Presa locală: Iată la ce mă refeream atunci

De ziua libertății presei, care a fost relativ recent, spuneam că presa locală trebuie să moară, pentru că este incompetentă. Unii s-au uitat lung la mine, că ce am cu oamenii, fac și ei ce pot. Așa că azi vom face un exercițiu practic.

Există în Europa de Est cel puțin 5,000 de orașe cu sub 50,000 de locuitori și fără acces la autostradă, exact cum sunt orașele din Valea Jiului. Ca să atragă investiții, aceste orașe ponosite trebuie să fie un pic mai inteligente decât restul din cârd. Și Dacian Cioloș a fost în Valea Jiului și a spus o chestie pe care comunitatea o știe, dar despre care nu se vorbește suficient.

Există soluții simple și eficiente pentru Valea Jiului. O coagulare a localităților într-un mare centru urban oferă posibilitatea de a atrage resurse inimaginabile în acest moment iar actualele orașe pot să funcționeze pe modelul sectoarelor din București.

Unificarea funcțională a orașelor din Vale poate rezolva problema ineficienței birocratice a administrației, poate accelera construcția de proiecte pentru perioada următoare și creșterea resurselor financiare. Ideea este rezultanta proiectelor începute în 2016 și a consultărilor din aceste zile cu cetățenii din Valea Jiului făcute de Platforma România 100 împreună cu USR.

Vom lucra la redactarea proiectului de lege care să permită o astfel se fuziune cu toate piedicile legislației din România care nu prevede reguli clare pentru o asemenea inițiativă. Ne bazăm pe dorința clară exprimată a cetățenilor din zonă pentru a ne asigura ca proiectul va avea susținere locală și centrală.

Dacian Cioloș

Ideea este foarte corectă și are suficientă valoare pentru a fi diseminată în spațiul public, chiar primarii din Valea Jiului au căzut de acord asupra ei încă din 2016, că era an electoral, după care au uitat.

Ia să vedem ce scria presa locală din Valea Jiului astăzi:

 1. Realitatea Petrileană, despre care am mai scris, nu a diseminat informația, și a scris bălării de genul:
  1. Mircea Diaconu, la Petroșani, într-o nouă ediție a turului României; Salt pe trambulină?!
  2. Concurs cu rezultat așteptat la Petrila;
  3. SWIM: un simplu bibliotecar din Petroșani care ne arată că orice e posibil;
 2. Ziarul Văii Jiului are o rubrică numită Principalele Titluri ale Ediției. Spilcuim:
  1. Exclusivitate ZVJ / Cu petrileanul Mircea Muntean, despre trăirile sale de la Sighet în anul jubileului – 25 de ani de la inaugurarea Memorialului!
  2. Pentru a şaptea oară / Festivalul de Fotografie „Locuri de lângă noi” şi-a desemnat câştigătorii
  3. 15- 17 iunie, Zilele Municipiului Petroșani
 3. Avântul Liber, la fel, numai circ și voie bună, nimic relevant, nimic cu adevărat important:
  1. Ziua copiilor la Petroșani, probabil singurul oraș din românia în care mai există o paradă a costumelor de carnaval
  2. Cei mai buni câini salvatori din România și-au rafinat mirosul în județul Hunedoara
  3. Câte zile libere vom mai avea în 2018. Vine o nouă minivacanță

Cu ce ajută aceste articole populația șomeră din Valea Jiului, și ce valoare de presiune politică au acestea? Ce dezbateri locale produc? Nimic. Se fac diverse manifestări? Frumos, dar inutil, că este doar circ, nu și pâine.

Singurii din presa locală care au scris sunt cei de la Cronica Văii Jiului, dar și acolo incomplet, că au scris despre dezbatere, dar nu au publicat și concluziile.

Or, concluziile sunt importante, pentru că politicienii din Vale trebuie să vorbească despre această idee – decizia de a face un lucru bun este una pur politică – iar acest lucru nu se întâmplă pentru că nu apare în presă, iar oamenii nu știu ce să ceară de la politicieni (la modul concret), ceea ce duce la menținerea unei stări de sărăcie perpetuă în Valea Jiului.

De asta zic, în loc să discutăm despre ideile și lucrurile cu adevărat importante, presa locală se ocupă doar cu trivialități.

L.E. Hai că au scris și cei de la Cronica Văii Jiului!

2 Comentarii

 1. Mălin 02 iunie 2018 la 08:24 - Raspunde

  Apăi ăștia scriu de obicei doar ce le dictează șeful să scrie, sau mai rău, scriu ce vor si sunt cenzurați ulterior. Cunosc destule cazuri din presa locală sibiana, așa că nu mă prea miră.

  • Robin Molnar 02 iunie 2018 la 13:55 - Raspunde

   Oare, fără a da exemplul publicației, ai putea detalia?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.