Concluziile unui observator acreditat la alegeri

La alegerile pentru președinția României din acest an, am fost acreditat ca observator intern pentru județul Cluj, din partea Societății Timișoara, iar ceea ce am văzut m-a îngrozit și am văzut că suntem mai rău decât ne imaginăm noi că suntem.

Secția 141 Hunedoara, Petroșani

[Denumirea secției vine de la: numărul secției din județ, plus orașul. Deci vorbim despre a 141a secție de votare din județul Hunedoara, localizată în Petroșani.]

O să încep cu secția 141 Hunedoara, din Petroșani, secția la care sunt arondat și unde am votat. Acolo, urna nu era sigilată conform normelor legale. Legea spune așa:

Preşedintele închide şi sigilează urnele prin aplicarea ştampilei de control pe toate deschizăturile acestora, cu excepţia fantei prin care se introduc buletinele de vot. Lipsa unor buletine de vot se consemnează la pct. j) al procesului-verbal prevăzut la art. 49 alin. (1).

La Petroșani, la secția 141, urna fixă era “sigilată” cu două fâșii de bandă de hârtie pentru împachetat/ lipit (un fel se scotch de hârtie), fără ștampila de control aplicată la loc vizibil și fără semnături. Practic, urna era sigilată prin aplicarea unor benzi de hârtie care se puteau da jos, oricând, și oricând se puteau înlocui.

De asemenea, din cele patru laturi inferioare ale urnei, doar o singură parte avea cele două fâșii care, la o adică, puteau servi drept balamale la deschidere.

Până am ieșit afară să sun la BEC și BEJ, oamenii au remediat problema, pentru că l-am întrebat pe tânărul care se ocupa de litera M de ce urna a fost “sigilată” în acest mod, iar “comisia” de votare a “remediat” deficiența, lucru care m-a descumpănit nespus, înțelegând că membrii comisiei s-au înțeles și că “opoziția” a vândut meciul.

Menționez că în momentul în care am votat, am studiat urna, care avea “sigiliile” puse la vedere, spre centrul sălii/ zona de acces la cabinele de vot. Când m-am întors, cutia a fost mișcată și întoarsă cu sigiliile spre perete, care sigilii au fost corectate. Menționez că ora aproximativă a scandalului monstru pe care l-am tras cu ei este 10:30 – 11:00.

De asemenea, menționez faptul că președinta comisiei a avut o atitudine agresivă, alături de alte reprezentate ale partidelor politice, ceea ce a dus la iscarea unui scandal monstru, de parcă uliul se sperie de trei gaițe isterice.

Oricum, treaba asta nu va rămâne așa, căci voi depune o reclamație la parchet, cu atât mai mult cu cât în zona de acces la secția de votare, în permanență era un “supraveghetor” PSD care, conform prevederilor legale, n-avea ce să facă acolo.

Din păcate pentru mine, polițistul comunitar care supraveghea secția era mână în mână cu ei și schimba păreri cu PSD-istul șef, în loc să-l evacueze din incintă.

Să vedeți perversiune!

Să zicem că întrați într-o secție de votare și constatați o neregulă. Tot la șeful secției de votare trebuie să faceți sesizarea că ceva nu este în regulă în secția sa de votare (Subsemnatul… sesizez că…) în trei exemplare, din care unul vă rămâne Dvs., toate trei trebuind să fie semnate și ștampilate cu ștampila de control (nu cu cea de votat), cu data și ora luării la cunoștință a sesizării.

Secția 252 Cluj, Turda

Conform legii, din sala de vot trebuie să lipsească cel mult un membru, cel mult câteva minute. Eu am ajuns acolo la ora 18:15 și am vorbit cu Pop Călin Dorel, vicepreședintele secției de votare, preț de câteva minute, pentru că doamna care prezida comisia era plecată în altă sală, alături de alți membri ai comisiei și de jandarmul care trebuia să păzească ușa secției astfel că la secția CJ252 nu s-a întrunit în permanență cvorumul legal minim necesar pentru desfășurarea validă a referendumului.

