Munca în IT
Cei de la Gândul/ Ziarul Financiar, într-un advertorial pentru Brainspotting, spun cât câștigă informaticienii în București. Foarte bine, doar că nu merge așa.
Articolul se întreabă retoric oare ce școală trebuie cineva să termine ca să câștige bine. Răspunsul e scurt: informatică.
Pe de altă parte, răspunsul scurt prezintă defectul de a fi superficial, prezentând doar valoarea materială a muncii, nu și volumul acesteia. Răspunsul corect are o formulare ce ar fi cam așa: până să câștigi bine din IT, te ia mama dreq. Până să ai primul job în IT care să fie „bine plătit” (comparativ cu restul populației, pentru că altfel ești cel mai sărac din birou), trebuie să consideri IT-ul ca fiind un al doilea job timp de zece ani, dacă nu mai mult…
Încă din liceu, dacă nu chiar cumva din școala generală, trebuie să consideri IT-ul ca un job secundar, job pe care trebuie să-l practici și în timpul facultății, oricând, oriunde. Practic, o bună parte din adolescență trebuie să ți-o petreci studiind în particular, pentru a te pregăti de marele moment când cineva te va angaja, în ciuda faptului că n-ai experiență.
De fapt, aici începe greul care nu poate fi descris decât așa: „ajungi acasă seara și ți-e creierul ca o pastă gri în care gândurile se opresc.„.
Este, deci, mare un salariu de ITist? Spuneau ăia la ziar: un începător ia în București cam 3,300 de lei. Adică ceva mai puțin decât salariul minim pe economie dintr-o țară europeană. Asta, după șapte – zece ani de lucru individual, nu întotdeauna plătit sau coordonat de cineva.
Pe mine asta m-a enervat, faptul că se prezintă doar salariile, minimalizând sau ignorând complet munca. Or, banii ăia nu vin din cer, nu vin dintr-o țidulă care să ateste că ai făcut o școală în domeniu, banii ăia nu vin decât din muncă directă. Din acest punct de vedere, IT-ul este o profesie ultra-liberală: cine nu muncește bine în IT, nu mănâncă. Puține alte profesii sunt atât de rigide în standarde.
Și, de parcă specificul ultra-liberal n-ar fi de ajuns, tehnologiile se schimbă și ele extrem de repede (comparativ cu alte domenii, gen: medicină, mecanică auto, jurisprudență), toți ITiștii fiind nevoiți să țină pasul cu tot felul de tehnologii, pentru că piața muncii în domeniu este una ultra-liberală întocmai pentru că este globalizată: dacă nu-mi fac bine treaba, altcineva, chiar din altă parte, o s-o facă și o să ia el banii ăia. Prefer să-i iau eu.
Este, deci, mare, salariul din IT? Mie mi se pare că este puțin peste minimul la care ITștii pot fi funcționali, pentru că – spre deosebire de alte domenii – dacă ITiștii sunt apăsați de griji, nu sunt eficienți.
În fine, înainte de a fi despre bani, profesiile din IT sunt – în primul și în primul rând – despre muncă. Dar, cum la noi munca este considerată prostie, cine să înțeleagă?
In mai toate domeniile este bataie de joc…pt ca cererea de munca este f mare…
Nevoia de muncă este un lucru bun.
… si mai nimeni nu ia in considerare ca in IT, mai ales in programare, efectiv nu poti sa te mentii in top mai mult de 10-12 ani. Tragi tare 10-12 ani, dupa care trebuie sa te reorientezi catre o pozitie manageriala sau altceva, altfel vin tinerii din urma si te mananca. Foarte putini pot sa ramana in top dupa ce trec de varsta de 40 de ani… intevin alte prioritati in viata, studiul continuu de tehnologii noi cade pe planul secundar. Pe de alta parte, un medic abea pe la 40 de ani incepe sa se dezlantuie… Cred ca pe termen lung, adica viata activa a individului, balanta se echilibreaza in ceea ce priveste veniturile totale realizate. Intr-adevar, in IT castigi relativ mult la inceputul carierei, ceea ce e un lucru bun pana la urma. Te bucuri de acei bani la tinerete 🙂
Da, nu sper nici eu să ies la pensie din IT.