Romtelecom se învârte prin niște mlaștini imobiliare dubioase

[Articolul a fost actualizat și cu poziția Romtelecom vizavi de această chestiune.] Romtelecom se învârte prin niște mlaștini imobiliare dubioase cu aspect de descompunere și un sulfuros și împuțit iz penal.

Hai, am înțeles că eu sunt un dobitoc de inginer automatist ce nu poate vedea o slăbiciune a unei structuri, nici măcar atunci când grinda îi cade în cap, dar acum, din ce am înțeles, se pare că și-ntr-un liceu din București (?), în posesia și subordinea Romtelecom, specialiștii în construcții au găsit carențe majore în structura de rezistență a liceului și l-au catalogat ca fiind o clădire cu “risc seismic major”.

Amu, eu am câteva scenarii. Primul ar fi că inginerii care se ocupă de structuri au încercat să vadă câte buldozere ține pe ea o placă de faianță din baie. Apoi, când aceasta a cedat, au vrut să vadă câte burghie de 30 poți să bagi într-o cărămidă, până să se fărâmițeze total? Sau, un alt test a fost să dea cu barosul în peretele cel mai subțire, să vadă în cât timp se deteriorează.

Mă rog, lăsând gluma la o parte, mi se pare că cineva din cercurile conducerii Romtelecom căpușează compania de posesiunile sale imobiliare.

Dar cui să-i pese?

Adăugire ulterioară din data de 29 Septembrie 2012:

Se pare că celor de la Romtelecom le pasă, întrucât mi-au trimis pe e-mail o poziție oficială vizavi de cele scrise mai sus. Pentru conformitate, îl reproduc mai jos în integralitate.

Stimate domnule Molnar,

Numele meu este Irina Ilie şi fac parte din echipa de comunicare a Romtelecom.

Vă contactez în legătură cu articolul publicat de dvs. în cursul acestei dimineţi – “Romtelecom se învârte prin nişte mlaștini imobiliare dubioase” – pentru care considerăm că se fac necesare următoarele clarificări:

  • Din motive de risc seismic, Romtelecom a solicitat evacuarea clădirilor sale în care îşi desfăşoară activitatea un liceu bucureştean.
  • O parte dintre aceste clădiri au fost expertizate (conform cerinţelor legale) în luna iulie 2012 cu risc seismic 1. Au fost solicitate ulterior două alte rapoarte de contra-expertiză, care au validat rezultatele primului raport, respectiv includerea a trei dintre clădiri în clasa I de risc seismic.
  • Din motivele sus-menţionate, Romtelecom nu poate permite utilizarea în continuare a clădirilor în activitatea de educaţie şi învăţământ liceal şi postliceal. Considerăm că această abordare precaută din partea Romtelecom este singura cale de urmat, pentru că vorbim de un risc major şi nu putem permite să fie puşi în pericol peste 1000 de copii, în cazul producerii unui eveniment nefericit.
  • În continuare, compania a colaborat şi poartă discuţii cu Primăria pentru identificarea unor soluţii pentru elevii din şcoală, care trebuie relocaţi cât mai rapid. În cadrul discuţiilor, Romtelecom a identificat chiar spaţiu în alte imobile pe care le deţine în Bucureşti, pe care le-a oferit gratuit ca soluţie temporară pentru elevii Colegiului Tehnic. Primăria Sectorului 6 Bucureşti şi-a exprimat intenţia de a lua în calcul achiziţionarea clădirilor unde funcţionează acum Colegiul, dar nu există o decizie finală în acest sens.
  • Conform legii, clădirile identificate cu risc seismic trebuie semnalizate corespunzător cu panouri de avertizare („buline roşii”), ceea ce Romtelecom a făcut deja, şi, în maxim patru ani de la data expertizei, trebuie realizate proiectul tehnic şi lucrările de consolidare. În funcţie de analizele pe care le va realiza, este posibil ca Romtelecom să decidă consolidarea, vânzarea terenului şi a clădirilor sau dărâmarea acestora. Ansamblul de clădiri este construit în anul 1973 şi are o suprafaţă totală de 23000 mp.

Vă mulţumesc pentru timpul acordat parcurgerii acestui mesaj şi vă stau la dispoziţie pentru lămuriri ulterioare, dacă le veţi considera necesare.

Toate cele bune,

Irina Ilie

Nota personală a bloggerului: mi se pare o poziție de bun simț și-mi fac mea culpa. Nu m-am gândit niciodată la aspectul următor: Romtelecom are multe imobile, unele vechi. Este plauzibil ca unele – fiind foarte vechi – să prezinte risc seismic.

Am considerat, deci, că nu puteam lăsa povestea să se încheie așa, în aer, de aceea am și publicat lămuririle de mai sus.

2 Comentarii

  1. joita lucian 28 septembrie 2012 la 09:27 - Raspunde

    Pai ca in Romania..cand nu mai merge nimik legal..o dam pe partea celalata!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.