O românească anti-Lidl…
Un polonez naiv sau neinformat în materie de realități românești scrie așa:
Bună, Lidl! Ai FOST magazinul meu preferat din Polonia.
Preţurile sunt bune, calitatea o bate pe cea de la Biedronka (polonezii vor înţelege), dar îmi displace profund ce faci în România. Ieri, un prieten din Polonia mi-a spus că organizezi Săptămâna Franceză (perioadă în care preţurile la produse din Franţa sunt promoţionale – n.r.) cu produse şi preţuri bune. M-am decis să verific şi eu. Ştiu că preţurile din România sunt în general MAI MARI decât cele din Polonia la multe şi multe produse (în special la cele de bază precum lapte, pâine şi carne), dar NICI CHIAR AŞA! Ai două EXEMPLE de produse cu diferenţe de preţ de 50% între România şi Polonia! Poţi să îmi explici, te rog, cum este posibil ca oamenii să plătească MAI MULT, când ei câştigă MAI PUŢIN? PS: Un leu echivalează cu 1 zlot (Bine, este 0,9571 zloţi)
La care Lidl, foarte corect, răspunde că diferența de preț este dată de diferența de taxe și de costurile logistice. Întrucât Lidl nu face politică, ci comerț, deci invers decât mine, îmi permit eu să comentez și spun așa:
- În România prețurile sunt mai mari. Acesta este prețul plătit pentru că nu avem autostrăzi.
- În România prețurile deschiderii de magazine sunt mai mari, întrucât toți securiștii au furat terenuri pe care au construit sau le-au închiriat scump. Acesta este prețul plătit pentru că nu avem justiție.
- În România, există un cartel al transportatorilor rutieri, care impune costuri mai mari de transport, deci costuri mai mari la raft. Acesta este costul politizării serviciilor publice.
- În România, transportul feroviar nu este, în general, o soluție pentru retaileri, din cauza vitezei mici de rulare pe calea ferată, respectiv din cauza congestionării frecvente a liniilor de transport, din cauza infrastructurii învechite și proaste. Acesta este prețul plătit pentru politizarea funcțiilor în care, în mod normal, ar trebui să numim experți, nu politicieni.
- În România, plata sumelor către exterior, respectiv încasarea sumelor venite din exterior se face greu, cu întârzieri și costuri semnificative, din cauza faptului că experții care ar trebui să reglementeze treaba asta sunt numiți pe criterii politice, nu pe criterii de performanță sau experiență. Cum ar fi, de exemplu, corcodușii de la ASF.
- În România, rulajul de marfă este mai greu, întrucât orașele sunt gândite și sistematizate mai prost, serviciile de audit oferite de stat sunt mai lente, iar proasta capacitate administrativă a statului se reflectă într-o mai mare birocrație care, desigur, afectează viteza de desfacere de la raft, și până și ceva simplu, precum combustibilul folosit în transporturi, la noi este mai scump, pentru că așa a decis statul.
Deci da, dragii mei, prostia noastră se plătește, iar noi plătim cu vârf și îndesat. Pe merit, dacă mă întrebați pe mine.
Mai mult decât atât, fix de cei nevinovați ne legăm, că Lidl n-are nicio vină că România este o țară atât de… românească, în loc să ne legăm de cei cu adevărat vinovați, în cel mai pur stil românesc.
De fapt, toată treaba asta este o românească de tradiție milenară cu care, desigur, noi suntem obișnuiți, dar nu și oamenii cu adevărat civilizați!
P.S. Și încă ceva: majoritatea produselor de la Lidl sunt de import din Germania sau Polonia. Este logic faptul că un produs fabricat în Polonia este mai ieftin în Polonia decât în România, sau că u n produs fabricat în Germania este mai ieftin în Polonia decât în România…
Adevarul e ca habar nu ai cui sa dai credit.
La toate motivele expuse ar trebui puse comparativ si preturile, ca sa se poata vedea motivul, ca eu unul nu cred ca la servicii, angajati sau transport au costuri mai mari aici decat in Polonia. La fel as vrea sa stiu si cate taxe platesc acolo, dacă tot motivează ca taxele sunt de vina, nu asa cu abureli.
În poză este o comparație. Sau, te referi la altceva?
Costurile vreau sa le vad. Taxele pe care le plătesc.
Din moment ce motivează costuri logistice vreau sa vad si eu care sunt costurile lor, si acolo si aici. Si taxele la fel.
Nu cred ca au costuri mai mari aici decât in Polonia, nici măcar la șoferi. Pariu
Mi-am adus aminte si de-o faza cu Polonia, anul trecut s-au dat in scoli ceva isupliment la cornul si lapte, au mai pus si mere.
Bai de-al dracului tocmai din Polonia s-au gasit cand geme zona de livezi si producatori de mere.
E clar că cineva ia comision la import…
Poate comision la afacere 😀 ca la import nu mai sunt taxe sau comisioane.
Dar asta nu are treaba cu Lidl.
Chestia e ca nici ei nu spun adevarul la afacerile pe care le fac, sau sunt obligați sa le facă. Daca ar spune franc, uite dle ce ne obliga ăștia, treburile s-ar schimba. Deci probabil le convin si lor afacerile de genul, sau chiar ei le creează, ca din moment ce nu sufla nimic, orice e posibil.
Mi-am permis sa folosesc articolul aici –> http://forum.softpedia.com/topic/1033613-lidl-negustorul-prins-cu-oacua-mica/page__st__108#entry18003348
Sper ca nu este vreo problema !
Toate cele bune !
Desigur că nu!
Felicitari pentru articol Robin Molnar ! Un sfat: nu bagati in seama persoanele rautacioase (jignesc etc) ,ca sa intelegi acest articol si multe alte lucruri iti trebuie un pic de inteligenta, cum multi nu o au se folosesc de acelasi afirmatii ca ale altora („e mai scump ca in Polonia si gata” , adica reactioneaza in stil de turma fara sa mai gandeasca.
Încerc să-mi păstrez calmul, în fața isteriei generale…
Si atunci cum se explica ca in toate tarile vestice au acelasi pret ?
De curiozitate am vericat sa vad o chestie, la magazinele Lidl din Anglia, Germania, Franta si Elevtia au EXACT acelasi pret sau un maxim 0.0.. diferenta.
Acolo nu se aplica acelasi reguli invocate local?
Perfect de acord. Un articol scris cu multe argumente logice. O mai spun si eu inca o data: „De fapt, toată treaba asta este o românească de tradiție milenară cu care, desigur, noi suntem obișnuiți, dar nu și oamenii cu adevărat civilizați!”
Felicitări, foarte bine punctat!
Ar mai fi de precizat că Lidl reprezintă divizia de retail a Kaufland, deci ar putea folosi, teoretic, infrastructura acelora (depozite, logistică în comun). Deci răspunsul lor nu ține.
Exploatează fudulia românului de a cumpăra marfă „ceva” mai bună la preț „ceva” mai scump.
În același timp, de a suporta că nu-s deschise toate casele 🙂