Orez arăbesc cu sos de cârnaţi şi ceapă, călite în bulion

Pentru că no, în continuare am fundul mare, astăzi am făcut o reţetă care de multă vreme nu îmi dădea pace, cam de când am mâncat prima dată, la un prieten, acum vreo patru ani. După cum reiese şi din titlu, este vorba despre orez arăbesc cu sos de cârnaţi şi ceapă, călite în bulion.

Este o reţetă simplu de preparat. Într-o oală se pune ulei la încins, destul de mult, nu doar aşa, pe fund. Când uleiul este încins se pun două căni de orez peste acesta, şi se mestecă, să nu se prindă de fund sau ceva. Apoi se dă focul la mic sau mediu, depinde de cât de bucătar eşti, şi amesteci, ca să se omogenizeze prăjeala.

Când orezul a devenit arămiu, fix înainte să se ardă adică, pui peste el două căni de apă (sau dublul cănilor de orez pus la prăjit). Laşi să fiarbă pe foc mic, mestecând din c\nd în când, şi te ocupi de ceea ce vrei să bagi în el, în cazul meu un sos simplu, făcut din ceapă tocată mărunt cu cârnaţi puşi la călit, peste care am pus, când era gata, bulion. Am lăsat un pic să mai scadă.

Între timp orezul a absorbit cea mai mare parte din apă (adică nu mai avea exces de apă, că nu facem zeamă), aşa că am pus sosul peste orez şi am amestecat. Am oprit şi focul şi am lăsat acoperit vreo 15 minute (s-a absorbit şi restul de apă care mai era), mestecând din când în când, astfel încât o parte din sos să fie resorbit de orez.

Poza nu este prea reuşită, însă culoarea este corespunzătoare. Ştiu că din imagine nu se vede, dar am folosit orez cu bob mic, programat pentru sarmale, pe care, însă, n-am apucat să le fac. Ceea ce vreau să spun este că orezul preparat astfel creşte foarte mare. În fine, poza.

P.S. De obicei nu mănânc orez, că nu-mi place. Dar orezul arăbesc şi cel cu legume mi se par OK.

13 Comentarii

  1. ciresica 01 februarie 2010 la 23:17 - Raspunde

    BAAAAIII!!!! T_T deci eu nu mai rezist!la primu salariu vin in cluj =D

    • Robin Molnar 02 februarie 2010 la 07:20 - Raspunde

      =D Promiţi? Să ştiu să-mi fac meniul din timp. =D

  2. Molnar Bianca Andreea 02 februarie 2010 la 02:27 - Raspunde

    Na sa stii ca de data asta nu mi-ai facut pofta. Asta pentru ca ieri am mancat supa de urzici si tocanita de ciuperci cu garnitura de orez.
    Nici eu nu ma omor dupa orez doar daca il fac la cuptor cu carne de pui. Da o sa-ti trimit poze cand o sa mai fac.

    P.S. Acuma sunt la servici si am papat o felie de paine cu zacusca. =D

    • Robin Molnar 02 februarie 2010 la 07:22 - Raspunde

      =D Zacuscă? Niam, niam! Vreau! T_T Mai ales din aia de fasole! T_T Reao.

  3. Molnar Bianca Andreea 02 februarie 2010 la 02:28 - Raspunde

    totusi, de ce nu-ti faci un blog cu retete???
    ahahahaa =D

    • Robin Molnar 02 februarie 2010 la 07:23 - Raspunde

      =D Am deja un blog. Ce-are dacă îl folosesc pe ăsta? =D

  4. ciresica 02 februarie 2010 la 08:27 - Raspunde

    da,dar de la tine plec pe jos pana la bucuresti =D

  5. cipoc 02 februarie 2010 la 14:48 - Raspunde

    pestele meu l`ai vazut?:D

    • Robin Molnar 02 februarie 2010 la 14:55 - Raspunde

      =D Care? Dacă te referi la [url=http://www.phonecto.com/2010/02/02/peste-la-gratar-cu-mamaliguta/]ăsta[/url] să ştii că nu, nu l-am văzut, fiindcă era fotografiat doar pe o parte. =D

    • Mihai Todor 02 februarie 2010 la 15:19 - Raspunde

      @Cipoc: Mă ăsta, tu vrei bătaie? Robin măcar are bunul simț să nu pună pește… :grr:

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.