Inteligența e limitată

Citisem ceva tangențial cu afirmația aceasta în Știință și Tehnică (revista tipărită), în numărul trecut, iar recent am văzut și la știri că se vorbea despre asta.

Din păcate nu am link, că nu eram la computer când rula știrea la TV, dar idea de bază era cam așa:

De-acum încolo nu vor mai avea loc descoperiri și invenții epocale, pentru că inteligența pe care o putem avea, din punct de vedere biologic, este limitată.

Ca să ne crească inteligența, am avea nevoie de un creier mai mare, de vase de sânge care să ducă mai mult oxigen la numărul sporit de neuroni și, evident, de mai mult sânge care să transporte acel oxigen.

No, în principiu sunt de acord cu cea de-a doua afirmație, iar dovada faptului că aceasta este adevărată constă în faptul că de-a lungul evoluției capacitatea craniană (volumul) a crescut. Pentru că aveam nevoie să fim mai inteligenți.

Pe de altă parte, prima parte mi se pare o inepție de nedescris. Din câte știu eu, omul are aceeași capacitate craniană încă din epoca de piatră. Între timp, specia a trecut prin epoca bronzului, epoca fierului, Antichitate, Evul Mediu, Revoluția Industrială și Epoca Modernă.

Mă rog, sunt unii care vor să-și facă templu mare și scump în București, rămași tot în perioada Evului Mediu timpuriu – că și ăsta se împarte în mai multe perioade – dar să nu divaghez.

No, eu sunt de părere că nu ne crește capacitatea craniană din mai multe motive:

 • Evoluția nu stă la cheremul nostru, ci noi suntem al cheremul evoluției.
 • În natură lucrurile nu evoluează așa de repede.
 • Nu avem nevoie să fim mai deștepți ca să supraviețuim. E simplu! Bine, unora o să li se pară revoltător, dar asta este deja o altă discuție. Să revenim la afirmația mea că nu avem nevoie să fim mai deștepți:
  • Cât de inteligent trebuie să fii să conduci un tractor? Sau un camion? Sau să dai cu sapa?
  • Cât de inteligent trebuie să fii pentru a scrie la gazetă?
  • Cât de inteligent trebuie să fii ca să completezi niște acte? Sau să lipești niște timbre?
  • Cât de inteligent trebuie să fii ca să le dai proștilor de alegători un ulei, o ceapă și o găleată ca să te aleagă, să fii un politician legitim?
  • Cât de inteligent trebuie să fii să ceri construirea unei biserici iar nu a unei cantine sociale?

Deci nu, evoluția zice că nu avem nevoie să fim mai deștepți, în ansamblu, și, ca atare, nu o să ni se dezvolte prea curând capacitatea cerebrală.

Și nu e nicio dramă, că oricum majoritatea oamenilor nu-și folosesc capul, fiind dominați de lene. Așa că noi să fim sănătoși.

Totuși, de ce presa nu a dezbătut și acest aspect? Acum este OK să fii prost și leneș, dând vina pe evoluție sau ceva?

8 Comentarii

 1. Lorand 06 august 2011 la 21:30 - Raspunde

  Human Devolution se numeste si este un proces controlat

  • Robin Molnar 06 august 2011 la 21:40 - Raspunde

   Un proces controlat? De cine? De ce?

   • Lorand R. Minyo 07 august 2011 la 23:40 - Raspunde

    E o intreaga teorie (demonstrata in oarecare masura). E o discutie chiar lunga, candva la o sticla de vin rosu putem povesti 🙂

 2. Adina 07 august 2011 la 00:56 - Raspunde

  Am citit si eu articolul ajuns stire TV : http://www.romanialibera.ro/actualitate/fapt-divers/sfarsitul-evolutiei-cercetatorii-spun-ca-inteligenta-umana-a-atins-dezvoltarea-maxima-232854.html
  Articolul e inca o dovada de incompetenta a unor jurnalisti romani. Au copiat/tradus un articol din Daily Mail. Ambele publicatii au uitat sa precizeze natura speculativa a articolului. Povestea incepe de la un articol a lui Douglas Fox din Scientific American care vorbeste despre modul in care mecanica creierului ar putea limita inteligenta. Fox sugereaza cateva moduri care ar duce la cresterea inteligentei:
  – cresterea numarului de neuroni
  – crestrerea conectivitatii neuronilor.Conexiuni directe intre neuronii indepartati permit comunicare mai rapida
  – cresterea latimii axonilor. O latime mai mare a axonilor ar permite un transfer mai rapid al semnalelor la creier
  – scaderea in marime a neuronilor sau axonilor pentru a obtine un creier mai dens
  Realizarea celor enumerate mai sus ar duce insa la alte probleme. Articolul si explicatiile le gasesti aici: http://www.unm.edu/~neurohsc/533%20Papers/2011/Fox.pdf

 3. Cristi Mirt 09 august 2011 la 13:14 - Raspunde

  Părerea mea este că vor fi în continuare multe descoperiri și invenții. Părerea mea este că ai nevoie de două lucruri esențiale pentru o invenție: imaginație, ca să-ți vină ideea și inteligență ca să o pui în aplicare. Și mai știu că imaginația nu are limite. Din câte știu eu, nanotehnologia începe să ia avânt în ultimul timp. Imaginați-vă (ăsta e termenul cheie azi:p ) câte se mai pot inventa cu ajutorul ei….

  • Robin Molnar 10 august 2011 la 23:01 - Raspunde

   Păi cred că aceasta este părerea oricărui om de bun simț.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.