Senatul protejeaza interesele infractorilor

Respingand proiectul de infiintare a Agentiei de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, Senatul arata lipsa vointei politice de recuperare a banilor furati.

Senatul Romaniei protejeaza interesele infractorilor

Organizatiile semnatare – Expert Forum, Freedom House Romania si Centrul Roman de Politici Europene -, membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata, isi exprima profunda ingrijorare fata de respingerea de catre Senatul Romaniei a proiectului de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate.

Romanii sunt revoltati de gradul foarte scazut de recuperare a prejudiciilor si de confiscare a bunurilor dobandite prin coruptie si crimă organizată, iar această institutie ar avea un rol decisiv in redresarea situatiei si in reintoarcerea la bugetul public a banilor furati.

Importanta acestei agentii a fost subliniata in Raportul MCV din ianuarie 2015, infiintarea sa fiind un angajament al Romaniei in cadrul Uniunii Europene. Prin respingerea acestui proiect de lege la Senat, Romania da un mesaj negativ in ceea ce priveste vointa politică de sustinere a luptei impotriva coruptiei si de combatere a infractionalitatii de orice fel.

In contextul in care Romania se confruntă cu nenumarate cazuri de coruptie, multe dintre care au generat prejudicii enorme care nu sunt recuperate, consideram ca respingerea acestui proiect de lege este o vulnerabilitate majora in lupta impotriva infractionalitatii.

Actul de justitie nu se indeplineste pana in momentul in care raul produs societatii nu este reparat, iar acest lucru presupune, pe langa pedepsirea vinovatilor, si recuperarea de catre societate a banilor furati.

Expert Forum (EFOR)
Freedom House România (FHR)
Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

FHR, EFOR si CRPE fac parte din Initiativa pentru o Justitie Curata, proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG în Romania. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014.

6 Comentarii

 1. ice4you 14 octombrie 2015 la 10:02 - Raspunde

  Sa traiasca noul PDL!

 2. Xtall 14 octombrie 2015 la 12:33 - Raspunde

  Încă nu-mi vine sa cred ca PSD a putut sa voteze în unanimitate și tocmai PNL?
  Ai de…

  • Robin Molnar 18 octombrie 2015 la 13:16 - Raspunde

   Fii atent ce treabă a făcut PSD-ul: dorea să înființeze agenția asta, pe care ei s-o controleze, ca să NU recupereze niciodată ceea ce s-a furat.

   În principiu, PNL a acționat corect, dar a comunicat greșit.

 3. Xtall 18 octombrie 2015 la 21:15 - Raspunde

  In cazul asta anunți si iti motivezi gestul pe care il vei face, înainte de a vota.
  Dupa vot nu mai are nici o valoare, poate fi interpretat lejer, ca altceva

  • Robin Molnar 26 octombrie 2015 la 00:33 - Raspunde

   Ei su spus pe la televiziuni, dar se pare că s-a preluat tot ce i-a ajutat pe ăștia de la PSD… O_o

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.