Este clar, sunt defect

Elon Musk, fondatorul SpaceX și Tesla, spune că modul normal prin care ne conducem viața este prin analogie și că fizica l-a învățat să gândească altfel, bazându-se pe principiul din spatele acțiunii.

Sincer să fiu, sunt atât de defect încât nici nu mi-am dat seama că sunt oameni care gândesc prin analogie, care acționează prin analogie. Adică, nici nu mi-a dat prin cap că sunt două feluri de oameni, cei ca mine, care pornesc la drumul gândului chiar de la principiile acțiunii, și oamenii care acționează și gândesc prin analogie cu acțiuni și întâmplări trecute.

Sunt atât de greșit, încât nici nu știu de unde aș putea începe să gândesc prin analogie. Nici nu sunt sigur că vreau asta, pe de altă parte, la orice gând, trebuie să pornesc de la zero, ceea ce creează o anume latență și cade spontaneitatea până la nivelul de euglenă verde.

Pe de altă parte, avantajul cel mai mare al începerii de la zero pentru un gând este acela că, în orice moment, poți verifica starea logică a rezultatului său, dacă va genera o concluzie adevărată sau falsă, deci poți mai repede să-ți dai seama dacă mergi pe un drum bun, sau nu, spre deosebire de rațiunea prin analogie, unde trebuie să mergi înapoi pe căi logice multiple, pentru a determina starea de adevăr.

Hmm, ambele căi sunt complicate, nu-i așa?

1 Commentariu

  1. Alina M 14 ianuarie 2015 la 10:13 - Raspunde

    N-ai înțeles, dar îți explic eu: oamenii care gândesc folosind first principles (nu știu cum se traduce) sunt oamenii care abordează viața în mod sceptic, care filtrează lucrurile în funcție de cauză și efect.

    Oamenii care gândesc prin analogie sunt oamenii care iau de bune aparențele și nu sunt curioși să afle de ce un lucru e așa și nu altfel.

    Fiecare categorie are avantaje și dezavantaje. Prima câștigă la capitolul inovație, a doua la viteză. Dacă ești inteligent poți să mixezi cele două abordări în funcție de situație.

    Nici Elon Musk nu folosește întotdeauna prima metodă, dovada fiind faptul că a calculat costul componentelor și a construit el, dar nu a inventat altceva în loc de rachetă pentru a ajunge în spațiu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.