Vreau să schimb o lege
După ce ani la rând am cerut loc de parcare – și încă nu am cedat – am luat amendă pentru parcare. Astfel, mă văd moralmente obligat să încerc să schimb legea, pentru că în primăria Cluj-Napoca există un vădit conflict de interese. apărut între Serviciul Parcări și Serviciul de Control Rutier.
În primul rând, pentru că parlamentarii nu se prezintă la muncă, în România nu este reglementat și sancționat micul abuz în serviciu, precum cel comis de inspectorul de poliție locală care a amendat toată strada.
Sigur, legea este lege, nu încape discuție. Dar legea trebuie aplicată în spiritul său, iar nu doar în litera sa. Dar și să zicem că mergem strict pe litera legii, iar eu aș fi parcat aiurea, acesta nu anulează situația de conflict de interese în care se găsește Primăria.
După litera legii, inspectorul a comis un abuz în serviciu prin aceea că:
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial […] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi […] de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
E destul de logic, nu? Omul a acționat nu pentru a ne disciplina, că oricum nu avem unde parca, ci pentru a obține un folos patrimonial pentru o instituție față de care se află în raport de muncă astfel încât să aibă o reputație bună și, deci, alte foloase.
Deja am început procedura preliminară pentru contestarea amenzii, în ciuda faptului că inspectorul cel cinic s-a arătat amiabil, în sensul în care era dispus să-mi dea amendă pentru staționare, mai mică, nu pentru oprire:
– Știți, eu nu sunt interesat să vă dau amendă pentru oprire. Cred că v-ați interesat, amenda este între 500 și 550 de lei și trei puncte.
– Da, m-am interesat.
– Eu vreau să fiu rezonabil și să vă dau amendă doar pentru staționare neregulamentară. 125 de lei.
Și începe să scrie. Doar că asta mi s-a părut suspect. Cum să contest că am staționat aiurea, când eu eram de-a dreptul oprit? Este o capcană:
– Nu, domnule, mie-mi dați amendă pentru ce am făcut, oprire, nu staționare. Eram oprit de-a binelea. Nici bateria n-o aveam în mașină! Oricum, o voi contesta.
Din acel moment, inspectorul TR a devenit mult mai puțin „rezonabil”, a scris procesul verbal și mi-a spus că-n 15 zile am timp să-l contest.
Vedeți Dumneavoastră, nu doar că am fost sancționat abuziv, pentru că nu eram oprit în zona indicatorului de oprirea interzisă, dar însăși gestul de a ne amenda, pe mine și pe vecinii ghinioniști, după ce nu ni s-au acordat locuri de parcare este un bonus de exces abuziv.
Niciodată, în nicio circumstanță, nu am abuzat de nimeni. În contrapondere, niciodată, în nicio circumstanță nu voi permite să fiu abuzat. Ceea ce înseamnă că mă voi lupta ca:
- Micul abuz în serviciu să fie pedepsit.
- Primăriile să iasă din situația de conflict de interese.
Desigur, primesc orice sfat constructiv.
Da stiu… libertatea
Dar totusi: http://www.libertatea.ro/stiri/se-intampla-romania-politisti-amendati-pentru-parcare-ilegala-galerie-foro-1532875