Cum poate un investitor străin să profite de facilitățile oferite de statul turc?

Deși Turcia nu figurează pe lista statelor considerate “paradisuri fiscale”, această țară oferă facilități importante investitorilor străini care doresc să înceapă afaceri în anumite regiuni, cunoscute drept zone speciale pentru investiții. În prezent, acestea sunt împărțite în trei categorii: zonele libere, cele industriale și cele pentru dezvoltare tehnologică.

Unele dintre cele mai căutate pentru investiții străine sunt cele 20 de zone libere care au fost create mai ales pentru a încuraja investițiile în exporturi prin faptul că nu se percep taxe vamale, nu se plătesc impozite pe profiturile obținute de fabrici, TVA, impozite pe veniturile salariaților în cazul companiilor care exportă cel puțin 85% din bunurile produse. Acestea pot fi depozitate fără plată, pe o perioadă nelimitată, și cu posibilitatea de a transfera profiturile în străinătate sau în Turcia, fără restricții.

În toate zonele speciale există un regulament unic pentru cei care le utilizează pentru afaceri în scopul de a crește volumul de produse tranzacționate și a crește exporturile. Cei care dezvoltă afaceri în zonele libere din Turcia sunt în general oameni de afaceri care doresc să se ocupe de exporturi și de dezvoltarea comerțului internațional.

Sunt permise o multitudine de activități economice

În zonele libere se poate desfășura aproape orice tip de activități economice legale: cercetare și dezvoltare, fabricare de bunuri, software, comerț, depozitare de produse și împachetarea lor, servicii bancare și de asigurări etc. Aceste zone sunt considerate a fi dincolo de zona de frontieră, deși se află în interiorul granițelor Turciei. Legislația care se aplică în mod curent în domeniile comercial, financiar și economic în restul țării nu este valabilă în totalitate și în zonele libere.

Investitorii pot găsi la fața locului spații decente pentru birouri și pentru depozite, care se pot închiria la prețuri avantajoase. În prezent, din cele 20 de zone libere, sunt operaționale 19, care sunt situate aproape de Uniunea Europeană și de piețele din Orientul Mijlociu, precum și de porturile importante ale Turciei la Marea Meditarana, Marea Egee și Marea Neagră.

Cât durează înregistrarea unei firme

Înregistrarea unei firme  într-o zonă liberă durează aproximativ o lună, iar cea mai simplă formă de companie este cea cu răspundere limitată, cunoscută și sub denumirea de LTD în Turcia. Capitalul social minim necesar este de 10.000 de lire turcești, iar procedura de înregistrare poate fi desfășurată și de reprezentanți de la fața locului, fără ca antreprenorul să fie nevoit să vină în Turcia.

Înainte de a începe activitatea în Turcia, un investitor străin are nevoie de un permis de muncă, la fel și angajații pe care îi va aduce din străinătate. Obținerea unui permis de muncă se poate face după depunerea actelor cerute de autoritățile din Turcia, iar procedura poate dura aproximativ o lună de la depunerea dosarului complet.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.