Internet în închisori

În România, în închisori, este interzis accesul deținuților la telefoane sau la internet. Deși am înțeles dece nu-i voie cu telefoane, n-am înțeles de ce nu-i voie cu internet și nici n-am înțeles exact de ce anumite grupe de infractori, de exemplu cei cu fapte fără violență și fără escrocherii, n-au dreptul de a rămâne conectați la societate, cu ajutorul internetului, pentru a se reintegra mai ușor, după eliberare.

Geam cu plasă de sârmă

Geam cu plasă de sârmă

Pe modelul suedez, mă gândesc că îngrădirea asta este nenecesară și, mai mult, n-am înțeles de ce infractorii cu drept de muncă nu pot munci pe internet. Mă gândeam la asta chiar ieri, când cineva căuta oameni care să transcrie înregistrări video. De ce  oameni aflați la Casa Mare nu pot munci onest pe internet, în același timp ispășindu-și pedeapsa pentru faptele lor?

Cu siguranță că cei care au dat legea au fost semi-analfabeți informatic și, probabil, n-au înțeles mare brânză din ceea ce este internetul, dar poate că a venit timpul să înțelegem că internetul este atât libertate de exprimare, cât și acces la muncă sau cultură. Sigur, cumva acest acces trebuie să fie monitorizat și, uneori, îngrădit, dar nu cred că interzicerea totală este soluția optimă.

Suntem într-un secol în care accesul la internet ar trebui să constituie un drept fundamental al omului, deci nu înțeleg de ce suntem retrograzi. Ca să ce?

14 Comentarii

 1. rundown 06 februarie 2013 la 21:37 - Raspunde

  Dude, te-ai lovit la cap?
  Ai calcat pe bec?
  LA PUSCARIE cu tine! Beneficiezi doar de anumite drepturi ca cetatean. Nu te astepta sa ai aceleasi drepturi cu cei care traiesc cinstit, muncesc si platesc impozite ca tu sa ai cazare si masa gratis la parnaie. Daca esti detinut cu drept de munca nu ai decat sa mergi la sapat santuri si cules porumb. Iti meriti soarta, ti-ai facut-o cu mana ta.
  Si NU, nu sunt retrograd…

  • Robin Molnar 11 februarie 2013 la 21:29 - Raspunde

   La pușcărie ajung și aoemni ale căror fapte nu sunt neapărat de genul: pedofilie, țeapă, de-astea.

 2. Yamasha 06 februarie 2013 la 22:30 - Raspunde

  Nu crezi ca le dam deja foarte multe lucruri, nu le platim tot? Noi muncim si ei au beneficii dupa urma noastra?! Cine i-a pus sa ajunga acolo, cine i-a pus sa fure, sa violeze, sa omoare oameni?!

  • Robin Molnar 11 februarie 2013 la 21:42 - Raspunde

   Eu tocmai aia propun, să-i punem și la muncă.

 3. Bogdan 07 februarie 2013 la 03:48 - Raspunde

  Robin, cineva odată ajuns la închisoare nu este acolo pentru a se bucura de “libertăţile” unei vieţi normale, sociale. El e acolo ca să inspăşească o pedeapsă pentru o faptă nu tocmai “curată”.

  Închisoarea trebuie (în accepţiunea proprie) să fie reprezentată de un cubicul de 2m / 1.5m, un pat din scânduri dar mâncare bună. Mâncare bună pentru că ziua, indivizii să meargă la săpat şanţuri!

  Mi se fălfăie de toate organizaţiile cu “drepturile omului”. Respectivul şi-a pierdut acele drepturi. Punct.

  Ia uite măi, dar mie îmi plăteşte cineva casa, masa, internetul.. doar pentru că sunt om cu bun simţ, nu fur, nu fac scandal şi smecherii în faţa blocului?

  PS – Ai consumat ceva licori bahice?

  • Robin Molnar 11 februarie 2013 la 21:43 - Raspunde

   Ok,

   Eu mă refeream la posibilitatea de a lucra prin intermediul computerului, nu la vizitat 9Gag sau FB.

   Nu ar fi OK?

   P.S. Nope, n-am consumat vin recent. Poate d-aia. =))

 4. Cipri.S 07 februarie 2013 la 12:37 - Raspunde

  Very, very bad idea!!!

 5. Mihai Todor 07 februarie 2013 la 18:49 - Raspunde

  Mă, tu vrei ca niște violatori și pedofili să aibă acces la net? Te-ai gândit că ăștia ar putea să-și desfășoare în continuare activitățile de corupere de minori folosind internetul? Unii dintre ei pot avea varii aptitudini de a trece de eventualele polițe de securitate. E o idee foarte proastă și dacă cineva ajunge la bulău, n-are ce căuta pe internet, cam indiferent de fapta săvârșită. Aș zice că sunt unele excepții, dar mai bine să le tăiem la toți macaroana.

  • Robin Molnar 11 februarie 2013 la 21:59 - Raspunde

   Nu, nu violatori, nu țepari, nu oameni are au făcut infracțiuni ce ar putea fi reluate prin intermediul internetului.

   • Mihai Todor 11 februarie 2013 la 23:54 - Raspunde

    WTF dude, dacă n-aș ști mai bine, aș zice că tu vrei să-i faci un bine lu’ Năstase 😛

    Ideea de a arunca pe cineva în pușcărie este de a-l izola de societate, pentru că e un pericol. Ia să luăm un șofer beat care omoară niște oameni. Sincer, nu aș vrea un asemenea specimen să se plimbe liber pe net vreo 4 – 8 ani, cât o face pușcărie, “ca să mai treacă timpul”. Acel om trebuie să stea închis acolo în celula lui și să aibă timp suficient să reflecte la tâmpenia pe care a făcut-o. Poate s-o maturiza până scapă, deși, de multe ori mă îndoiesc de eficacitatea acestui sistem de pedepsire a infractorilor. În fine, asta e tot ce avem în momentul de față.

    Cu mici excepții, cei care ajung la bulău sunt ultimele lichele ale societății. Aceste persoane merită să-și piardă orice drept de a mai interacționa cu lumea, de multe ori pe termen nedeterminat. De asemenea, mă aștept ca nici măcar 1% din pușcăriași să fie capabili să facă ceva productiv pe un PC, mai ales în România. Hai să lăsăm vesticii să-și pună probleme de astea existențiale, că noi încă învățăm cum să ne dăm jos din baobab 😉

    • Robin Molnar 12 februarie 2013 la 11:00 - Raspunde

     1. Năstase se dă, oricum, pe net. Cât vrea mușchiul lui.
     2. Unul care s-a urcat băut la volan nu reprezintă un pericol social pe internet.
     3. Scopul pedepselor este multiplu, adică închisoarea are atât rol punitiv, cât și corectiv. Câtă vreme ne gândim doar la rolul punitiv, ceea ce vom băga în închisori, aia vom scoate.

 6. Laurentiu 08 februarie 2013 la 16:38 - Raspunde

  N-ar fi pacat sa le luam dreptul de a-si controla ‘afacerile’ de la racoare?

  • Robin Molnar 11 februarie 2013 la 22:08 - Raspunde

   Nu m-am exprimat bine, nu m-a referit la cei ce fac șmenuri din închisoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.