Europa – Responsabilă de Criza Refugiaților

În această săptămână mass-media pro-Kremlin şi-a sporit atenția asupra autorităților europene. Pe parcursul zilelor trecute, liderii UE au fost învinuiți de toate relele, în ceea ce privește criza refugiaților, inclusiv persoanele care se îneacă în Marea Mediterană.

Germania a fost în mod special vizată. Una dintre cele mai puternice voci care trebuie ascultată este cea a prezentatorului pro-Kremlin, Dmitri Kiseleov. În timpul emisiunii sale de săptămâna trecută (http://bit.ly/21f2IOY), au existat declarații că Germania și UE distrugeau cu cinism Grecia, trimițând acolo refugiați din Orientul Mijlociu; că UE se va prăbuși în curând sub greutatea problemelor legate de refugiați; și că principala cauză a colapsului va fi Angela Merkel. În ciuda dovezilor care demonstrează că Rusia bombardează civilii în Siria, colegul lui Kiseleov, Vladimir Soloviov, de asemenea, a susținut că SUA și UE, sunt cele cărora nu le pasă cât de mulți arabi au fost uciși.

Doar câteva zile în urmă, Jānis Sarts, directorul Centrului de Excelență de comunicații strategice al NATO, a apreciat că Rusia încearcă să o submineze pe Angela Merkel, prin purtarea unui război de informații destinate să stârnească în Germania furie asupra refugiaților: http://bit.ly/1QZh3cF.

Pagina web slovacă pro-Kremlin “Zem a vek”, a susținut că UE se va dizolva în curând din cauza autocrației Angelei Merkel: http://bit.ly/1Qvkvyr. Cancelarul german a fost vizat, de asemenea, de un popular video-blogger care se numește Ivan Pobeda (“Ivan Biruitorul”) http://bit.ly/1QviSkk (multiplicată de media cehă pro-Kremlin, nwoo.org: http://bit.ly/1QA2Pms); și într-o altă emisiune populară TV, Vremya Pokazhet (http://bit.ly/1npxNSw), care a susținut că Angela Merkel și Donald Tusk sunt responsabili pentru miile de oameni care s-au înecat în Marea Mediterană.

Și câteva revendicări suplimentare referitoare la UE, prin mass-media specializată în răspândirea dezinformării: UE este un regim totalitar care refuză orice critici (http://bit.ly/1p909T7, http://bit.ly/1R1s1V9); și UE are rădăcini naziste pentru că Walter Hallstein, primul președinte al Comisiei Comunității Economice Europene, a fost un nazist proeminent și un membru al NSDAP (http://bit.ly/1R1swyo, http://bit.ly/1Yjep7k, http://bit.ly/1p90AwH).

Occidentului nu-i mai pasă de Ucraina

Așa cum am raportat în ultimele două Evaluări, după o scurtă pauză, atunci când subiectul principal a fost Turcia, mass-media pro-Kremlin s-a re-concentrat asupra Ucrainei. Această tendință a continuat, de asemenea, în materialele raportate nouă pe parcursul ultimei săptămâni.

Cea mai mare parte a dezinformării susține că UE și SUA au pierdut interesul în Ucraina. Din nou, această afirmație a putut fi auzită în timpul emisiunii lui Kiseleov (http://bit.ly/21f2IOY); în timpul emisiunii lui Piotr Tolstoi (http://bit.ly/21SQuha); sau într-un alt video-blog care vine de la Institutul Rus pentru Studii Strategice (http://bit.ly/1R1LIMG).

Media pro-Kremlin a reciclat, de asemenea, un film fals, vechi de câteva săptămâni (a se vedea de exemplu, Evaluarea pentru  dezinformare ediția a 14-a), acolo unde presupușii luptători Azov amenință olandezii cu atacuri teroriste: imaginile în care actorii, care pretind a fi membri ai batalionului Azov, ard steagul olandez au fost utilizate într-un alt video de pe YouTube (http://bit.ly/1OWVE2t).

În cele din urmă, Institutul Rus pentru Studii Strategice, care în repetate rânduri ne-a spus că Ucraina este guvernată de naziști, acum ne avertizează în ultimul lor video-blog (http://bit.ly/1npWZIO), că în câteva săptămâni va avea loc o lovitură de stat la Kiev, condusă de naziști.

Nu uitați de armele noastre nucleare!

Mass-media Pro-Kremlin nu a uitat să intimideze cu amenințarea războiului. De data aceasta, scena pentru această intimidare a fost Siria. Igor Korotchenko, redactor-șef al revistei “Naţionalnaia Oborona” (“Apărarea Națională”), a reamintit cu amabilitate că americanii trebuie să înțeleagă că orice operațiune de teren în Siria va conduce la un război nuclear la nivel mondial (http://bit.ly/1TXPE11).

Și totuși, în timp ce arsenalul nuclear al Rusiei este considerat drept un instrument logic pentru a opri orice altă țară de a face ceva nefavorabil Kremlinului, bombele nucleare ale altor națiuni sunt privite cu mare îngrijorare – chiar și atunci când acestea nu există. Astfel, la emisiunea Vremya Pokazhet am auzit, că ucrainenii sunt capabili să dezvolte o bombă nucleară în următoarele șase luni (http://bit.ly/21SQuha).

__________

Disinformation Review este o inițiativă privată de luptă contra manipulării rusești. Abonarea (pentru limba engleză) se face aici: http://eepurl.com/bN1ub5.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.