Fuziune la rece
Mihai mi-a semnalat printr-un mail foarte matinal faptul că unii profesori italieni (Andrea Rossi) pretind că au inventat un reactor nuclear pentru fuziunea la rece.
Să le luăm pe rând:
- Site-ul cu pricina conține destul de multe materiale informaționale cu privire la fenomen.
- În principiu, reacțiile nucleare sunt relativ simplu de pornit, principial vorbind despre :
- Fisiunea nucleară (fenomen opus fuziunii), reacția în lanț (folosită în reactoarele nucleare și în bombele atomice), este inițiată de o serie de explozii direcționate spre miezul din material radioactiv. Prin controlul presiunii și, deci, al ciocnirilor dintre atomi, se determină ciocnirea unui număr de nuclee care vor elibera protoni și energie (presiune + temperatură), ceea ce va face ca și nucleele altor atomi să se ciocnească, fuzionând, într-o reacție în lanț.
- Respectând tehnologia de mai sus, s-a observat că prin învelirea miezului radioactiv într-un recipient cu hidrogen, parametrii reacțiilor nucleare se îmbunătățesc considerabil, mai ales când se folosesc izotopii radioactivi ai hidrogenului (deuteriu și tritiu), cu excese de neutroni. Așa a apărut bomba cu hidrogen. Practic, în acest caz, hidrogenul D și T este un catalizator/ accelerator al reacțiilor nucleare. Pe de altă parte, apa grea (D2O) și (T2O) are și alte funcții, deci cam depinde de aplicație.
- M-am uitat la următorul material video și am coroborat ceea ce știu eu cu ceea ce spuneau alții:
- Reacțiile chimice nu au suficientă energie încât să determine degajarea a mii de wați de energie și în niciun caz în mod susținut.
- Reacțiile chimice nu determină apariția razelor Gamma, în schimb cele nucleare da, determină.
- Nu sunt impresionat de faptul că nu s-au degajat neutrino și că n-a avut loc fenomenul de descompunere beta+. Nu cred că acel model de reacție este cunoscut.
- Dacă fuziunea/ fisiunea la cald folosesc catalizatori precum presiunea sau temperatura, este firesc să credem că fuziunea la rece folosește alt fel de catalizator, în acest caz E-Cat.
- Nu putem presupune că știm toată fizica și să spunem că este imposibil.
- Nu cred că cineva care vrea să facă o farsă umple un container cu cincizeci de generatoare și-i cheamă pe oamenii de știință să-l prindă cu mâța în sac…
- Cred că măsurătorile au respectat cele mai înalte grade de rigurozitate științifică.
- Nu cred că oamenii ăia de știință s-au tâmpit subit.
De aceea, sub rezerva că nu sunt nici fizician, și nici n-am fost acolo să văd cu ochii mei, cred că faza este pe bune și că se poate genera energie electrică folosind fuziunea nucleară la rece (rece în sensul că nu sunt milioane de grade Celsius).
De asemenea, tind să cred că se mai poate obține energie, ce-i drept, mai puțină, folosind structura camerei de reacție a reactorului nuclear E-Cat și combinația Pd/ Ag (granule de Paladiu într-un reactor din Argint) și Pt/ Au (granule de Platină într-un generator din Aur), întrucât nu cred că omul respectiv a făcut reactorul din Cupru (Cu) iar granulele de combustibil din Nichel (Ni) pentru că asta avea acasă. Dacă vă uitați în tabelul periodic al elementelor, vedeți că elementele sunt ordonate: Ni + 1 proton = Cu, Pd + 1 proton = Ag, Pt + 1 proton = Au…
No, acestea fiind zise, voi ce părere aveți? Este, sau nu este?
In aceasta discutie nu pot decat sa fiu de acord cu tine ca na …mai mult nu stiu ce sa zic=))) cred ca daca folosesti o diafragma mai deschisa e nai bine …glumesc!
Subscriu la ce a zis Lucian:)))
E bun, e bun. =))
=)) Tare, tare.
Am auzit de chestia asta săptămâna trecută, dar nu mi se părea imposibil. Nu pentru că mă pricep eu să îi verific calculele, ci pentru că așa cum ai spus și tu, nu suntem atoatecunoscătorii fizicii și nici omul ăla nu chema o claie de observatori numai ca să se facă de cacao.
Aha. Super tare. Se pare că io-s mai în urmă cu știrile.
Pe mine mă enervează faptul că nu se agită lumea mult mai tare în jurul acestei știri senzaționale. OK, există o oarecare șansă să fie o farsă sau dracu’ știe, dar, să fim serioși… Cel puțin după ziua de 28 octombrie vor fi necesare multe probe ca să fiu convins că acest fenomen e doar o păcăleală, iar faptul că lumea pare să fie ignorantă în continuare este absolut ilogic.
Pentru a pune nițel lucrurile în perspectivă, vorbim despre o tehnologie capabilă să producă energie electrică la prețuri cu câteva zerouri mai mici decât orice altă sursă de energie disponibilă la ora actuală și omul ăsta, cu resurse extrem de limitate (și-a vândut până și casa, conform declarațiilor sale, pentru a își finanța cercetările), a realizat dispozitive capabile să producă energie electrică folosind respectiva tehnologie în mod fiabil și controlat. Păi să nu îți vină să te urci pe pereți când te gândești că acest om este practic ignorat în momentul de față?
Rămân șocat când văd că încă nu a promis nimeni să scoată pe piață, într-un timp scurt, centrale electrice folosind această tehnologie… E și normal să dureze ani de zile cercetarea necesară pentru a îi înțelege modul de funcționare, dacă nu îi dă nimeni atenție și nu se investesc niște sume de bani…
Dude, s-a format o companie grecească și investitorii au băgat în ea 200,000,000 de dolari ca să aducă tehnologia la scară industrială. Deci relax, e pe vine.
Dacă e grecească, deja îmi fac griji… 😐
N-ai de ce, finanțarea este străină. De exemplu, inclusiv niște suedezi (pe unde a trăit Alfred Nobe) s-au băgat pe felie.
Mda, am auzit și eu câte ceva… Rămâne de văzut cum se vor desfășura lucrurile…
Cu banii ăia se va face ceva concret. Mă întreb, totuși, cât ne va costa să achiziționăm tehnologia.
Depinde cine o cumpără înaintea noastră 😉
Evident. Dar dacă omul și-a făcut în laborator un generator de-ăsta, nu cred să fie senzațional de scump.