Soluție pentru Aninoasa

Sunt legat de Aninoasa în felul în care ața maternității leagă fiul de mamă, nu în sensul că sunt din orașul respectiv, ci din contextul mai larg de fiu al Văii Jiului, iar suferința unui întreg oraș este, pentru mine, precum suferința unei familii de sânge, precum cei care acum, în Aninoasa, suferă în sărăcie și deznădejde, oameni pe care-i simt ca pe niște verișori pe care nu-i mai știu, că n-am păstrat legătura, pe care nici nu pot și nici nu vreau să-i las uitării și propriei nepăsări.

Pentru că Aninoasa trăiește într-o sărăcie lucie.

Or, eu cred că am găsit o soluție viabilă pentru acel oraș, cred că se poate aplica și că întregul cost al acesteia ar fi de doar câteva milioane de euro, toți banii din fonduri europene nerambursabile.

Astfel, cred că soluția salvării orașului Aninoasa din Valea Jiului constă în crearea celui mai verde oraș din Europa și din lume. Nu, nu vorbesc doar despre tehnologie și energie regenerabilă, ci despre ceva mult, mult mai extrem: transformarea orașului Aninoasa într-o pădure urbană.

Aș acoperi toți pereții clădirilor orașului cu plante agățătoare (desigur, despărțind zidul de rădăcini printr-o folie nu chiar ieftină dar impenetrabilă pentru rădăcini, pentru a proteja clădirile), străzile ar fi acoperite complet de coloanele copacilor și de viță de vie, creând adevărate tuneluri verzi prin care autoturismele să se miște, iar parcurile le-aș amenaja să fie pline de soare.

Peste tot aș pune tot felul de copaci  din soiuri diferite, astfel încât estivala promenadă de seară să fie precum o plimbare printr-un parc dendrologic.

Și aș pune băncuțe de lemn, aș reamenaja cursul pârâurilor din oraș, după care aș invita turiștii să ne viziteze.

Or, ceva atât de extrem, cu siguranță ar atrage mulți turiști – un anume tip de turiști – iar oamenii ar avea – din nou – de muncă, atât în ocupațiile directe, cât și în cele conexe turismului.

Din păcate, însă, planul este sortit eșecului din cauza politicului, care nu-ți permite să mergi până la capăt cu un plan, pe motiv că, la jumătate, trebuie să-l sucești și să-l amețești. Și, de-acum, regret că port și voi purta în suflet povara de a știu cum pot fi salvate câteva mii de familie, fără a putea-o direct face.

E bine că soluții există, e rău că nu există sprijin pentru ele.

12 Comentarii

 1. Joita Lucian 17 aprilie 2013 la 10:31 - Raspunde

  Solutii exista mare R dar cine sa le puna in practica ..? bolsevicii astia?!

  • Robin Molnar 17 aprilie 2013 la 10:57 - Raspunde

   Dacă aș candida pentru postul de primar, nu m-ar alege nici dreq, pe motiv că ei nu văd legătura dintre așa un proiect și locurile de muncă atât de necesare.

 2. Laurentiu 17 aprilie 2013 la 18:58 - Raspunde

  Degeaba candidezi la primarie daca nu-i ‘stimulezi’ 🙂 In tara asta, hotia si prostie domnesc, asta e clar! Ramane sa le combatem sau sa ne obisnuim cu ideea.

 3. JMarius 17 aprilie 2013 la 20:34 - Raspunde

  Aninoasa chiar ca e un oras sarac, iar o idee care poate ar parea radicala la inceput (cum e si a ta cu orasul “padure”, desi poate fi si alta) ar putea sa creasca interesul. Nu ar fi valabil doar pentru Aninoasa, ci si pentru multe orase.

  Faptul ca esti diferit prin ceva bun tot timpul atrage interes. Problema e legata de implementarea unor asemenea proiect.

  Si cand boii si vitele din parlament dau banii pe catedrale, normal ca nu o sa progresam in nici un fel.

  • Robin Molnar 17 aprilie 2013 la 20:46 - Raspunde

   Decât să facă cinci bisericim, mai bine salvează un întreg oraș, cu ale sale trei biserici.

   • JMarius 17 aprilie 2013 la 20:51 - Raspunde

    Partea proasta e ca bisericile nu produc nimic care sa fie sustenabil, nu aduc nimic nou economiei si risc sa zic ca uneori chiar dauneaza.

    Trebuie insa ca oamenii sa constientizeze ca o biserica nu e atat de importanta si sa nu mai frica de D-nezau’ si pe popa ca dupa aceea ajunge in Iad. Apai, cand n-ai mancare, n-ai ce pune pe masa si nu ai nici un ajutor, conditile nu sunt cu mult diferite fata de un iad….. imaginat.

    Cand isi va da seama o mare parte din populatie de asta, poate vom reusi sa scapam de influenta asta masiva a Bisericii asupra statului.

    • Robin Molnar 17 aprilie 2013 la 20:54 - Raspunde

     Oamenii preferă să creadă, decât să accepte.

 4. Mihai Todor 18 aprilie 2013 la 01:25 - Raspunde

  Investiții într-un orășel uitat de lume? Nu prea cred că vom vedea așa ceva atâta timp cât și reședința de județ o duce cam greu…

  • Robin Molnar 18 aprilie 2013 la 08:06 - Raspunde

   Deva o duce rău? De când?

   • Mihai Todor 18 aprilie 2013 la 11:15 - Raspunde

    Ultima dată când am călcat pe acolo (acu’ vreun an și câteva luni) prin magazine cam bătea vântu’ și majoritatea aveau afișe cu super-reduceri. Ceva îmi spunea că nu-i de bine pe acolo.

    • Robin Molnar 18 aprilie 2013 la 11:53 - Raspunde

     Nu doar că nu-i de bine, dar este chiar de rău. Să zicem că locuitorii de acolo și-ar găsi de lucru în Petroșani sau Vulcan. Nici măcar n-au cu ce face naveta, ca să meargă la muncă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.