Noroc pe mine că-s tânăr…

După cum ştiţi, ceva mi s-a bulit la computerul meu principal. Eu intuiam (până acum cred că destul de corect) că sursa. Aşa că azi am fost de mi-am luat una nouă, în drum spre casă, în pauza de masă. După ce am mâncat m-am întors la muncă, nomal. Dar, pe seară…

Ce credeţi că face un informatician obosit şi rupt în gură de foame, seara când ajunge acasă? Aţi ghicit! Repară râşniţa! Aşa că intru în casă. Mâinile îmi tremurau de emoţie şi mi-era cald de transpiram ca un porc (se vedeţi minune, deşi afară sunt 2 -3oC, în jurul meu, pe o rază de un metru, se făcuse vară, caniculă, omor şi ălea – alea!) dar no, trebuia să văd dacă am rezolvat ceva sau nu!

Intru în casă, închid uşa, desfac firele de la unitate şi scot setul de şurubelniţe. Dau sursa veche jos. O montez pe cea nouă. Să fac triplu-infact cu atac cerebral, spasmofilie şi damblageală, toate-ntr-una. Placa mea de bază are conectorul de 20 de pini. Sursa îl are de 24… Noroc pe mine că-s tânăr, că altfel cine ştie ce apoplexie păţeam! În fine, iau mufele şi le compar:

– Mă, asta n-are un contact aici. Uite, asta mică le are pe toate… Hmm…

– Ia să vedem, cu firele cum stăm? Bat la culori? Mda, bat…

– Cu karma cum stăm? Binişor. Bun…

– Doamne ajută! Mătănii, rugăciuni, chestii (n-aş băga mâna în foc că Dumnezeu nu este şi în PC-uri!).

– N-are întrerupător în spate. O să montez eu unul, după sărbători.

Evident, aveam un dialog cu mine însumi. Aşa, ca între informaticieni! Aşadar, iată cum se montează o sursă ATX cu 24 de pini pe un soclu cu 20 (se observă că sunt două perechi ieite în afară). Da, îmi tremura mâna de la cafea (altceva nu recunosc, să ştiţi!). Aşadar, coşmelia:

A se observa faptul că înăuntrul sistemului este lună şi bec de curăţenie (mă rog, aşa cum ar trebui, dealtfel, să şi fie!). În centru – stânga se vede placa video ATI Radeon 3650 iar în dreapta procesorul AMD Athlon 64×2 4000+ Box (cooler şi radiator original, că ăsta e prea mare!).

Deja apa curgea pe mine ca Jiul după ploaie, dar no, era momentul adevărului. Dacă nu făceam ceva bine, ardeam placa de bază, placa video, memoriile RAM, hard disk-ul şi ce mai aveam prin el. Dacă totul era bine, dar tot se reseta, aveam o problemă gravă cu placa de bază (adică o schimbam, împreună cu placa video, vreo 200 de euro în total!)… Şi nu, nu pot să descriu clipa când i-am dat drumul şi am văzut că merge!

Mai ales că nu se mai resetează şi nu mai face figuri (cu ocazia asta am aflat că pe sistemul meu pot accesa cam 5,5 GB de memorie RAM + swap!). Sunt atât de fericit! Ţin să precizez ceva: dacă sursa veche era naşpa, pleca în lumea viselor eterne cu tot cu restul sistemului. Măcar aşa, a fost bună să plece doar ea, singură! Mersi Ice, că de la tine o am!

6 Comentarii

 1. Mihai Todor 14 decembrie 2009 la 19:27 - Raspunde

  Felicitări, tocmai ai descoperit roata (adică standardul [url=http://en.wikipedia.org/wiki/ATX#ATX12V_2.x]ATX 2.0[/url]) 😛

  Eu ți-am zis că ai o janghină de placă de bază da\’ tu nu m-ai crezut 😛

  PS: Să vezi ce marfă e când ai o placă de bază cu 24 de pini la alimentare și sursa are doar 20 😆

  • Robin Molnar 15 decembrie 2009 la 03:58 - Raspunde

   😆 Să nu-mi spui că şi montat-o. 😆

   • Mihai Todor 15 decembrie 2009 la 09:45 - Raspunde

    Sunt unele plăci de bază pe care, dacă montezi un anumit tip de procesor, alimentarea ultimilor 4 pini din mufa aceea este opțională, deci se pot folosi și surse mai vechi…. Scrie în manualul plăcii treaba asta, dar, din păcate, nu mai îmi aduc aminte care e modelul respectiv…

    • Robin Molnar 15 decembrie 2009 la 17:23 - Raspunde

     😆 Da, ştiu că sunt. Şi eu am 2. 😆 În princpiul la Sempron, parcă, nu trebuie. 😆

 2. Ana 14 decembrie 2009 la 20:42 - Raspunde

  [quote]matanii, rugaciuni[/quote] 😆

  Nu ca eu m-as considera normala… vorbesc cu orice ar fi ce repar, [i]\”come on, baby, do this for me, don\’t die on me now\”[/i] 😆

  • Robin Molnar 15 decembrie 2009 la 04:04 - Raspunde

   😆 Mie mi se pare normal să mă rog, dar noh… 😆

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.