Grea e viața de informatician
Zoso mi-a inspirat de dimineață un articol vizavi de viața și moartea informaticienilor, exemplificând cazului ilustrului anonim Dennis Ritchie care a inventat limbajul de programare C (între 1969 și 1973) în care a scris primul sistem de operare multi-utilizator și multi-tasking Unix, care stă la baza actualelor sisteme Linux.
Mă rog, versiuni ale sistemului de operare Unix mai există și acum (HP UX, AIX, Solaris), dar nu despre asta vreau să vorbim, ci despre cât de grea e viața de informatician. Și, ca să vă faceți o idee, amintiți-vă de computerele HC ale anilor 1980 – 1990, când nu puteai rula decât un singur program cu un singur utilizator, la un moment dat, versus ceea ce avem acum…
De exemplu, dacă pe Dennis Ritchie presa l-a ignorat, neînțelegându-i geniul, pe Alan Turing justiția l-a condamnat la închisoare pentru că, fiind homosexual, s-a îndrăgostit de asistentul lui. Și nu prea a contat pe vremea aia, în 1952, că Alan a definit conceptul de algoritm și calcul, punând bazele matematice ale mașinilor de calcul moderne.
Un alt exemplu ar fi Linus Torvalds, cel care a creat nucleul sistemului de operare Linux. Nu prea îl vezi în presă sau la televizor, deși el a scos monopolul absolut al marilor companii din industria IT.
Până la el, informaticienii știau să scrie cod pentru diverse programe, dar nimeni nu știa să scrie codul unui nucleu de sistem de operare. Sau, mă rog, cei care știau erau, deja, angajați la mari companii.
Așa că Linus s-a pus și a scris codul nucleului unui sistem de operare asemănător cu Unix și l-a definit Linux, iar în jurul acelui nucleu (kernel) au început să apară o sumedenie de aplicații.
În fine, o să închei cu Bill Gates, acest necurat al informaticii moderne, urât de foarte mulți pe principiul că era bogat, uitând de multele lucruri bune pe care le-a făcut. Printre altele, a făcut și asta. Sau a băgat netul în școli și biblioteci, inclusiv în România, pentru a le oferi oamenilor acces la informație, deci la șanse.
Oare, nu cumva, percepția geniului a ajuns să fie mai importantă decât geniul în sine?
P.S. Asta ca să nu mai vorbim de Ken Thomson, colegul și prietenul lui Dennis…
P.P.S. Nu am nimic cu homosexualii, dar Alan Turing a fost unul dintre cei mai importanți oameni de știință ai secolului trecut și are o poveste cam tristă.
Nu pot spune acelasi lucru si despre viata de fotograf….care…din statistici sunt foarte longevivi ..ceea ce nu cred ca ….denota greutati prea mari in viata!
Adică viața de fotograf e ușoară?
sunt statisci ce spun ca marii fotografi au fost faorte longevivi….nu stiu probabil! ca da!
Nu văd de ce.
Si mie mi s-a parut ….ciudat….doar ca …cica e real…!
1) Linus a scris inspirîndu-se din MINIX, sistem de operare publicat cu cartea de sisteme de operare de către Andrew Tannenbaum.
2) Bill Gates nu e geniu informatic.
3) Kernelul Linux a fost scris de foarte mulți oameni, Linus este mai degrabă un project manager foarte bun.
Doar cîteva notițe referitoare la blogul tău.
1. Just, just.
2. Nu e geniu, dar a fost informatician.
3. Inițial, din ce am citit, el a scris partea esențială din primul kernel. Amu nu știu, n-am fost acolo.
Destul de just, deci.
Bill Gates a scris un interpretor de Basic, asta il pune foarte aproape de geniu(De aceea nici nu sunt prea multe sisteme de operare cu surse inchise). Nu sunt de acord
cum ca Linus a dat o sansa celor ce vroiau sa scrie programe sistem, pentru ca sursele Linuxului
sunt destul de greu de citit, iar cei dornici puteau citi comentariile lui Lionel la Unix.
Inițial, kernelul de Linux era destul de ușor de citit. Acum, după 20 de ani, nu mai este cazul.