ar presupune că societatea cilivă ar trebui să-și dea acordul de imixtiune a Securtății în viața privată a individului, după votul celei mai corupte instituții din România, Parlamentul.

Hai să zicem că propunerea venea de la DNA, parcă mai aveam o umbră de încredere. Dar de la SRI? După ce hoții din Parlament și-au dat acordul? De bună voie?

Mie propunerea asta, mai de grabă, îmi seamănă cu povestea cu un lup care a învățat limba oilor și s-a dus să le păzească, nu care cumva să sară afară din îngrădire și să rămână nemâncați lupii.

De aceea, nu am niciun dubiu că această inițiativă legislativă este menită să le protejeze lor, lupilor, puterea, nu îngrădirea oilor.

Și mai este un aspect legal fatal, din punctul meu de vedere: mai multe companii software produc, în România, software folosit inclusiv de Departamentul Apărării al SUA, iar legea spune că inclusiv computerele pe care se dezvoltă secrete industriale trebuiesc monitorizate, ceea ce este inacceptabil (pentru că agenții SRI pot vinde secretele, n-ar fi prima dată!), ceea ce va forța puterile aliate să renunțe la cooperarea cu dezvoltatorii din România, ceea ce înseamnă locuri de muncă pierdute – din acelea bine plătite! – și expertiză pierdută – din aceea cea mai scumpă!

Și pentru ce? Ca să aibă lupii mai multă putere asupra noastră? Nu, în niciun caz nu o să accept acest abuz! Și este o neobrăzare să vii cu o asemenea lege chiar acum, când comemorăm un sfert de secol de la puciul sângeros iliescian.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.