Despre caznele unui dependent de cartofi la cuptor…

În fața meniului cu atâtea soiuri de mâncăruri de cartofi, se fâstâcea ca o iubită tânără în brațele amorezului mult mai experimentat și l-am văzut gustând mintal fiecare dintre cele peste treizeci de feluri de mâncare de cartofi, l-am văzut măsurându-și poftele ca și cum acestea ar fi niște lungimi de drum de parcurs către o temporară fericire…

Înțelesesem, în scurtul meu parcurs prin diversele bucătării, că în epoca noastră cartoful este mâncarea săracului doar dacă ai o imaginație nu prea bogată, și mai înțelesesem că – pentru el – muzica era precum o melodie. Cartofii erau ritmul muzicii, poate mai lent, poate mai nervos, piperul era ca o atingere de vioară peste un fundal de morcovi tăiați în lung, dulci precum vocea unei soprane triste, usturoiul era precum niște versuri explicite vorbind despre o iubire trecută sau imaginată sau trăită, totul cu un pic de sare fină ca niște șoapte tremurânde…

Modul în care mănânci felul tău de mâncare preferat, mă gândeam privindu-l, spune multe despre felul în care îți parcurgi fericirea. Or, pentru el, un intelectual grăsuț, cartofii la cuptor erau atât o binecuvântare cât și o caznă tristă, o întâmplare dulce-amară în care bucuria gustului era tăiată abrupt de durerea conștiinței taliei proprii, cazna aceasta a suferinței fericite – sau a fericirii suferinde – fiind – adeseori – ceva insurmontabil pentru el.

L-am văzut din interior, deci, sărind peste tava de cartofi cu morcovi la cuptor, sărind peste șunca friptă – ca un fel de rai al cartofilor la cuptor – alegându-și din meniul diversificat un pic de gulaș și o salată orientală.

Și-atunci am învățat că felul în care un om alege să nu mănânce mâncarea sa preferată spune ceva despre ceea ce se află în sufletul acestuia.

Poate, pentru unii nefericiți, să nu poți – din motive de conștiință – să mănânci felul de mâncare preferat este un fel de caznă continuă, ca un fel de boală, ca un fel de blestem? N-ar fi fost mai simplu, în fond, să-i placă mai mult spanacul sau salata de crudități?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.