Despre fulgere și sprite
În videoclipul de mai sus, se vede destul de bine la ce mă refer când spun sprite (clar nu este vorba despre acidulatul zahăr lichid) și vreau să vorbim despre ele un pic, întrucât s-a descoperit exact ce-i cu ele. Și se pare că este mai mult decât îmi imaginasem eu:
Când fulgerul lovește pământul, în raza sa mediul rămâne încărcat electric cu o sarcină electrică negativă. pentru a compensa, din atmosfera superioară particulele încărcate pozitiv sunt atrase în jos.
Astfel, nu doar că în cazul sprite-urilor avem de-a face cu plasmă ci, prin mișcarea accelerată a electronilor spre partea superioară a atmosferei și prin coliziunea acestora cu diverșii atomi de la înălțime, avem de-a face cu adevărate explozii de raze gama ce, din cauza energiei lor mari, în contact cu atomii de care se ciocnesc, formează o pereche de particulă (electron) și antiparticulă (pozitron, anti-materie) ce vor intra în coliziune (după puțin timp, nu instantaneu) și se vor anihila reciproc, rezultatul fiind doi fotoni (lumină) și niște radiație gamma*, de o mai joasă energie decât cea care a produs inițial toată nebunia.
Video, de la NASA:
Mi se pare foarte interesant cum Fermi, după numele fizicianului care a descoperit fisiunea (spargerea) nucleară (prin care s-a făcut bomba atomică), un telescop astronomic al cărui misiune este să scruteze cerul după explozii de raze gamma, ne-a ajutat să înțelegem mai bine ce se petrece pe Pământ.
Ca atare, furtunile cu fulgere intense generează antimaterie prin a cărei anihilare se eliberează fotonii care dau lumina roșie.
Frumos.
________
* Este discutabil dacă rezultatul anihilării electron-antielectron (pozitron) este acesta, în cazul sprite-urilor. S-ar putea ca energia să fie mai mare. Dar:
Pozitron este antiparticula asociată electronului, în fizica nucleară un pozitron este numit și antielectron. Pozitronul are sarcina electrică +1 și spinul 1/2 și are aceeași masă ca a unui electron. Când un pozitron cu o energie redusă ciocnește un electron de joasă energie, are loc procesul de anihilare electron-antielectron, generându-se doi fotoni din spectrul radiațiilor gamma. Acest proces are loc conform principiului echivalenței masă-energie al lui Albert Einstein.
Lasa un raspuns