Fotografia pentru internet
Pe scurt: nu vreau să mai văd o singură fotografie de tip portret. E de prost gust, pentru că monitoarele sunt de tip peisaj, adică latura mai lungă este orizontală.
Pe lung: când realizezi o fotografie (semi)jurnalistică, trebuie avut în vedere modul în care aceasta va fi afișată la utilizatorul final al produsului fiindcă o fotografie este un produs, sau asimilabilă unui produs.
Sigur, sunt situații când nu poate fi evitată folosirea fotografiilor în format de tip portret (de exemplu când se fotografiază turla unei biserici sau a unui copac înalt), dar este bine să fie evitată fotografierea în format portret în alte situații, în principal din motive tehnice.
Apoi, sub nicio formă nu trebuiesc folosite fotografii făcute într-o dungă. Unii sunt de părere că făcând asta dau dovadă de imaginație sau simulează imaginația și creativitatea, dar este o prostie. Prin fotografierea făcută câș, creierul se concentrează pentru a înțelege informația de bază, neglijând detaliile, ceea ce este indezirabil.
La fel, fotografiile în format mic, de genul 100 x 80 sau 320 x 240, ar trebui interzise, sincer. La rezoluțiile actuale ale monitoarelor, aceste fotografii sunt aproape ca niște simple iconițe sau sunt atât de mici încât sunt irelevante.
În fine, ideea este că trebuie ținut cont de mediul de distribuție atunci când faci o fotografie.
Gata maestre…am inteles….fara portrete…nu mai fotografiem de cat landscape!
Poți să faci ți portrete, însă nu pentru afișare mare, ci pentru medalioane la articole. Ideea este că trebuie să te gândești ce vei face cu poza.
Eu evit să fac fotografii de tip portret şi atunci când situaţia o cere, poţi încadra foarte bine subiectul şi într-o fotografie landscape.
Da, la fel fac și eu. 😀