Intelectualitatea românească se prăbușește din interior

INTELECTUÁL, -Ă, intelectuali, -e, adj., s.m. și f. 1. Adj. Care aparține intelectului, care se referă la activitatea minții, la intelect. 2. S.m. și f. Persoană care posedă o pregătire de specialitate temeinică și lucrează în domeniul artei, al științei, tehnicii etc.; persoană care aparține intelectualității. [Pr.: –tu-al] – Din fr. intellectuel, lat. intellectualis.

Am constatat de ceva vreme treaba asta, însă doar acum, de dimineață (clar, trebuie să îmi schimb cafeaua) am reușit să-mi formulez ideea în maniera pe care o găsesc potrivită. Pur și simplu, foarte multă lume este de părere că intelectualitatea românească este de rahat.

Sincer să fiu, înțeleg acest punct de vedere. Adică no, am constatat și eu că sunt mulți, prea mulți oameni cu o pregătire de specialitate temeinică, însă doar la nivel teoretic. Nu, nu mă refer că știu teoria, ci că ar trebui să o știe, dar n-o fac. Datorită declinului educației, care declin se vede și din calitatea elitelor rezultate din sistem.

Prea mulți proști au diplome de studii superioare, dar sunt bâtă la ceea ce ar trebui să știe. Nu, nu inventez apa cladă, spun doar că singurul motiv pentru care intelectualitatea românească nu s-a prăbușit de tot sub greaua invazie a inculților este pentru că încă mai sunt oameni care își fac treaba, educația, în mod temeinic.

Prin extensie, definiția de mai sus este întrucâtva similară cu următoarea:

INTELECTUÁL adj. 1. cerebral, mintal, rațional, spiritual. (Activitate ~.) 2. spiritual. (Cultura ~.)

Pot să spun, corelat cu definiția de mai sus, că sunt un om norocos și că mă învârt prin niște cercuri mai de grabă rare, ca să nu spun de-a dreptul selecte (și să dau dovadă de o falsă lipsă de modestie, din acest punct de vedere). Dar știu că no, sunt printre excepții (în sensul de: oamenii pe care îi cunosc eu și cu care am relații bune sunt excepții, sunt intelectuale get – beget).

Spuneam că ei sunt excepții, pentru că sunt cerebrale, raționale, mintale, lucru destul de rar, dealtfel. Și, pentru că mă doare să fiu pus în aceeași oală cu cei care au făcut școala după alte criterii, am început să le dau cu Flit și DDT. Pot să mintă că sunt educați și alte cele. eu le aduc aminte că nu. Le aduc aminte că pot să îi mintă pe cei mai creduli, dar că pe mine nu pot să mă mintă. Pentru că treaba asta se vede.

P.S. Să lămurim o chestie cu care mă lupt. Eu mi-am făcut studiile superioare la Universitatea din Petroșani. Unii sunt de părere că asta este un fel de grădiniță unde nu înveți nimic. Eu sunt de părere că nivel de pregătire este identic cu restul universităților din țară (București, Timișoara, Cluj – Napoca). Ba chiar, am repetat un an, din motive de pierzanie și probleme financiare. Am muncit, mi-am plătit taxele (când un euro era 41,600, acum vreo 6 – 7 ani) și am învățat de toți banii ăia, pe care eu i-am muncit. Nu accept ca efortul meu să fie luat în derâdere.

P.P.S. Evident, încă sunt supărat pentru asta.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.