De asemenea, menționez că președintele comisiei era plecat din sală cu tot cu o ștampilă de vot, pentru că în cabine nu era nimeni, iar pe mesele membrilor comisiei am numărat patru ștampile.

Secția 249 Cluj, Turda

Condusă de Popa Cristian, mi s-a părut a fi cel mai în regulă dintre secțiile din Turda. N-aveau 25% dintre cetățeni trecuți pe listele suplimentare, ci din 341 de cetățeni care mi s-a raportat că au votat până la ora 18:30, doar 16 erau pe listele suplimentare.

De asemenea, membrul P.Pro lipsea.

Țeapa P.Pro!

După tragerea la sorți, s-a constatat că, în foarte multe secții de votare, trei dintre membri sunt, de fapt, aceeași persoană, adică membrul PSD, care reprezintă și Prodemo, și PAS.

După tragerea la sorți, s-a constatat că, în foarte multe secții de votare, trei dintre membri sunt, de fapt, aceeași persoană, adică membrul PSD, care reprezintă și Prodemo, și PAS.

Nu știu cum a obținut P.Pro dreptul de a-și trimite membrii ca să supravegheze alegerile, dar în Turda, în toate secțiile în care am fost, membrul P.Pro lipsea, ceea ce a dus la limitarea capacității administrative de supraveghere a procesului electoral.

Personal, am senzația că niște șmecheri au făcut partidul ăsta special ca să nu-și trimită reprezentanții la secțiile de votare, ca să-i lucreze pe supraveghetorii de bună credință care, oricât de mult s-ar sili, au nevoie să meargă la toaletă, suficient cât să se mai completeze niște liste suplimentare.

Secția 248 Cluj, Turda

Aici, când am întrebat-o pe doamna Crișan Codruța Stanca care este ultima situație a prezenței la vot, unul dintre membrii comisiei a raportat spre șefa secției, făcându-i semn cu ochiul, semn că sunt cifrele “alea bune”.

De asemenea, membrul P.Pro lipsea.

Secția 247 Cluj, Turda

De departe, Hanc Marius Adrian a fost cel mai săritor dintre toți șefii de secție de votare cu care am interacționat în Turda și totul mi s-ar fi părut în regulă, cu excepția numărului mare de voturi pe listele suplimentare. Oricum, măcar președintele comisiei știa legea electorală suficient de bine, cât să nu pară surprins de existența observatorilor acreditați. La toate celelalte secții juriștii se uitau lung la mine, încercând să înțeleagă cine și ce sunt.

Secția 245 Cluj, Turda

Am ajuns la ora 18 și am vorbit direct cu președintele Vana Ioan Adrian, în timp ce în secție se aflau vreo douăzeci de țigani și doar un singur reprezentant care să le preia declarațiile, aceștia votând pe listele speciale (i-am văzut cu declarațiile în mână), deși la secție au venit cu o mașină cu numere de Cluj.

Menționez că în acestă secție unde se vota “la greu”, cvorumul minim legal necesar, reprezentanții părând copleșiți de situație.

Secția 117 Cluj, Cluj-Napoca

Am ajuns la secție la ora 20:00, în timp ce Ilieș Manuela – șefa secției – “doctorea” listele suplimentare alături de o membră a comisiei, care părea a ști cine este plecat în Italia. De asemenea, prin “doctorirea” listei – era evidentă, se vedeau corecturi multiple, de la nume și prenume și până la adresă s-a creat în secție o atmosferă “ciudată”, în sensul că vedeam ce fac și cum fac și le auzeam cum vorbesc, ce vorbesc și ce spun.

