Horia Hăhăianu, un domn…

Ia să luăm un pic cu pită de la domnul Horia Hăhăianu, fostul șef de la Transelectrica:

Fostul director general al Transelectrica Horia Hăhăianu se gândeşte să revină asupra deciziei de a demisiona, susţinând că demisia de onoare nu produce efecte juridice şi că în contractul de mandat este menţionat un termen de 30 de zile în care se poate reveni asupra hotărârii de retragere.

Sursa

Amu, nu știu cine le face contractele băieților ăstora, dar parcă nu seamănă cu contractele pe care puleții ca mine le primesc la semnat. Și chiar e curios ce fel de consilier juridic și-a dat acordul pentru așa un contract.

Oare cum fac băieții ăștia la angajare?

– Domnule, avem un loc liber aici la șefie, la Transelectrica. Veniți?

– Vorbiți cu avocatul meu, dacă el e de acord, eu vin…

Sau cum vine făcută treaba asta? Facem un contract în care să scriem că ei nu pot fi demiși iar dacă vor să plece să se poată răzgândi 30 de zile, n-a precizat dacă lucrătoare sau nu, în funcție de cum e șpaga politică mai mare?

De fapt, aici se vede puroiul și îmi pare rău că presa nu insistă mai tare pe chestia asta:

– Cum adică să te răzgândești după ce îți dai demisia?

Să nu ne facem iluzii și hai să păstrăm dezbaterea asta la un minim nivel cognitiv:

 1. Horia Hăhăianu a fost pus acolo politic, nu pe criterii de competență. Deci, firesc, trage pentru el și pentru partid. De la noi, desigur.
 2. Domnia sa spune că a îndeplinit criteriile de performanță. În timpul ăsta, o mare stație de transformare de la Transelectrica a cedat din cauză că managementul, printre care și domnul Horia Hăhăianu, n-au pus deoparte bani de investiții.

Am o pildă frumoasă pe chestia asta. Eu mănânc în fiecare zi. Statul știe că mănânc în fiecare zi, dar nu le ordonă celor din circuitul economic al mâncării să facă mâncare. O fac ei singuri, dimensionându-și afacerile și infrastructura în funcție de necesități. Statul n-are nevoie să intervină în satisfacerea nevoilor alimentare, decât în cazuri de calamități sau ceva.

Pe de altă parte, eu consum curent în fiecare zi. Se pare că în domeniul energiei, nu știu cum, statul trebuie să intervină și să le spună unora să facă energie, iar altora s-o transporte. Și, mai mult, statul trebuie să scoată bani de infrastructură, pentru că cele două componente nu-și pot dimensiona singure afacerea care, cum necum, crește în continuu, deci “imprevizibil”, de douăzeci de ani,…

Mă rog, ar putea să facă singuri treaba, dar nu se vrea. Pentru că toate companiile implicate în piața de electricitate din România sunt într-o mare horă a hoției: CNH, CNL Oltenia, Termoelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, și câteva instituții de cercetare și reglementare în domeniu sunt vacile de muls ale politicienilor actuali, indiferent de culoarea politică declarată. Spiritual, toți sunt verzi ca valuta americană.

Dar să revin.

 1. În condițiile în care în Capitală nu s-au făcut investițiile necesare securizării infrastructurii de energie electrică, putem considera că domnul Horia Hăhăianu și-a făcut bine treaba?
 2. Este acceptabil ca rețeaua electrică, un bun din patrimoniul siguranței naționale,  să cadă la defectarea unui singur fir dintr-un singur nod al rețelei naționale?

Eu cred că faptele vorbesc de la sine. Și mai cred că prețul energiei este unul profund politic, cu nicio fundamentare economică rezonabilă. De aceea, sper că UE nu ne va păsui și vom privatiza și piața energiei.

6 Comentarii

 1. daniel rus 17 februarie 2012 la 07:42 - Raspunde

  Robi, ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa ti se indeplineasca :))

 2. Georgiana Popescu 17 februarie 2012 la 09:26 - Raspunde

  Mie declaratia respectiva mi-a provocat un deliciu personal, mai ales dupa ce l-am vazut pe Basescu declarand ca el are un plan bine stabilit, iar la doua zile era picat curentul pe Bucuresti 😀

 3. joita lucian 17 februarie 2012 la 11:21 - Raspunde

  Pai daca e vorba de cascaval….si nu ma refer la soiul ala de branza…totul este posibil….se trece peste domnie….si bun simt..sa nu mai zic de lege!:)

  • Robin Molnar 29 februarie 2012 la 20:44 - Raspunde

   Eu încă mai cred că bunul simț aduce și prosperitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.