Pokerul nu este un sport

O să o spun pe șleau: vreau să știu (dacă și) cât a luat șpagă Doina Melinte, Președintele Autorității Naționale Pentru Tineret și Sport, pentru a da un ordin prin care pokerul să fie recunoscut drept sport. Și vreau să știu cine a plătit banii ăia. Și cum.

În primul rând, nu e natural. Să mă explic. Evoluția naturală a justiției este asta: întâi societatea își modifică mersul (spre exemplu pentru a stabili vârsta de pensionare) după care justiția își schimbă normele și modifică vârsta legală de pensioare. Întotdeauna.

De exemplu, justiția a acceptat niște rapoarte care indică faptul că la 13 ani copiii generației de acum sunt la fel de (i)maturi din punct de vedere psiho-somatic pe cât era generația mea la 15 ani, sau cum era la 16 ani generația de dinaintea mea, propunând ca vârsta legală de întreținere a relațiilor sexuale între adulți și copiii să scadă la 13 ani. Evident, n-a fost să fie, pentru că societatea în ansamblul ei n-a acceptat realitatea asta (susținută de studii și rapoarte medico-legale).

Deci, dacă societatea nu acceptă o propunere juridică, este poate pentru că propunerea vine înaintea acceptării și nu invers. Or, în acest caz avem, de asemenea, o inițiativă de legalizare a pokerului ca sport, înainte ca societatea să decidă, de fapt, că este un sport. plus că acolo unde sunt, sub o formă sau alta, jocuri de noroc, sunt și bani, sunt convins că doamna Doina Melinte n-a pus în față bunul mers al societății, ci bunul mers al „lucrurilor”.

Nu, nu cred că pokerul este un sport. De fapt, sunt sigur că nu este unul. Iar eu mai joc câte un poker, de plăcere. Dar nu este un sport. Plus că la faza asta mă aștept în orice moment ca și jocurile mecanice să devină sport, poate chiar probă olimpică. Dar, până una – alta, pokerul nu este un sport, pentru că:

Definiția cuvântului joc în Dex:

5. (Și în sintagma joc de noroc) = distracție cu cărți, cu zaruri etc. care angajează de obicei sume de bani și care se desfășoară după anumite reguli respectate de parteneri, câștigul fiind determinat de întâmplare sau de calcul.

Definiția cuvântului sport:

SPORT,sporturi, s.n. Complex de exerciții fizice și de jocuri practicate în mod metodic, cu scopul de a dezvolta, de a întări și de a educa voința, curajul, inițiativa și disciplina; fiecare dintre formele particulare, reglementate ale acestei activități.

Deci? Care este fundamentul pentru care se consideră că pokerul este sau poate fi un sport?

6 Comentarii

  1. George 04 aprilie 2011 la 21:05 - Raspunde

    Nu ca as fi de acord cu conceptul, nici eu nu cred ca pokerul de sambata, cu multa bere si mult tutun ar fi sport, dar chiar o spui: „jocuri practicate în mod metodic, cu scopul de a dezvolta, de a întări și de a educa voința, curajul, inițiativa și disciplina; „. Metodic joci in forma organizata, ai vointa de a participa, ai curaj si initiativa (ca altfel pierzi bani) si esti disciplinat (respecti regulile).
    S-o lasam pe dna Melinte, sunt probleme dificile pentru ea…

    • Robin Molnar 04 aprilie 2011 la 21:31 - Raspunde

      Uite, dacă dumneaei se pricepe așa de bine la poker, o invit la o partidă. Pe moca. Să vedem…

  2. haolică 05 aprilie 2011 la 17:11 - Raspunde

    şi darts la ce categorie intră ?

  3. negreanu 09 martie 2012 la 09:47 - Raspunde

    1. si eu joc tenis de masa de placere, dar nu m-as putea prezenta la o competitie olimpica cu ce stiu. asta inseamna ca tenisul de masa nu e sport?

    2. ce a fost mai intai: dex-ul sau gaina? nu ne modelam viata dupa dex. dex-ul e doar un instrument care prinde realitatea la un moment dat. dar viata e in permanenta schimbare… pokerul a luat amploare in ultimii 10 ani, gratie prezentei online, si acum lumea devine constienta de complexitatea acestei discipline si implicatiile sale emotionale si intelectuale.

    3. pot fi de acord cu tine intr-un singur punct: prezenta pokerului la olimpiada, intr-un cadru de timp bine determinat, nu este relevanta pentru a stabili cine este cel mai bun. pokerul este un maraton. pana si a rezista in acest maraton pe suma zero este o dovada de bune abilitati. pe termen lung, castigatorii au ceva in plus la capitolele: vointa, curaj, initiativa si disciplina 😉

    si in completare doua linkuri interesante:

    http://texasholdeminvesting.com/2010/02/garry-kasparov-poker-is-better-than-chess-to-help-learn-about-taking-risks/

    si articolul in cauza:

    http://www.nybooks.com/articles/archives/2010/feb/11/the-chess-master-and-the-computer/

    • Robin Molnar 22 martie 2012 la 08:40 - Raspunde

      OK, dar eu în continuare nu sunt convins că pokerul este sport…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.