Munca nu se pierde, expertiza se transformă

Mă rog, titlul este un pic criptic, înlănțuind binecunoscuta expresie “nimic nu se pierde, totul se transformă”, cu o constatare de-a mea în ceea ce privește viața profesională: expertiza nu se risipește, ci se transformă.

Cred, din introspecțiile personale, că nimic din ce-am făcut până acum, cel puțin profesional sau ca hobby, n-a fost inutil. Și e logic, inteligența este acea resursă care-ți permite să preiei cunoștințele din anumite domenii și să le aplici cu succes în domenii aparent fără legătură.

Așa și cu venirea grupului industrial Bosch la Cluj, în locul finlandezilor de la Nokia. Cred că expertiza muncitorilor care au lucrat la Nokia nu se va risipi, ci va fi folosită pentru producția altor electronice. Ca orice energie, aptitudinea nu se pierde, ci se transformă și aici chiar vreau să evidențiez latura culturală a venirii unui colos industrial și intelectual la Cluj: mă aștept ca măcar o parte din politicile interne ale Bosch vizavi de angajați să producă schimbări semnificative la nivelul mentalului colectiv.

Desigur, grupul Bosch vine la Cluj din motive capitaliste, dar cred că trebuie precizat faptul că – după cum se poate intui – capitalismul nemțesc este atipic, în principal pentru că se supune rigorilor etice ale ordoliberalismului german, de unde mă aștept ca anumite principii ordoliberale să fie absorbite de mase largi de angajați. Ceea ce, desigur, mă face să revin iarăși la latura cultural-socială a acestei investiții importante – iată – din mai multe puncte de vedere.

În general, cel puțin pentru comunitatea din vecinătate, venirea unui investitor german major este un semn bun, denotă o anume stabilitate macro-socială în păturile de interes pentru investitor. Or, cum capitaliștii nemți sunt la fel de hazardați precum o rocă pe fundul mării, ceva mă face să cred că, dacă n-o vom da în bară prea des, musafirii noștri vor rămâne mult timp alături de noi, printre noi, în spiritul conservatorismului investițional german și al bunei colaborări.

Desigur, toată lumea speculează intelectual pe marginea efectelor financiare ale investiției Bosch. Ce aș vrea să se priceapă, totuși, este că anumite lucruri, precum rigoarea germană, nu pot fi cumpărate. Și, dacă aș fi la început de carieră, mi-aș depune CV-ul la ei, pentru că oricine are câte ceva de învățat de la capitalismul nemțesc – de la rigoarea și seriozitatea germană  – și cred că tinerii – în special tinerii, dar poate și unii dintre bătrâni – care vor lucra acolo vor deveni într-adevăr oameni.

Schița sălii și programul prezentărilor la târgul de joburi Bosch, la Cluj

Schița sălii și programul prezentărilor la târgul de joburi Bosch, la Cluj

Mie mi-a trebuit un deceniu să ajung până unde am ajuns. Nu sunt complet mulțumit, lucrez la îmbunătățirea rigorii, dar alții, în condițiile integrării într-un mediu mai riguros – precum la orice companie nemțească – ar putea ajunge aici în cinci ani. De aceea le și recomand tuturor celor care vor să-și înceapă o carieră, sau care vor să și-o schimbe, să se prezinte vineri, 19 Aprilie 2013, la Casa de Cultură a Studenților, la etajul întâi, începând cu ora unsprezece, la Târgul de Locuri de Muncă organizat de Bosch la Cluj.

Mult succes participanților!

2 Comentarii

  1. Mihai Todor 18 aprilie 2013 la 11:26 - Raspunde

    “Cred că expertiza muncitorilor care au lucrat la Nokia nu se va risipi, ci va fi folosită pentru producția altor electronice.” – Da, în străinătate 😉 Ăia s-au cărat de mult, bre. Doar nu crezi că au rămas în CJ, șomeri…

    • Robin Molnar 18 aprilie 2013 la 11:54 - Raspunde

      Nu s-au cărat, că au venit alții și i-au pus repede la treabă. 😉

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.