Astfel, în momentul în care m-am prezentat (Bună seara, Molnar Robin mă numesc și sunt observator acreditat la alegerile prezidențiale, aceasta fiind acreditarea mea.) duduia care o ajuta pe șefa comisiei numai că n-a zbughit-o la fugă prin secție, intrând în panică și ținând strâns în mână listele suplimentare.

Secția 118 Cluj, Cluj-Napoca

De departe, exceptând-o pe duduia din Petroșani, doamna Pop Felicia a fost cel mai puțin colaborativ președinte de secție de votare, așa că am aici m-am decis că voi asista la numărătoarea voturilor, așa cum statutul de observator acreditat îmi permite.

Aici era și cvorum, urna era sigilată, n-am avut nimic de comentat, dar am vrut să văd care sunt motivele agresivității. Spre plăcuta mea surprindere, în această secție totul a fost în regulă. Trebuia să mă prind de asta atunci când aici am fost cel mai meticulos verificat:

Prima dată m-a verificat șefa comisiei, care a sunat pe cineva care i-a explicat că am voie să fiu unde sunt.

Apoi reprezentantul ACL m-a verificat la sânge (legea mă obligă să mă prezint membrilor comisiei, ca să nu fie discuții că un dubios stă cu ei cât timp se numără voturile) și care, constatând lipsa celui de-al doilea prenume din fișa de acreditare, a determinat-o pe șefa comisiei să sune pe cineva care i-a explicat că, din motive de maculatură, al doilea prenume nu se mai trece, fiind valabilă sintaxa de nume, prenume, serie și număr act de identitate.

Nu în ultimul rând, după ce am luat loc în locul special destinat unui observator acreditat, șeful dispozitivului de jandarmi a venit spre sala unde eram eu și a întrebat: “– Unde-i Molnar Robin?“, fapt care m-a înduioșat complet, mai ales când vorbea cu mine și se ținea cu mâna de teaca pistolului, justificând că “Mi s-a spus să verific toți observatorii“. Toți ăia eu, adică. După cinci minute, s-a întors c-o foaie completată în mână, și mi-a spus că “Acreditarea este valabilă, totul este în regulă. Dacă semnalați probleme, chemați-mă.“. Probabil a citit sau a aflat că pot să fac, în calitate de observator, multe chestii în secția de votare, chestii care se lasă cu dosar penal pentru cei pe care-i reclam.

Sunt cetățean, sunt zeu, faceți-mi statuie!

Astfel, întrucât am participat (inactiv, că n-am voie să ating biletele de vot!) la numărătoare (am o listă de control, cu toate voturile, o s-o procesez în weekend), atașat acestui articol i-am pus și o copie după procesul verbal încheiat la final, cu situația voturilor și tot ce este necesar.

După părerea mea, totul a fost în ordine. Deci probabil doamna era nervoasă că fix la secția condusă corect m-am trezit eu să apar. Dar n-am discriminat pe nimeni, eu veneam de la Petroșani și m-am băgat în toate secțiile de votare de pe drum, de pe raza județului Cluj, căci așa îmi permitea acreditarea, pe care le-am putut identifica.

Secția 116 Cluj, Cluj-Napoca

Singura obiecție pe care o am față de secția condusă de Pălimanu Oana este aceea că unul dintre sigilii era alterat, dar urna nu părea a fi fost “doctorită”. Pe de altă parte, nu am reținut statisticile de vot, și nu cred că din vina mea, pe ușă nefiind tabelul actualizat, la ora 20:20, cu, măcar, cifrele de la ora 19.

