Atenție, pericol: Heracleum mantegazzianum
Aveți grijă prin ce ierburi umblați. Câțiva cunoscuți au făcut rost de arsuri de gradul 1 (fito-foto-dermatită) mult mai ușoare decât se vede în pozele următoare, și încă nu le-au trecut de tot cicatricile (după 4-6 săptămâni). Nu știu dacă planta ambelor situații este Heracleum mantegazzianum, dar simptomele sunt aceleași.
Căutați planta pe net și uitați-vă, înainte de a face treabă prin curte, pentru că arată ca o buruiană oarecare, nu are nimic deosebit, este din familia păstârnacului, deci deosebit de plictisitoare.
Simptome:
- Erupții dureroase (ca niște bășici înconjurate de pete) care se formează la 48 de ore de la expunere, care devin întunecate/ pigmentate și din care curge lichid.
- Cicatricile durează până la șase ani.
- În mod uzual, pe termen lung determină sensibilitate la lumină.
- Dacă zeama plantei ajunge în ochi, poate provoca orbire.
Unde este zeama localizată?
Măsuri de precauție:
- Nu atingeți planta cu pielea, ci doar cu mănuși hidroizolante.
- Nu atingeți cu pielea mănușile murdare de lichid infestat cu zeama buruienii.
- Preveniți razele ultra-violete să ajungă la piele, prin purtarea mănușilor hidroizolante, mâneci lungi, pantaloni lungi, bocanci și ochelari de protecție. Materialele sintetice sunt cele mai bune, pentru că fibra textilă poate absorbi seva plantei sau poate fi penetrată de perișorii acesteia.
- Dacă exterminați plantele cu mai multe persoane deodată, păstrați o bună distanță între acestea, întrucât zeama acesteia poate sări la peste un metru.
- Aplicați loțiune de protecție solară înainte de a vă apuca de lucru.
- Spălați hainele care este posibil să fi intrat în contact cu planta.
- Spălați echipamentul imediat după folosire, ca să nu-l atingeți din greșeală.
- Ieșiți afară doar după apusul soarelui, dacă ați lucrat cu aceste plante, sau stați în prezența acestor plante doar după apusul soarelui.
- Nu folosiți instrumente de tăiat atunci când exterminați planta, pentru că există riscul ca din aceasta să curgă seva toxică.
- Păstrați săpun, apă și soluție de clătit ochii în apropiere pentru a fi folosite în caz de expunere.
În cazul în care ați fost expuși la Heracleum mantegazzianum:
- Spălați deîndată și bine zona cu apă RECE și săpun.
- Nu vă expuneți la soare în următoarele 48 de ore.
- Dacă o reacție alergică apare, steroizi topici aplicați devreme pot reduce severitatea inflamațiilor și vă pot ușura disconfortul.
- Dacă seva ajunge în ochi, purtați spălați bine cu apă și purtați ochelari de soare.
- Dacă o reacție v-a apărut, zona respectivă s-ar putea să fi devenit sensibilă la lumină pentru o perioadă de câțiva ani și ar fi recomandat să folosiți soluții de protecție solară sau să acoperiți zona respectivă, atunci când ieșiți.
- Mergeți la doctor, dacă aveți o reacție sau întrebări.
Nu vă lăsați înșelați de fotografia de mai sus, întrucât această plantă invazivă este periculoasă și când este mică (ea putând, altfel, atinge dimensiunea de 3 metri) și aduce a păstârnac, fiind din aceeași familie botanică.
La o săptămână după contact, rănile ușoare (pentru că, din fericire, arsurile erau doar de gradul întâi) arătau cam așa:
Deci, dacă ați fost la câmp și v-au apărut erupții pe piele după o zi – două, mergeți la doctor. Sper ca de vină să nu fie buruiana asta nenorocită și care trebuie stârpită numaidecât.
Multă sănătate!
Lasa un raspuns