Cum am ajuns să beau ceai rece

Inițial am fost reticent în privința ceaiurilor reci pentru că, nu-i așa?, în societatea românească ceaiul nu poate fi decât cald. Și totuși, să nu dau vina pe sistem, că nu este un argument valid.

Copii find, mai ales când eram bolnăviori sau în pericol de a ne îmbolnăvi, tata ne făcea pâine cu ou și ceai, într-un gest de o dulce tandrețe părintească, dacă mă întrebați pe mine.

Eh, tocmai în 24 Mai 2006 când m-am eliberat din spital în urma unor erori nefericite de-ale mele (țin minte data pentru că era ziua mea), eram cu un prieten prin oraș. Venise să mă ia de la spital și nu mai știu ce făceam la el acasă, în curte. Însă știu că era cald afară, foarte cald.

Așa că m-am dus până la un magazin din apropiere (eram îmbrăcat doar în pijamaua de spital) și am cerut ceva rece de băut, cât mai rece. Or, cea mai rece băutură era ceva ceai cu lămâie, la doză. Am luat șase doze (trei mie, trei prietenului meu) și ne-am pus să le bem.

Cum să spun? Cu fiecare gură rece dulceag – amăruie pe care o luam, simțeam cum intră vlaga în noi, cum toropeala dispare și cum, ca printr-o minune, începeam să ne simțim mult mai bine. Acela a fost, dealtfel, și momentul în care mi-am dat seama că un ceai rece face cât toate sticlele de cola rece din lume.

Pentru că, și asta am învățat-o repede, un ceai rece te răcorește mai bine decât un dulceag suc rece. Așa se face că, până în ziua de azi, când mi-e foarte cald trec pe ceai rece.  Bine, ca și preferință personală, aș bea oricând o socată marca 314ra2 Green Label așa rece și acidulată cum e ea. Dar, no, e mai rară și nu se găsește decât într-un singur loc.

No, când vă este cald voi beți ceai rece, limonadă sau socată? Sucuri reci? Bere, eventual? De fapt, ce beți?

8 Comentarii

 1. TNH 20 iunie 2010 la 21:27 - Raspunde

  Eu beau ceai rece, din tei. Într-o sticlă de ceai de 2 L adaug două felii de lămâie, tăiate în cubuleţe mici-mici.
  Mai beau şi socată, nu prea acidulată, dar anul ăsta n-am găsit soc la piaţă, aşa că am trecut pe limonadă. Cred că fac cea mai bună limodadă din lume. Sunt modestă, ca de obicei. =)

  • Robin Molnar 20 iunie 2010 la 21:43 - Raspunde

   =D N-am mai băut limonadă de la ziua mea, și parcă mi-e dor. =D

 2. Ana 21 iunie 2010 la 06:46 - Raspunde

  de la robinet.

  uneori vara o bag la congelator putin inainte sa o beau. sau sug cuburi de gheata.

  • Robin Molnar 21 iunie 2010 la 08:24 - Raspunde

   =D Păi no, poate apa din Brașov e puțin mai bună. Sau, din București? =D

 3. Ovidiu 21 iunie 2010 la 14:25 - Raspunde

  Nu stiu ce beau altii dar eu chiar acum am in fata o sticla de Pepsi, nu rece, ci cald. Si pot sa spun ca sunt de acord cu tine, ceaiul (si in general orice se bea, chiar si laptele) e mai bun rece. =)

  • Robin Molnar 21 iunie 2010 la 20:39 - Raspunde

   =D Da, și laptele rece e bun. Ba, chiar și cafeaua cu lapte îmi palce rece. =D

 4. adezivi 21 iunie 2010 la 16:24 - Raspunde

  Sa stii ca cel mai bine te racoreste un ceai cald. Ceaiul rece forteaza corpul sa se incalzeasca pentru a regla temperatura interna.

  • Robin Molnar 21 iunie 2010 la 20:43 - Raspunde

   =D Nu pot să beau cald de la natură, nu-mi cade bine. De fapt, singura chestie cât de cât caldă pe care o beau este berea. =D

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.