12 Comentarii

 1. ByREV 14 decembrie 2011 la 07:53 - Raspunde

  Suntem cu mult mult mai departe decat chipul ala 🙂 … IBM BlueGene a simulat deja functionarea circuitelor sinaptice dintr-un creier de pisica.

  La ora actuala IBM (pentru DARPA, Departamentul de Aparare pentru Proiecte de Cercetare Avansata – parte a DoD) lucreaza la circuite adaptive, care se modifica singure pe parcurs ce invata din informatiile unor parametrii de intrare (senzori/telemetrie).

  Asteptarile IBM (DARPA) sunt optimiste … pana in 2020 vor simula un creier uman !!!

  Dar toate astea sunt si mai nesemnificative in fata “Quantum entanglement”, va fi ceea ce a fost tranzistorul pentru secolul trecut. Creierul uman va fi depasit de miliarde de ori in viteza si putere de analiza.

  Dar estimarile mele in directia asta sunt undeva intre 20-25 de ani ca prototip si ~ 30 de ani pana la un computer cuantic real.

  “Data” din star-trek … este o realitate previzibila in urmatorii 50 de ani, iar punerea in practica a calatoriilor interstelare/galactice vor avea un ajutor: stiinta dincolo de intelegera creierului uman, Crierul Cuantic ale carui limite aproape ca nu vor mai exista (poate resurse de energie) !

  Cat despre genetica … vor fi utilizate limbajele de programare si maipulare genetica, toate supervizate de puteri de calcul inimaginabile (azi), dar aproape de realitate in 30-40 de ani.

  Si multe multe altele … dar pana la computerul cuantic o sa avem parte de inlocuirea Siliciului cu Carbon (graphene), saltul de putere va fi de ~ 100-1000 de ori (comparativ cu Si) si asta in urmatorii 10 ani.

  • Robin Molnar 18 decembrie 2011 la 10:37 - Raspunde

   Super tare. Se vede cine se ține la curent cu partea asta de hardware. Mulțam fain de info! 😀

   • ByREV 18 decembrie 2011 la 12:18 - Raspunde

    Incerc pe cat posibil sa evit cancanu-rile sa sa ma documentez despre stiinta-si-tehnica (era si o revista cu numele asta, foarte buna la vremea ei).

    Pana la urma ce conteaza: Evolutia umana in multiple directii (stiinta, socializare, psihic, fericire) sau cine si-a mai baga silicoane, ce mai este la moda in vestimentatie, ce legi pentur sclavie mai publica guvernul pe sub mana
    … sau evolutia omului ?

    Despre evolutie: a nu se interpreta in sens Darwinist, precursorul unui razboi mondial, idolul celui care se numea Hitler … dar sigur foarte multi nu inteleg la ce ma refer! Epurarea etnica a avut la baza evolutia speciilor, selectia naturala!

    Dar asta’i alta poveste … (vezi doc. Expelled – No Intelligence Allowed)

    • Robin Molnar 20 decembrie 2011 la 08:25 - Raspunde

     Știință și tehnică mai există și acum. 😀

     • ByREV 20 decembrie 2011 la 08:35 -

      da, stiu ca mai exista, dar internetul este mai aproape , plus ca am zeci de feeduri care ma anunta despre tot ce misca in domeniu … la minut 🙂

     • Robin Molnar 20 decembrie 2011 la 08:48 -

      Mie încă îmi mai place mirosul hârtiei.

 2. Corina M. 14 decembrie 2011 la 10:58 - Raspunde

  Dar ce este adevarul? Eu cred ca este o notiune relativa. Suntem oameni, asadar particulari, si putem avea adevaruri diferite intre noi.
  Probabil masina vede adevarul in functie de procentul studiului asupra oamenilor. Daca o masa de peste 50% considera bun laptele de vaca, masina va considera adevarat ca laptele de vaca este bun. Asta nu inseamna ca este adevarat pentru toti indivizii.
  (M-am exprimat cat de brut am putut, ca sa nu intru in detalii despre minciunile unora, considerate adevarurile altora) 🙂
  P.S. Na, am avut pofta si de un articol despre tehnologie 🙂

  • Robin Molnar 18 decembrie 2011 la 10:40 - Raspunde

   Exact. Ce este adevărul? Matematică? Logică? P

 3. Mircea C. 14 decembrie 2011 la 12:51 - Raspunde

  Domeniul care lucreaza cu “valori partiale” de adevar exista deja demult si se numeste “logica fuzzy” :

  http://en.wikipedia.org/wiki/Fuzzy_logic

  (Asta-mi aminteste de fizicienii aia care au redescoperit matematica matricelor prin anii 1920-1930 lucrand la mecanica cuantica, desi matricile si proprietatile lor aveau ceva vechime in matematica la data respectiva).

  • Robin Molnar 18 decembrie 2011 la 10:46 - Raspunde

   Să știi că n-am cuplat, când am scris articolul după cum bine ai intuit. =))

 4. Mihai Todor 14 decembrie 2011 la 16:47 - Raspunde

  “este adevărat că o mașină vede adevărul diferit de un om? – Adevărul despre ce? 🙂 Chiar crezi că se va mai pune problema de adevăr și minciună atunci când toată rasa umană se va reduce la un “creier” virtual? 😀 Tare mi-aș dori să prind ziua când toate aceste probleme care fac parte din natura ființei umane devin banale și irelevante 🙂

  • Robin Molnar 18 decembrie 2011 la 10:51 - Raspunde

   Nu mă refeream la adevăr și minciună în concepția umană. 😛

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.