Probleme de informatică

Frate-mio a primit pe Ikariam un text ce conţine o serie de probleme de matematică – informatică pe care se presupune că un elev de clasa a V-a le poate rezolva. Bine, la mişto. Merită citit. Mulţumesc celui care le-a trimis!

1. Userul Gigel Asudatu a decis sa-si ia calculator. Un computer nou costa in magazine 1000 E. Dar, deoarece Gigel avea deja blocul de alimentare, el a hotarat sa si-l ia pe componente si sa-l asambleze acasa. A cumparat placa de baza cu 150 E., procesorul cu 200 E., harddul cu 150 E., si monitorul cu 300 E. Cati euro a economisit Gigel, daca dupa 3 secunde de functionare blocul de alimentare a ars celelalte componente?

2. Programatorul Butonel Mufa scrie un rand de cod la 30 de secunde, iar programatoarea Florica Gasca la trei minute. In plus, Butonel are o eroare la fiecare 15 randuri, iar Florica – 2 erori la fiecare 7. Din vina cui se va bloca prima aplicatia clientului, daca Florica scrie in Delphi iar Butonel in Assembler?

3. Hackerul Vasile Jmeckeru’ a scris un program de spart parole de 8 caractere/ora. In cat timp isi va aminti Vasile parola de 32 de caractere pentru accesarea calculatorului propriu, unde se afla singura copie a programului?

4. Userul Gigel Asudatu a aflat ca hackerul Vasile Jmeckeru’ si-a luat un CD cu un joc piratat. Deoarece Gigel nu are CD-ROM, el a hotarat sa treaca jocul pe hard cu ajutorul dischetelor. Continutul CD-ului este de 750 MB, volumul unei dischete – 1,44 MB, iar Gigel are numai 10 dischete. Distanta de la Vasile de acasa pana la casa lui Gigel este parcursa in juma’ de ora. De cat timp are nevoie Gigel, pana sa-si dea seama ca jocul poate fi lansat doar cu CD-ul?

5. Ziua de munca a lui Butonel Mufa este de 8 ore. Dintre care petrece 2 ore pentru initierea Floricai Gasca in jocul Quake in retea, 3 ore pentru deschiderea e-mailului si a site-urilor preferate, 1 ora pentru baterea recordului la Minesweeper, 1 ora la cafea si 1 ora pauza de o tigara. La cat pleaca Butonel acasa, daca proiectul trebuie sa fie gata maine?

6. Userul Gigel Asudatu a cunoscut-o pe chat pe Lenuta, o tanara de 16 ani, si a rugat-o sa-i trimita poza. Deoarece Lenuta nu cunoaste alte formaturi, in afara de .bmp, poza ei are 15 MB. Gigel are conexiune Dial-up de 28 Kb, care se intrerupe la fiecare 20 min., Apoi reconectarea dureaza 30 min. Tarifarea cu reducere este intre 3:00 si 5:00. Cati ani va avea Lenuta cand in sfarsit Gigel ii va descarca poza?

7. In stare normala hackerul Vasile Jmeckeru’ compune un virus la trei ore. De la bere agilitatea lui scade cu 20%, de la gin tonic – cu o treime, iar de la vodca – de doua ori. Pe parcursul zilei de lucru Jmeckeru’ a creat doi virusi si jumatate. Ce a baut el in acea zi? Puteti spune daca pentru Vasile "stare normala" inseamna stare treaza?

8. Sistemul de operare Windows 95 se blocheaza de la sine de 3 ori pe zi, iar daca este ajutat de aplicatia lui Butonel Mufa, de 9 ori. Sistemul de operare Windows Millenium cu aceeasi valoare a memoriei RAM, va cadea de 4 ori intr-o zi, cu RAM-ii dublati caderile se injumatatesc, dar aplicatia lui Mufa nu se lanseaza sub nici o conditie. De cate ori a apasat Butonel pe reset, daca RAM-ul nu a fost modificat, iar S.O. Windows Millenium s-a blocat la instalare de 5 ori?

