CEDO: interzicerea uniunilor între persoane de același sex reprezintă o încălcare a drepturilor omului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în premieră, că toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, au dreptul la o formă de uniune, fie căsătorie, fie parteneriat civil. Practic, CEDO a decis că interzicerea uniunilor între persoane de același sex reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

Sursa

În România, prin căsătorie homosexuală, sau parteneriat civil, majoritatea oamenilor înțeleg doar atât: sex homosexual și nici prin cap nu le trece că și într-o uniune homosexuală este nevoie de reglementări civile:

  1. Care este regimul bunurilor comune, după decesul uneia (era să zic unuia!) dintre părți? Dacă parteneriatul nu este recunoscut legal, drepturile care izvorăsc din viața împreună se pierd: un partener nu-l poate moșteni pe celălalt, accesul la contul comun se poate pierde, etc.
  2. Dacă în mod individual fiecare partener are un set de drepturi, de ce în cuplu acesta ar avea mult mai puține (sau, ca-n România, deloc)?

Să vin c-un exemplu, chiar de la noi, din România. Un cuplu de homosexuali din Banat a trăit bine-mersi ani de zile până când, într-o zi, unul dintre ei a avut un accident și a murit. Deși cei doi trăiau împreună de ani de zile și și-au făcut o mică gospodărie împreună, familia celui decedat a moștenit tot, iar nu partenerul său, cu care decedatul și-a construit viața. Este că nu e corect? Adică ăștia muncesc împreună și, la final, ia altul…

Desigur, deci, că este mult mai ușor să te gândești la parteneriatul civil, sau la căsătoria homosexuală, ca la o formă de organizare a sexului. Doar că numai idioții se rezumă doar la sex. Oamenii normali se mai gândesc și la drepturi și responsabilități, comuniune, bunuri comune etc.

Când doi oameni trăiesc împreună, este cam incorect – după cum ați văzut – să fie lipsiți de drepturile civile pe care le-ar avea în mod individual, asta a decis CEDO deși, la drept vorbind, era logic și vizibil de la o poștă.

În fine, poate acum oamenii vor suferi mai puțin de pe urma îngustimii politicienilor care vor să nu le ofere în cuplu drepturile pe care, în mod normal, le-ar avea în mod individual.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.