Sofismul cu pensia
Nu ştiu dacă merită să reflectăm, dar gândiţi-vă ce înseamnă un salariu mare…
Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum). Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1300 de lei. Gigel are 23 de ani.
Întrucât e criză şi criza va dura – să presupunem! – multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1300 de lei. Ia să vedem însă câţi bani se plăteşte la CAS timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1300 de lei a lui Gigel. Păi la valorile actuale se va plăti 407 de lei x 60 de luni =24.420 lei.
Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România. Cum aşa?
Păi să facem un mic calcul. Pensia medie din România e undeva pe la 650 de lei.
Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 24.420 lei /650=37,57 de luni. Adică putin peste 3 ani .
Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!
Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel (si implicit si noi) îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni.
Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 407 lei= 180.708 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine.
Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură.
Unde se duc banii ăştia? Ce se întâmplă cu ei?
Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?
De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel?
Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare?
Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni?
[Nota bloggerului: nu putem să nu luăm în calcul faptul că banul își pierde, în timp, din valoare. În termeni absoluți, un leu de acum nu este la fel de ieftin ca un leu de acum 50 de ani. De aceea spun că este sofism, adică un algoritm greșit. ]
No, mersi Bianca dragă.
poate e hard softism =)
eu nu-mi dau seama pe ce calcule au tot făcut ei paritatea la pensii dar nu cred ca au făcut-o corect
mi se pare un pic anormal sa calculezi după media salariului pe tara.
Câţi iau salariul respectiv ? majoritatea merg cu minimum pe economie cam asa se merge la patron.
nu se umfla automat pensia de aiurea la j\’de mii de pensionari în timp ce j\’de mii de muncitori nu iau media aia pe ţară ?
=D Păi no, mecanismele economice sunt prea greu de înțeles. =D
=) chiar e greu de priceput
l-am prins pe unchiul când încă lucra, avea salariul cât era atunci, unul normal ca apreciere .. mediu.
la foarte puţin timp a şi ieşit la pensie, pe ani corect.
în 4-8 ani a depăşit cu pensia salariul avut, de acord ca nu contează ca referinţă la cel avut, inflaţia, devalorizarea, valoarea actuala ..alta etc, DAR fac o comparaţie actuala (la asta ma refeream ca ciudăţenie de calcul inexplicabila) pensia lui s-a făcut dublu cât salariul unui coleg de al lui ce lucrează ACUM, exact în aceleaşi condiţii în care a lucrat şi el, şi colegul ce lucrează fiind exact pe un salariu mediu …dar actual.
(pensia iniţiala nici nu mai vorbim aia s-a triplat ..a sărit cine ştie unde)
Cum a ajuns unchiul sa ia o pensie mai mare ca un muncitor ce lucrează acum în acelaşi condiţii de salarizare ce le-a avut şi el ? =D
nu s-a umflat undeva ?
(bănuiesc) au facut in felul urmator, cat e maximum la salarii? ..atat, minimum .. atat, salariul mediu iese atat
si li s-a calculat \”teoretic\” după media ieşită, medie care de fapt nu are multi angajaţi pe ea, la maxim fiind la fel de putini (dar e un maxim nu ? de acolo se porneşte calculul de iese şi media)
câţi or fi acum pe medie ca multi nu sunt, anul trecut media a fost undeva la 1600 lei salariul mediu
E simplu. În termeni reali, pensia medie este mai mare acum decât salariul mediu de acum 20 de ai, dacă e s-o luăm așa. În termeni absoluți, mă refer. Doar că nu se simte la buzunar pentru că, între timp, economia mondială a mai evoluat (în termeni absoluți). Ca atare, lupta pe resurse a devenit mai aprigă. De aceea totul devine mai scump, din ce în ce mai scump. Și chestia asta va înceta doar atunci când se vor termina toate resursele (energie, hrană, etc).
=) bine, asta deja se simte în vine ca nu va mai tine mult, e imposibil sa mergi în paguba la infinit
ideea e ca nu se fac nici un fel de reglări vis-a-vis de situaţia pe care stam. nu s-o fi observând ?
singura soluţie e banii la puşculiţă pentru zile negre (când va cădea sistemul nu va întinde nimeni mana sa ajute, chiar sa poată, fiindcă nici sistemul nu a întins vreo una, n-a vrut)
=D Eu trag speranță că pensiile private vor avea un efect pozitiv. =D
eu [b]NUMAI[/b]pe ele ma bazez, am 3 =D
=D Am una dar bună. =D Probabil o să-mi mai fac una, când mi-o mai crește salariul. =D
(dupa ce te insori) eu iti prezic ca tot vreo 3 o sa-ti faci =D
Trebuie sa-ti asiguri copilul, sotia =)
=D Știu, sunt perfect conștient de asta. =D Adică îmi fac o idee pentru ce muncesc, pentru ce mă zbat. =D
E hotie pe fata cu sistemul asta de pensii. =)
=D Sigur că da, totul e hoție. =D
Eu cred ca acei bani se duc in alte industrii, precum agricultura sau educatia. Dar ai mentionat un aspect trist aici… nu muncesti pentru tine decat cativa ani din toata viata 🙁
=D Nu prea cred. Ce bani merg în agricultură? =D Și nu, nu cred că muncești pentru alții ci că doar muncești și pentru alții. =D