Cum să rezolvi problema cu utilizarea excesivă a discului în Windows 10

De când am instalat prima versiune, am constatat faptul că Windows 10 utilizează excesiv de mult discul de stocare a datelor.În mod normal, dacă am avea un SSD, aceasta n-ar fi neapărat o problemă, întrucât situația se rezolvă de la sine în câteva ore sau zile. Doar că nu întotdeauna, așa că eu folosesc următoarea soluție din două părți:

  1. Click dreapta pe C: > Proprietăți >Avansat > activez compresia fișierelor.
  2. Click dreapta pe C: > Proprietăți > dezactivez indexarea discului.

Aceste două sarcini, executate pe rând, durează câteva ore, în funcție și de dimensiunea partiției C:, respectiv de numărul de fișiere și de tipul discului.

Hai să vedem ce fac.

Prima opțiune ține de comprimarea datelor pe disc. În principiu, sistemul de fișiere de pe disk este de tip NTFS, ceea ce permite o compresie de 10% a datelor. Asta înseamnă că în loc să citești 10MB de pe disc, citești 9MB. Practic, este ca și cum viteza de citire a datelor de pe disc ar crește cu 10%, ceea ce este destul de semnificativ.

Desigur, decompresia se face folosind microprocesorul, însă microprocesorul este de obicei cea mai rapidă componentă a unui calculator, ceea ce  înseamnă că are sens să folosim o componentă rapidă ca să accelerăm cea mai lentă componentă din computer.

Pe vremea lui Windows 95, încetinirea dată de compresie era vizibilă, de fapt chiar și factorul de compresie era variabil și puteai să ți-l setezi cât vrei, din păcate această opțiune a dispărut, acum toată lumea având valoarea standard.

Ca de-a doua opțiune are de-a face cu găsirea fișierelor pe computer. Nefiind începător, știu că nu-mi voi salva lucrările de cercetare în locuri improbabile, gen: C:\WINDOWS, deci n-am de ce să-i las acestuia posibilitatea de a indexa și de a reindexa la nesfârșit discul.

Lucrurile mele sunt puse ordonat, nu am nevoie să mă ajute Windows cu asta, și să-mi încetinească considerabil viteza de utilizare a computerului pentru asta.

În principiu, sfaturile de mai sus ar trebui să vă îmbunătățească semnificativ performanțele computerului. Dacă nu este de ajuns, aveți aici o selecție mai largă de opțiuni de explorat.

Pentru că am fost operat recent, nu am voie să car, dar am nevoie de un PC cât de mic, cu opțiunile de mai sus Allview Wi901N este decent utilizabilă, în ciuda specificațiilor modeste, cu versiunea 1709 de Windows 10. Această tabletă/ laptop/ convertibilă are doar 760 de grame și mă ajută foarte mult, iar faptul că Windows 10 se mișcă decent pe ea mă încântă în mod deosebit.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.