Consternat

Două fotografii mă zguduie zilele acestea, consternându-mă.

Prima (sau asta, pentru cei fără cont) este cu Ion Ilioiu, un erou național, ultimul om în viață dintre cei care s-au luptat cu Securitatea prin Făgăraș, în anii 1950. Desigur, pentru omul respectiv am numai și numai respect. Dar m-a consternat gestul tânărului de a-i săruta mâna.

Să mă scuzați dar, ipotetic vorbind, dacă ar fi fost să fiu erou național, nu dădeam o ceapă degerată pe ce crede lumea despre mine, ci îmi păsa doar de țară. Adică aveam modestia de a nu cere să fiu eu tratat ca un erou ci ca țara să fie tratată just. Astfel, cred că un erou adevărat nu are nevoie de lauri, ci de succes.

De aceea, dacă eu aș fi erou, n-aș accepta să-mi fie pupată mâna, că n-aș fi făcut ce aș fi făcut pentru a-mi fi recunoscute meritele, ci pentru a-mi slava țara. Nu știu, așa judec c-ar fi drept: dacă nu fac ceva pentru oameni, nu aștept nimic de la ei. Greșesc?

A doua (sau asta), cu peste șaizeci și cinci de mii de distribuiri pe Facebook, este un colaj de fotografii triste despre un cuplu care se căsătorește, deși ea suferă de cancer într-o fază terminală.

Ei bine, fotografia aceasta m-a lăsat îngândurat și perplex. Adică, după mintea mea, dragostea este ceva altruist iar, din ce văd eu în fotografie, pare a fi egoistă, rămânând ca el el să se descurce cu formalitățile și suferința, după ce ea se duce.

Sigur, poate fi și înduioșător de altruistă, privind prin perspectiva unor oameni care se iubesc atât de mult încât viitorul nici nu mai contează. Dar, sincer să fiu, sunt consternat pentru că nu știu ce să înțeleg din acea fotografie și mi-ar prinde bine un pic de ajutor.

Mulțumesc.

6 Comentarii

 1. Mircea C. 10 februarie 2012 la 13:18 - Raspunde

  1. Tre’ sa ai ceva leziuni pe creier pentru a pupa mana unui barbat (asta include si pe aia bisericosi, si pe sectanti, etc).

  2. Nu pricep deloc de unde concluzia de egoism, mi se pare superficiala si artificiala – din niste poze cat un timbru ai dedus tu asta ? Din gestul lor ? Citeste “What do you care what other people think?” de Feynman si o sa vezi ca si el s-a casatorit cu femeia pe care o iubea, desi ea avea o boala in faza terminala.

  • Robin Molnar 16 februarie 2012 la 08:31 - Raspunde

   1. Da, așa este.
   2. Nu am dedus că este egoism, ci mă întrebam dacă este egoism sau dăruire, fiind siderat de faptul că nu înțelegeam.

 2. joita lucian 10 februarie 2012 la 18:32 - Raspunde

  Mie mi se pare ciudat sa sarul si mana la popa..dar apai la vre-un ereu…gen….cel de mai sus…mana se pupa daor la femei!

  • Robin Molnar 16 februarie 2012 la 08:38 - Raspunde

   Când trebuie să pup mâna la vreun popă, îmi vine s-o mușc, să înnebunesc de nu! =))

 3. TNH 10 februarie 2012 la 21:11 - Raspunde

  1. Nu cred că omul s-a întâlnit cu alţi oameni ca să-i fie pupată mâna. Crezi că bătrânelul mai avea reflexe să evite ipostaza asta?

  • Robin Molnar 16 februarie 2012 la 08:40 - Raspunde

   Nu, nu e vina bătrânului, nu pe dumnealui îl acuz, nu avea cum să se ferească sau cum să se opună, ci pe ăla tânăr.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.