Poliția rutieră e la datorie (2)

Vizavi de rugămintea lui Răzvan către poliția rutieră de a sta la pândă ca să ajute la disciplinarea traficului, țin să remarc faptul că, în ultima perioadă, n-am avut parte de nicio ieșire cu mașina fără să văd poliția rutieră în trafic.

De exemplu, duminică am văzut poliția rutieră ieșită în fiecare oraș dintre Deva și Cluj Napoca și am văzut chiar și o mașină de poliție rutieră ce mergea în coloană, probabil la pescuit de vitezomani venind din contrasens.

Amu, nu știu, zău, în povestea cu pietonii cum se înclină balanța. Întrucât majoritatea șoferilor sunt disciplinați în trafic și cum majoritatea pietonilor este și ea disciplinată…

Sigur, chiar aseară mi-a sărit un biciclist în față în timp ce gonea pe trecerea de pietoni. L-am văzut că vine vorbind la telefon, așa că am frânat. Când m-a văzut a tras stânga de ghidon, să-l calce pe unul cu un Ford Fiesta ce stătea la semafor, dar a realizat că l-am văzut, s-a calmat și a trecut în continuare în viteză. Un idiot, desigur, dar încă viu.

No, eu am o problemă cu bicicliștii din perspectiva că aceștia circulă pe trotuar sau pe trecerile de pietoni, provocând mici turbulențe atât în traficul pietonal cât și în cel rutier, cum a făcut un puștan din Aiud care, mergând în același sens de mers ca și mine, în dreptul unei treceri de pietoni a sărit de pe bicicletă, sărind apoi în fața mea, pe trecere. Era pe jos, era lângă bicicletă, deci era asimilabil unui pieton, dar nu s-a asigurat. Noroc că am visat că va fi idiot și nu m-am băgat să fac manevre…

În fine, ideea e alta, poliția rutieră este – după părerea mea – ieșită în trafic. Dar nu avem și nu putem avea suficient de multe echipaje de poliție rutieră pentru toate locurile în care se pot face prostii.

Nu zic că cei de la rutieră sunt niște sfinți. În Vințu de Jos am văzut că au făcut un lung segment de drum cu limita de 40 de Km/h. În câmp. Înțeleg că în sat limita e tot de 40, că deh, este localitate, drumul e destul de aglomerat, înțeleg. Dar în câmp mi se pare ciudat să fie limita asta, cu atât mai mult cu cât drumul nu este nici rău, nici tranzitat de mașini mari. Or, cred eu, ăla este loc de pescuit permise și taloane, cum este și locul ăla între Reghin și Cluj Napoca.

În fine, am putea să ne gândim și la cazurile când ne-am bucurat să vedem poliția rutieră ieșită la datorie?

P.S. Circulați regulamentar în Vințu de Jos. Limita este de 40 de kilometri pe oră, iar în optzeci la sută din cazurile când am fost pe acolo, am văzut poliția rutieră ieșită. Nu e de glumă.

P.P.S. Dacă ești biciclist și circuli pe trotuar claxonând oamenii să se dea din fața ta, gândește-te un pic că tu nu ai ce căuta cu bicicleta pe trotuar. E ca și cum tu ai merge pe banda pentru biciclete, iar pietonii ți-ar da carne. Civilizație e asta?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.