Trei despre monarhie

1.  Hugh Montgomery, ca să-și vândă cartea, face o afirmație revoltătoare: „Regele Mihai merită Premiul Nobel pentru Pace.” Când?, întreb eu! Pentru care etapă a vieții? Aceea în care armata română pe care o conducea ucidea civili? Sau pentru c-a fugit din țara pe care o conducea și, astfel, mii de nevinovați au fost uciși și aproape un milion au fost deportați în Siberia?

Dar un prieten plusează cu o serie de motive pentru care regele Mihai NU merită niciun premiu Nobel, ba din contră:

Mai știu eu câteva:

1. Pentru că a înecat România în 44 de ani de comunism.
2. Pentru că a trădat 4 milioane de români basarabeni, abandonându-i în gura rușilor.
3. Pentru că a închinat România URSS-ului 6 ani, timp în care toată industria, uzinele fiind demontate, apoi montate în URSS și tot ce eram mai mare de 50 x 50 cm a fost cărat de către sovietici.
4. Pentru că a fost un copil prost dus de nas și prostit în cel mai ridicol mod.
5. Pentru că a fost decorat de Stalin cu cea mai înaltă distincție a URSS-ului – Ordinul Victoriei, fiind falnicul deținător unic al acestei ‘înalte’ distincții.

Iurie Mocanu

2. Cine-și imaginează că viața sub monarhie era mai bună, trăiește într-o lume ruptă de realitățile istorice. În termeni moderni, regele era ca un fel de președinte cu anumite puteri de prim ministru. Dacă acum poți schimba un premier în câteva luni, pe vremea respectivă trebuia să aștepți ca acesta să moară, sau să fie ucis. Oricum, era lungă așteptarea și era cam complicat ceea ce urma.

3. “Regele Mihai a retras titlul de „Principe al României” nepotului său Nicolae”. Un rege nul i-a retras unui urmaș nul un titlu nul, totul învăluit coprofagic și dubios comunicat de presă (absolut stupid):

„Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită următorul comunicat:

În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de “Principe al României” și calificativul de “Alteță Regală”. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.

În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți.

Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.

Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele”

Digi24

Deci cum? “Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele“. Ești nebun? “Regele“, care stă în aceeași casă cu “regina” i-a trimis acesteia o scrisoare prin care s-o anunțe că și-a scos nepotul de pe lista cu valoare nulă a nulei monarhii românești.

Regele” și “regina” stau în aceeași casă, mănâncă aceeași mâncare la aceeași masă. Ăștia nu vorbesc la cină? Dacă sunt o familie “regală“, deciziile legate de viitorul familiei nu se iau în familie? Și, dacă nepotul e de sânge, adică născut cu “sânge albastru“, cu de la sine putere îl înroșești tu, să devină un oarecare? Cu mila lui dumnezeu, nu?

Parcă ne-am fi teleportat în perioada interbelică, atunci când scandalurile monarhiei românești erau la ordinea zilei.

În fine, de la “majestatea sa regele” Mihai I nu am nicio pretenție intelectuală, morală sau de vreo altă natură. De-a lungul lungii sale vieți și activități, a demonstrată o constantă aplecare spre decizii stupide, lipsite de logică și de curaj, iar istoria îl va reține,  atunci când “mila lui dumnezeu” va binevoi să-l răpească dintre noi, drept un rege slab, pus la treabă cu de-a sila și lipsit de viziune.

Iar acum închei subliniind faptul că mii de naivi cred că “Monarhia salvează România“. Numărul lor spune mai mult despre oamenii care se hrănesc c-o iluzie născută din propriile lor așteptări romantice de sorginte “înainte era mai bine“, decât abilitățile “casei regale” de a moderniza România.

Germania, pe vremea când noi avem regi reali, construia autostrăzi și industrie. Noi încă ne certam cum să împărțim boii care, dup-aia, ne-au fost furați. Or, poate că ar fi cazul ca istoria noastră s ne dea un pic de gândit…

2 Comentarii

  1. Nautilus 12 august 2015 la 21:32 - Raspunde

    Conform reglementărilor din noiembrie 1943, Ordinul Victoriei era atribuit generalilor și mareșalilor sovietici sau aliați, pentru o operațiune militară, pe unul sau mai multe fronturi, care a schimbat mersul războiului într-un mod favorabil Armatei Roșii.

    Acum, or fi intrat rușii aici și au făcut ticăloșiile care se cunosc, trăgând după ei în lesă niște ilegaliști comuniști d-ai noștri… dar, în același timp, se vede treaba că știau datorită cui au făcut-o și cine a schimbat mersul războiului într-un mod favorabil lor…

    • Robin Molnar 18 august 2015 la 13:00 - Raspunde

      Probabil că da.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.