S-o ardem religios la mare artă

Atât inapții de la ActiveNews.ro, cât și descreierații de la PelerinOrtodox.ro, o ard religios la mare artă, cu un articol intitulat “Imaginea Angliei civilizate care se teme de români și de bulgari? GALERIE FOTO”. M-am dezgustat complet, mai ales că s-a mers pe principiul: uite ăia cum sunt, nu pioși ca noi!, deci noi suntem mai civilizați, deci suntem victime pe nedrept, deci

Vă rugăm să răspândiți imaginile în jurul lumii… apăsați butonul “dă mai departe”. Anglia reprezintă o mare rușine. Tara este patata de droguri si alcool și asta nu din cauza romanilor si a bulgarilor. Acest lucru se întâmplă în fiecare zi pe strazile Angliei civilizate. Noi le sustinem economia prin forta de munca ieftina si cinstita, iar ei isi bat joc de noi in ultimul hal. DISTRIBUITI IMAGINILE!!!

PelerinOrtodox spălat pe creier

Într-adevăr, la o primă privire, astfel de fotografii nu le fac cinste regățenilor uniți. Dar, vă rog, priviți cu atenție fotografiile. Vedeți povestea ascunsă? Vedeți poveștile lor de grup?

Nu toți sunt varză, iar cei mai treji au grijă de cei mai puțin treji. Nu Chtulu are grijă de oameni, nu Pocahontas, nici Shiva, ci oamenii au grijă unii de ceilalți. Asta înseamnă civilizație.

Unii sunt varză. Dar sunt suficient de conștienți încât să nu intre în comă alcoolică, și atunci borăsc. Să poți să bei ca porcul, dar să nu le îngrădești drepturile celor din jur, asta înseamnă civilizație.

Alții dorm, dar nu vine nimeni să-i jefuiască sau să le fure bunurile în timp ce nu se pot apăra. Să nu abuzezi de cineva care nu se poate apăra, asta înseamnă civilizația.

Și mai este ceva: tineri, de ambele sexe, sunt băuți. Sunt prea băuți pentru a mai face sex. Așa că se împrietenesc și, poate, altă dată, când vor fi treji… În UK este ilegal să faci amor cu o persoană aflată în stare avansată de ebrietate, se consideră că aceasta nu are îndeajuns de multe facultăți mintale încât să-și dea acordul, deci este un fel de viol. La noi, trebuie să o mai spun?, este o practică extrem de răspândită. Respectul față de lege, față de tine și față de drepturile altuia – asta înseamnă civilizație.

Dacă ne uităm atent, vedem că oamenii ăia n-au venit cu nicio sabie la ei, să se taie ca la noi, îi vedem râzând sau simțindu-se bine, și chiar și cei care au băut cu un pahar prea mult sunt tratați omenește, fiind duși fie la ambulanțe, dacă sunt loviți, fie la secția de poliție, până când se trezesc din beție. Atenție, nu este vorba despre arest, ci despre o formă ușoară de reținere, cu eliberare necondiționată dimineața. Să înțelegi că un om băut este tot un om, sau că un bețiv este un bolnav, nu un păcătos, asta înseamnă civilizația.

Fotografiile respective sunt făcute între orele doisprezece și unu noaptea, la ora când toate barurile se închid, cu excepția cluburilor de lux (oarecum, sunt doar un pic mai scumpe), care plătesc la primărie o taxă mult mai mare, limitate la număr (în UK, numărul de baruri este limitat de către primărie), și care au voie să țină deschis până la ora unu și jumătate. Asta înseamnă civilizație: să le oferi oamenilor un spațiu și un interval orar în care să poată să bea, dar să fie și în siguranță.

[În UK, barurile și cluburile sunt ținute laolaltă, nu la ca noi, răsfirate peste tot, iar poliția vine în zona puburilor ca să preîntâmpine orice act de violență. Să înțelegi că omul este supus greșelii, mai ales când este în stare de ebrietate, și să acționezi într-o manieră în care acesta nu poate comite greșeli fatale (omor, tâlhărie), aceasta este civilizația.]

Dar stați, că mai este. În primul rând, englezii sunt teribil de plicticoși și marea majoritate este formată din tocilari, leneși, timizi sau oameni pe care noi, românii, i-am percepe drept normali, iar ceea ce se vede în poze nu este tineretul britanic, ci o parte a lui. Să spui că majoritatea dintre ei sunt așa, este ca și cum ai spune că românii sunt hoți.

Apoi, englezii sunt oameni civilizați și, chiar și atunci când se dau la femeia ta – sau la bărbatul tău – îți cer permisiunea de a se prezenta, pentru că așa este civilizat.

Dar mai este!

Englezii, dimineața, sunt treji precum câinii de pază, oricât ar părea de ciudat. N-au ei cultură generală, nu știu limbi străine, nu sunt la fel de geniali ca și noi (exagerez, desigur), dar când ajung la birou, nici nu poți să-ți dai seama c-au petrecut rău de tot. Și chiar și asta înseamnă civilizație: respect față de munca ta și față de colegii tăi.

Ce nu este civilizat? Să te uiți în gura omului atunci când mănâncă sau când bea. Să faci mișto de oamenii băuți, care nu fac nimic greșit. Sau să reduci o țară de șaizeci de milioane de locuitori la acțiunile unei anumite grupe de vârstă. Nu, asta nu este civilizat.

Și, dacă-mi mai permiteți o comparație a nivelelor de civilizație între cele două țări: deosebirea dintre bețivii lor și habotnicii noștri este aceea că bețivii lor dimineața se trezesc, în timp ce habotnicii noștri tot spălați pe creier rămân, iar ai noștri – proporțional la populație – sunt mai mulți și au și sprijinul financiar al statului.

Deci, paradoxal, unde-i mai multă civilizație? Într-o țară în care oamenii nu se ajută între ei, pentru că se bazează pe omul invizibil să-i ajute pe cei care au nevoie să fie ajutați? Într-o țară în care biserica are mai multe drepturi decât profesorii? Să fim serioși și să ne știm lungul nasului, că nu poți să compari ceaiul de la ora cinci cu știrile de la ora cinci.

Hai, iată adevărata civilizație, c-o babă care nu știe de ce se împing restul, deși s-ar împinge și ea:

În fine, atâta – doar – aș vrea să se rețină: or fi englezii bețivi, dar – spre deosebire de noi – lor prostia le iese din cap dimineața

P.S. Sursa foto este Daily Mail, că eu nu fur poze de pe net precum cinstiții și civilizații din primul paragraf.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.