Vin sărbătorile, ce preferi?

 • Coș de Crăciun cu model tradițional românesc
 • Coș de Crăciun de inspirație vestică
 • Coș de Crăciun de inspirație britanică

Imediat vin sărbătorile de iarnă. Te-ai gândit dacă, respectiv ce faci cadou cu acele ocazii? Ce va fi? Bani, bunuri sau experiențe? Personal, prefer experiențele, să mâncăm ceva bun împreună, să bem ceva interesant, să ne jucăm pe XBox sau să facem un Catan, dacă putem fi împreună.

Dacă nu putem fi împreună, totuși, prefer să trimit experiențe de trăit către persoana respectivă, fie că este vorba despre un coș cadou dintr-unul dintre variatele cosuri de Craciun 2015, eventual – pentru partenerii de afaceri – mai mult decât grozav de frumos aranjate cu diverse solutii de ambalat pentru cadouri, mergând pe principiul că un gând frumos trebuie să fie ambalat frumos, iar o intenție frumoasă se cuvine să fie și ea ambalată frumos.

Aș minți să spun că nu sunt un sentimental incurabil și trebuie să recunosc faptul că de cele mai multe ori ofer cadouri, în speță experiențe, cu dragul cu care imaginația îmi permite să-mi imaginez că-n momentul trăirii experienței, culinare sau bahice, sau ambele, cineva drag mi se se gândește la mine, în timp ce se bucură de compania altor oameni dragi, și este ca și cum eu aș fi acolo, cu ei, și ne-am simți bine și am fi fericiți împreună.

Cred, de aceea, că un gest frumos, că o experiență plăcută oferită altora te ajută să fii acolo unde, fizic, nu ai putea să fii, trăind într-un singur trup, un singur om, cu atât de mulți oameni dragi. Pur și simplu, timpul și distanța nu ne permit să fim mai mult decât am vrea să fim, dar – prin oferirea de cadouri trimise prin curier – putem fi cu mult mai mult decât suntem.

Pentru mine, mai mult, nu este neapărat important un cadou primit, am tot ce pot, în mod rezonabil, să-mi doresc, dar este important ce pot să le ofer celorlalți. În fond, alergăm tot anul după tot felul de himere, ne bălăcim în iluzia că mâine vom fi mai altfel, trăim orice zi ca și cum ar exista și o mâine, dar de multe ori uităm să punem viața pe pauză, să respirăm și să ne bucurăm de lucrurile simple.

Iar aici intervine experiența despre care spuneam: prefer să trimit un vin bun, sperând că oamenii se vor bucura de el, că vor lua o pauză de la galopul cotidian și că, pentru o seară, lumea lor se va restrânge la ceea ce este important pentru ei, în jurul unei ciocolate și a unui pahar de vin.

Poate că, desigur, nu este nimic extravagant în asta, nici nu mi-aș dori, nici n-ar fi relevant. Ce ar fi relevant, în schimb, ar fi ca cei dragi să trăiască o experiență plăcută, cu gândul la mine. Cum a fost, de exemplu, seara în care am făcut o degustare de bere cu tata, sau când, cu frate-mio mai mare, ne-am dus la mall, la un film 3D.

Vorbim, deci, despre experiențe normale, simple, rezonabil și, totuși, atât de memorabile!

În fine, experiența oferită pentru a fi trăită poate fi orice, de la o excursie la munte, la ceva dintr-un catalog cadouri de Craciun, orice vă trece prin cap, orice puteți voi, orice știți că va fi bine primit. Cred, totuși, că orice gând bun va fi bine primit, deci să nu ne facem prea multe griji!

2 Comentarii

 1. brontozaurel 10 octombrie 2015 la 19:33 - Raspunde

  Grrrr! Sincer, nu detest nimic mai mult decat cosurile de sarbatori. Si impresia oamenilor ca ar avea un glob de cristal sa stie ce vor altii si ca, daca o busesc, “gestul conteaza”. Buhuhu, care gest? Ca-i poluezi spatiul altuia cu dracii care nu ii folosesc la nimic?

  • Robin Molnar 10 octombrie 2015 la 19:40 - Raspunde

   Mie mi se par drăguțe, întocmai pentru că pot să mă bucur de ele în timp ce le împart cu alții.

   Dar da, probabil că fiecare om are preferințele sale. De exemplu, dacă nu-ți place ce primești, poți oferi altora care n-au primit nimic? E plină țara de oameni amărâți.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.