Segregarea lumii democratice
Mi-e tot mai greu să nu remarc o anume segregare politică și ideologică a lumii așa-zis democratice. Pe de-o parte avem SUA, cu al său Wall Street care conduce în mod netransparent țara și cu diverse inițiative legale prin care să se instaureze bâtele în cap și variate elemente de cenzură a internetului, precum Marele Zid informatic chinezesc.
Pe de o altă parte avem Uniunea Europeană în care tendința este inversă, și anume se mizează pe mai ample acțiuni de implicare a cetățeanului în luarea deciziilor de la toate nivelele (cred că numai anul acesta am participat la vreo cinci dintre ele), avem Parlamentul European care luptă împotriva cenzurii și a politicilor incorecte față de cetățeni…
Pe de-o parte avem o semi-democrație în care elitele financiare conduc, deci o plutocrație sau coropratocrație, pe de o altă parte avem o democrație în care elitele politice conduc, nu neapărat pentru interesul națiunii ci al alegătorilor…
Oricum, uitându-mă la politicienii europeni, mie îmi pare mai de grabă că suntem conduși de niște oi pașnice, în timp ce politicienii americani sunt ca niște lupi, însă nu cred că putem conchide că puterea unei națiuni stă în politicienii pe care îi are. Sau putem?
De aceea, nu pot decât să mă întreb: cine are dreptate? Noi, sau ei? Și care vor fi efectele, pe termen lung, al segregării ideologice al lumii democratice?
Offtopic: în România au început să apară semne de guvernare a judecătorilor (faza cu salariile câștigare în instanță), guvernare care se cheamă kritarhie și care a fost practicată în Israelul antic. De asemenea, și judecata țigănească este tot o formă de kritarhie. Oare n-ar trebui să luăm măsuri, înainte să ne întoarcem în Antichitate?
Și UE e plină de politicieni corupți, e suficient să citim transmisiunile Wikileaks referitoare la întâlnirile asupra încălzirii globale. Și în UE banul vorbește, dar știi de ce-mi place UE? Pentru că nu se laudă cu democrația, independența față de corporații, transparența față de cetățean în măsura în care se laudă SUA.
Am și zis că dacă vreodată o să-mi iau câmpii și o să plec, undeva în UE o să fie. Țările nordice mi-ar fi făcut cu ochiul, singura problemă de acolo fiind vremea fularelor continue, așa că am impresia că va trebui să șed calm.
Da, cam asta e și problema mea. =))
Nu stiu cine are dreptate, dar eu inclin sa cred ca de fapt nu politicientii conduc, ci altii. Cei care ii sponsorizeaza de fapt pe politicieni.
Se poate. Dar nu cred că toți politicienii sunt sponsorizați.
Din pacate ..cam totul se rezuma la banii…parerea mea este ca politica este de fatada…in fata politicienii joca un ro impus de oamnii cu bani!
Și este bine, sau rău?
Pai…..nu prea stiu ce sa zic….normal ca nu e bine….cei ales de noi cei multi manipulati de cei putini si cu bani….cam care ar fii parte buna?!
Că nu suntem iobagi.