HP pregătește viitorul în materie de IT, iar acesta sună extrem de bine!

Știam, deja, de câțiva ani de treaba asta, încă de când lucram pentru ei. Nici măcar nu era vreun mare secret, iar presa a avut ocazia să afle, din când în când, câte ceva, prea puțini fiind cei care au pus cap la cap piesele.

Ideea este că, așa cum ne arată și slide-urile, în acest an începe producția de test a unor cipuri de memorie cu memristori, într-un parteneriat dintre HP și câțiva producători de hardware, iar acest lucru este important pentru că marchează trecerea de la circuitele integrate cu substrat de siliciu și conducție metalică, la circuite integrate cu nano-tuburi de carbon.

Practic, cel mai performant computer de acum va fi insignifiant – ca putere de calcul – față de cel mai performant computer de peste un deceniu, ceea ce înseamnă că trendul profund ascendent al evoluției tehnicii de calcul se va păstra pentru cel puțin încă câteva decenii.

De fapt, cred eu, odată cu ieșirea de sub imperiul siliciului, vom pătrunde într-o nouă eră a umanității, în care informația va fi sângele societății, aspect previzibil încă de pe acum. Problema, acum, este că nu avem atâta “inimă” informatică, cât să pompăm atâta informație.

Pe de altă parte, protocoalele de comunicații electronice care acum sunt considerate sigure, peste doar câțiva ani vor fi ușor de decriptat, cu tehnică de calcul accesibilă ca preț.

Și mai este ceva: dacă predicțiile de consum energetic se vor adeveri, vom avea tablete care să funcționeze și câte o săptămână fără reîncărcare, ceea ce nu este lucru mic, nici la telefoane, nici la ceasuri inteligente și cine știe ce s-o mai inventa.

În fine, să ne pregătim de revoluția cibernetică, zic.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.