9. Pe HDD-ul lui Gigel Asudatu se gasesc 30 de clusteri "bad" si 4 virusi. Numarul de "bad"-uri se dubleaza la fiecare 4 zile, iar numarul de virusi – la fiecare 8 ore. Capacitatea hard-ului = 1 Giga. Cat timp se va mai boota calculatorul, stiindu-se ca un virus, ajuns pe un sector "bad", isi pierde capacitatea de multiplicare?

10. Hackerul Vasile Jmeckeru’ a facut un Troian care se auto-expediaza la adresele din agenda. Un utilizator mediu are in jur de 30 de adrese. Printr-o greseala de programare, in loc sa trimita parolele de pe unitatea infectata la calculatorul lui Vasile, virusul trimite parola lui Vasile pe unitatea atacata. Cate persoane vor afla parola lui Jmeckeru’, inainte de a aparea un antivirus?

11. Atunci cand userul Gigel Asudatu primeste un mail in care i se promit $10.000 moca, el urmeaza intocmai si fara exceptie instructiunile primite acolo. Ca rezultat, in ziua urmatoare adresa lui ajunge in alte 2 spam-liste. Ce suma spera Gigel sa adune moca peste 3 luni? Peste cat timp el va deveni teoretic mai bogat decat Bill Gates?

12. Programatoarea Florica Gasca cauta pe net in timpul programului de lucru retete de gatit. Google i-a dat 24.807 rezultate, Yahoo – 18.399, iar MSN – 16.005. Cu cat este Google mai daunator decat MSN pentru procesul de munca?

13. Programatorul Butonel Mufa ii scrie unei tipe pe care a cunoscut-o pe chat, 2 mail-uri de 4 Kb fiecare, iar userul Gigel Asudatu – 5 mail-uri a cate 2 KB.. Care va fi traficul insumat in momentul in care cei doi vor descoperi ca isi scriu unul altuia?

14. Conform lemei lui Mur, puterea de calcul a computerelor se dubleaza la fiecare 18 luni. Fiecare versiune a produselor corporatiei Microsoft ruleaza de 1,5 ori mai lent decat cea precedenta. Cu ce frecventa va trebui sa-si lanseze Microsoft noile versiuni, ca utilizatorii sa nu observe efectul lemei lui Mur?

7 Comentarii

 1. adrian 26 octombrie 2009 la 18:08 - Raspunde

  :angry: :angry: :angry: :X naspa naspa naspa

  • Robin Molnar 26 octombrie 2009 la 18:10 - Raspunde

   😆 Dude, astea îs probleme simple. Îţi spun eu una mai grea:[quote]Se dă un computer cu Linux Ubuntu preinstalat. În cât timp instalezi Windows 7 Ultimate x64 pe el, dacă microprocesorul este un AMD Sempron? 👿 [/quote] Ia zi! 😆

 2. hell 08 noiembrie 2009 la 17:52 - Raspunde

  [quote=Molnar Robin]:lol: Dude, astea îs probleme simple. Îţi spun eu una mai grea:[quote]Se dă un computer cu Linux Ubuntu preinstalat. În cât timp instalezi Windows 7 Ultimate x64 pe el, dacă microprocesorul este un AMD Sempron? 👿 [/quote] Ia zi! :lol:[/quote]

  asta daca stie sa instaleze un Windows… 😆

  • Robin Molnar 08 noiembrie 2009 la 18:19 - Raspunde

   😆 Asta dacă, după cum spuneai şi tu, ştie să instaleze un Windows şi dacă ştie deosebirea dintre un AMD Sempron şi un AMD Sempron LE. 😉

 3. chris 29 noiembrie 2009 la 15:08 - Raspunde

  Mi-a placut aia cu Butonel:))

 4. chris 29 noiembrie 2009 la 16:15 - Raspunde

  Asa ne si amuzam dar poate mai si invatam cate ceva.Si apropo de invatat va invit pe la mine poate gasiti ceva interesant http://www.trucuriwindows.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.