nVidia și Windows 10

 • Asus VX6 by poate rula Windows 10 din cauza lui nVidia Ion

Am un netbook Asus VX6 și m-am gândit să-l trec pe Windows 10, să mă învăț cu el, până o să-l pot pune și pe desktop. Netbook-ul este OK și mă ajută să-mi fac treaba pe care am nevoie să o fac, dar buba este alta și anume că are două plăci video, una de la Intel, făcută să consume puțin, și una relativ performantă de la nVidia.

Ei bine, nVidia nu oferă drivere de Windows 10, deși tot ei se laudă că au un larg suport pentru Windows 10, care vine cu DirectX 12 încorporat și aș fi înțeles că, na, o placă video secundară de pe un netbook nu este chiar sus pe lista lor de priorități.

Și totuși, nVidia Ion este o tehnologie destul de simplă, Windows 10 este disponibil pentru development de cel puțin un an. Și, totuși, nu. Și apoi, iarăși, au o aplicație numită nVidia GeForce Experience, care-ți pune automat driverele…

Se pare, însă, că problema este mai generală. Dezamăgitor.

L.E. După ce am scris și programat acest articol, nVidia a scos un nou set de drivere WHQL. Dar mie nu-mi merge.

1 Commentariu

 1. Tudor 01 septembrie 2015 la 23:17 - Raspunde

  Ar mai trebui sa impartiti vina si la cei de la Asus. Au un stil de-a dreptul infect ca la multe modele de laptopuri sa permita numai si numai driverele lor de pe site, modificate de catre echipa lor software. Problema generalizata si pentru modelele Asus cu placi video AMD. Vrea omu sa-si puna ultimii driveri AMD [15.x] si utilitarul AMD ii spune “GPU not recognized”. Si uite asa ramane cu driverii vechi, antici si de demult pe care echipa Asus i-a modificat si atat.

  Edit: Am cautat si eu acuma pe siteul Nvidia si da, pentru ION la windows 10 nu au nimic. Sa zicem ca cei de la Asus scapa basma curata de data asta, dar doar de data asta….

  Legat de DX12, capacitatile hardware ale placilor video nu prea au legatura cu faptul ca cei de la Nvidia nu-si obosesc degetele sa programeze driveri pentru un model mai vechi dar perfect utilizabil sau ca ultimii driveri sunt o mizerie[despre care am zis si in postarea cu Win10 ca au reusit sa corupa EEPROM-urile de la displayuri LG si Samsung].

  Legat de Geforce Experience, daca nu ar avea ShadowPlay integrat, l-as zbura instant, intrucat e mai putin versatil fata de Control Panel-ul de la driver in sine. Da suna frumos sa-l lasi sa faca automat update la ultimii driveri, dar cum ultimii driveri de la Nvidia au cauzat probleme in stanga si dreapta, parca nimeni nu-si doreste asta. Pe langa asta, cei de la Nvidia de la o versiune incoace au eliminat functionalitatile CUDA din driveri pentru anumite modele[desi ele hardware sunt capabile] + au pornit tot timpul serviciul de streaming care mananca din resurse indeajuns de mult incat sa existe pierderi vizibile de FPS.

  http://forum.notebookreview.com/threads/restore-cuda-in-the-latest-nvidia-drivers-34x-xx.768768/

  https://www.reddit.com/r/witcher/comments/36hjel/nvidia_stream_service_kill_it_boost_fps/

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.