Sfaturi pentru alegători

De dat mai departe! În primul și în primul rând, în secția la care sunteți arondați puteți sesiza orice fel de neregulă care trebuie să fie soluționată pe loc, neregulile fiind cele după care trebuie să vă uitați:

 1. Verificați ca toți cetățenii care votează să aibă un singur buletin de vot, fie că îl primesc atunci, fie că atunci ies din cabina de vot și-l introduc în urnă.
 2. Verificați ca buletinul de vot să aibă, pe verso, ștampila de control. Dacă aceasta lipsește, votul se invalidează. De unde credeți că avem peste un sfert de milion de voturi anulate?
 3. Verificați ca sigiliile urnei (benzile de hârtie) să fie atât semnate, cât și ștampilate cu ștampila de control! Unii mimează sigilarea urnei folosind ștampila cu “Votat”, care nu are nici funcție, nici rol de sigiliu. Nu, majoritatea urnelor de aici nu sunt sigilate, pentru că lipirea cu scotch a unor laturi nu corespunde cu sigilarea. De unde știm noi că cineva n-a făcut o tăietură în scotch, n-a băgat câteva buletine, sau n-a scos, după care să lipească locul la loc, cu scotch din ăla ordinar? Votul lui Tăriceanu putea, foarte bine, să fie anulat.
 4. Dacă lipsește semnătura sau ștampila, urna se consideră a fi nesigilată, aspect deosebit de grav.
 5. Uitați-vă cine și de ce staționează în afara secțiilor de votare și adresați-vă polițistului/ agentului cu privire la îndepărtarea persoanei respective. În general, aceștia sunt “șefi” de vot.
 6. Studiați lista metodelor de furt la vot, ca să înțelegeți cum acționează ăștia!
 7. Fiți observatori. Dacă nu sunteți membri de partid, puteți lua legătura cu mai multe ONG-uri care să “vă ungă” (este o procedură juridică). Inițial, am luat legătura cu APADOR-CH, pentru că ar fi putut să-mi ofere acreditare pentru Hunedoara, dar aceștia nici măcar nu mi-au răspuns la mail.

S-a furat?

Per ansamblu, da. Cel puțin 10% dintre voturi sunt din umbră și nu se supun controlului oficial, legal, normal.

Unde cred că s-a furat cel mai tare? La Petroșani și în Valea Jiului, din cele constatate de mine. Vorba aia, dacă un PSDist care nu era membru în comisia electorală participa la supravegherea lucrărilor, acolo cred că s-a furat minim de 25%. Și nu o spun pentru că urăsc pesediștii, ci pentru că aceasta este părerea mea de observator, după ce am văzut sălile de vot mult mai goale decât la precedentele alegeri.

Nu cred că, pe bune, au votat mai mult de 40% dintre cetățenii cu drept de vot. În secția 118 Cluj, între 20:28 și 21:00 au intrat la vot 11 oameni.

Cerere

Dacă vreun ONG care se ocupă de viața democratică a țării îmi va putea oferi acreditare pentru județul Hunedoara, promit să-i bag pe toți șefii de secție de votare în morți și-n sperieți, că mașină am, curaj am, nebun sunt și șefi de secție infractori se găsesc cu duiumul. Mai ales în regiunile afectate de ciumă roșie.

4 Comentarii

 1. Dafi 04 noiembrie 2014 la 12:30 - Raspunde

  La fel de suparator si in orasul Hunedoara. Ne oferim sa ajutam un om cu handicap locomotor sa ‘urce’ cu caruciorul treptele sectiei 92 (facuse cerere pt urna mobila insa nu ajunsese nimeni la el) iar directoarea nu-l lasa sa voteze. In baza carei legi??

 2. valentin 04 noiembrie 2014 la 15:32 - Raspunde

  ce este p.pro?

 3. Viata pozitiva 07 noiembrie 2014 la 15:46 - Raspunde

  Foarte bune sfaturi, marturisesc ca nu am avut habar de asemenea lucruri si nu am controlat nimic atunci cand am votat, nici macar daca buletinul de vot avea stampila pe verso.
  Am asumat ca totul trebuie sa fie in regula, dar acum realizez ca n-ar fi trebuit sa fiu asa credula. Invatare de minte pentru turul 2 sa fiu mai atenta.
  Am recomandat articolul si pe blog, e foarte util.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.