Încerc să înțeleg ce fel de centrală termică este cel mai ieftin de exploatat

Mă gândesc așa: din moment ce la gaz plătim puterea calorică, deci echivalentul energetic, cred că deosebirea dintre o centrală termică alimentată cu energie electrică și una pe gaz, în materie de costuri, este dată de diferența de cost între prețurile celor două tipuri de energie.

Mai mult, dacă gazul este mai ieftin – ca echivalență – oare n-ar fi rentabilă amplasarea unor micro-centrale electrice de apartament, asemănătoare celor de încălzire?

Revenind, în mod firesc, la aceiași parametri ai casei, la aceeași temperatură externă, energia disipată în apartament este identică, deci singura variabilă ar fi randamentul de conversie din sursa de energie a centralei termice din sursa de energie în energie termică.

N-am o factură de gaz la îndemână, dar aș fi curios care este echivalența energetică între gaz și Kwh, adică aproximativ câți metri cubi de gaz echivalează un kilowat și, deci, care este raportul de costuri.

Știind aceasta, mai rămâne de văzut care este cea mai eficientă metodă de încălzire a unui spațiu pentru ca, mai apoi, să înțeleg care produse sunt cele mai eficiente deși, la drept vorbind, nu mă aștept ca între diverse modele de centrale termice să fie nu știu ce deosebiri în materie de consum.

Ba, chiar, mi se pare intuitiv că pentru a genera aceeași cantitate de căldură, produse diferite au nevoie de cantități identice de energie, randamentul fiind încadrat într-o plajă foarte îngustă. Dar poate mă înșel? Unde pot vedea un grafic care să arate eficiența energetică a unor produse similare? Mă gândesc că acestea nu sunt făcute de idioți care să folosească materiale non-conducătoare de căldură pentru transferul termic dintre flacără/ rezistență electrică și apă.

Evident, fac niște prezumții aici:

 1. Presupun că eficiența conversiei energetice nu depinde de instalația externă (de tubulatură, țevăraie, calorifere).
 2. Presupun că diferențele între materialele folosite în centralele termice sunt mici și că acestea sunt cam la fel, fără tehnologie spațială.
 3. Presupun că folosim surse de energie convențională, de la gaz la electricitate, cu tot ce-i între ele.

Mă rog, dilemele mele sunt – mai de grabă – de natură intelectuală și am întâlnit mai mulți meșteri care se pricep la centrale termice, dar niciunul neputând fi capabil să-mi răspundă la întrebări într-o manieră care să-mi permită să fac niște calcule și să înțeleg de ce folosirea unei surse de energie pentru centrală este mai scumpă, în timp ce alta este mai ieftină.

Ah, uitasem să precizez că eu pornesc de la premisa că sursa de energie nu influențează randamentul conversiei, dar în anumite cazuri specifice, asta s-ar putea să nu fie adevărat.

În fine, mă poate lămuri cineva?

8 Comentarii

 1. Mihai Todor 06 mai 2014 la 00:18 - Raspunde

  Ia-ți un ECAT 😛

  • Robin Molnar 12 mai 2014 la 10:14 - Raspunde

   O fi pe bune?

   • Mihai Todor 12 mai 2014 la 22:06 - Raspunde

    Vorba aia: om trăi și om vedea. Până acum nu prea mi-a plăcut cum și-a făcut reclamă individul, dar pare prea complexă afacerea pentru a fi o cacealma.

    • Robin Molnar 13 mai 2014 la 09:32 - Raspunde

     OK, o să încerc să urmăresc și eu.

 2. Bogdan 06 mai 2014 la 00:19 - Raspunde

  1. Nu ai spus nimic de caracteristicile imobilului, dimensiuni, amplasare fata de punctele cardinale, zona geografica, etc etc etc

  2. Din micile mele studii pe acest subiect, centralele pe gaz sau alt combustibil lichid/solid au un randament ce deriva mai mult de tehnologia folosita pentru a produce rapid si cu un consum cat mai mic respectiva energie termica.

  3. Nici un mester nu ti-a dat un raspuns concret/exact referitor la randament/consum pentru ca exista “mici” diferente legate de calitatea combustibilului, mai ales cand e vorba de gaz-metan, am vaga banuiala ca pe langa fluctuatiile de presiune, se poate lejer “aera” astfel incat ceasurile inregistreaza chipurile un volum in mc departe de realitate.

  4. Cel mai bun randament sau conversie il gasesti nu in centrale termice, un raport 1KW energie electrica = 1KW energie termica il obtin doar convectoarele, radiatoarele si panourile radiante.

  5. La noi exista inca o disproportie intre costul gazului si cel al curentului, desi primul este o sursa de energie neregenerabila iar in al doilea caz, mare parte se obtine din surse regenerabile (hidrocentrale, eoliene, solare).

  6. Personal prefer sa nu stau cu o bomba langa pat.

  7. Cel mai bun sistem este/a fost, sistemul centralizat. Din pacate lipsa investitiilor, renuntarea la ruperea in zone / centrale mai mici (acele mamuturi CET ofereau 50-60% din agentul termic fabricilor), diverse interese etc….

  8. E o discutie incalcita.

  • Robin Molnar 12 mai 2014 la 10:10 - Raspunde

   Foarte utile informațiile, mulțam fain!

 3. Vlad 06 mai 2014 la 15:49 - Raspunde

  Pentru un spatiu dat de mici dimensiuni – gen locuinta, cu caracteristici constante (pozitie usi si ferestre, nivel de izolare, pozitie radiatoare etc.), momentan ordinea e de la ieftin la scump: lemne, gaz, orice altceva electric. La curent vs gaz e usor de comparat: 1 kWh la gaz e 0.11 lei fara TVA si 1 kWh la curent e 0.42 lei fara TVA (la lemne ar fi aproximativ 70-80% din pretul gazului). Asta ar fi pentru aceiasi cantitate de energie degajata in centrala, sa zicem punctiform.
  De aici intervin randamentul centralei, tipul instalatiei, pozitia radiatoarelor si alti factori, care in general ajuta instalatiile electrice sa se mai apropie de gaz si lemne (daca se liberalizeaza preturile la gaze si la curent raman la fel, s-ar putea sa se mai schimbe lucrurile). Surse de informare: facturile de curent si gaz pe care le primeste fiecare, experienta clientilor (in general cei cu pompe de caldura o dau in bara cel mai tare – facturi enorme de curent, cei mai multumiti sunt pe gaz cu case bine izolate).
  Mare atentie la urmatoarele aspecte: in cat timp se amortizeaza investitia initiala in instalatie (merita investit in ea sau in izolarea casei?), costuri de intretinere si service, cat de verificata in practica este instalatia (mai bine sa fie altii early adopters), alte costuri (operare pompe, intretinere cos etc.). Se poate discuta zile in sir pe tema asta, dar tragand linie la sute de clienti tot lemne>gaz>orice altceva.

  • Robin Molnar 12 mai 2014 la 10:09 - Raspunde

   Foarte bune informațiile, mulțumesc!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.