Sunt sigur că s-a terminat criza

Sunt sigur că s-a terminat criza, cel puțin asta și cel puțin în România. Fiindcă am auzit la știri că se scumpesc gazele naturale pentru consumatorii industriali. Cu 10%. În timp ce consumatorii casnici mai așteaptă.

E clar că dacă ăștia altoiesc un pic industria, înseamnă că au de unde. Ceea ce mi se pare un pic suspect, dar poate nu văd eu situația în ansamblu. Plus că noi plătim 460 de dolari pe mia de metri cubi de gaz. Cu tot cu proiectul de stocare a două miliarde de metri cubi de gaz rusesc.

Evident, nimănui nu-i convine creșterea prețului gazului, dar până la urmă toată lumea vrea energie. Și e firesc. Ce nu e firesc, însă, este să fii un stat impotent care vede că gazul nu se ieftinește și nu ia măsuri pentru a proteja populația.

Io, dacă aș fi la Guvern, aș face programul: Primul Aragaz electric, precum în Irlanda de Nord. Și, contrar aparențelor, la ele se gătește la fel de bine ca în cele cu gaz, nu e nicio diferență sesizabilă. Dar nu, noi o să ne trezim când o să fie 999 de dolari mia de metri cubi, de fiertul cafelei va fi mai scump decât cafeaua în sine.

Oare ce ar mai fi de făcut ca să nu-i îmbogățim pe alții trimițând în străinătatea apuseană banii făcuți în țară?

7 Comentarii

 1. TNH 24 iunie 2011 la 22:49 - Raspunde

  Dacă energia electrică ar fi mai ieftină decât gazul, atunci da, ai putea să faci programe de genul primul aragaz electric. Dar pentru că la noi oamenii stau cu caloriferele electrice oprite pentru că atunci când le-au cumpărat nu se așteptau să fie loviți atât de tare de facturile la energie, dă-mi voie să cred că ar prefera o cutie de margarină în locul unei oale cu ciorbă făcută la aragazul electric. Cafeaua ar deveni un lux și nu s-ar mai vinde decât ness-ul, preparat și el cu apă rece (până când comercianții de ness s-ar prinde de fază și ar crește și ei prețurile).

  • Robin Molnar 24 iunie 2011 la 23:47 - Raspunde

   În mod normal, energia electrică trebuie să fie mai scumpă decât gazul pentru că energia electrică este făcută cu gaz. Dar se va ajunge la un paradox interesant, la un moment dat.

 2. Yamasha 24 iunie 2011 la 23:15 - Raspunde

  Gazele se scumpesc, am vazut ca toate produsele se scumpez zilnic…vai de noi…si inca nu am inceput sa dam banii la FMI….atunci sa vezi…

 3. Bobi 25 iunie 2011 la 13:25 - Raspunde

  :))
  tare asta cu FMI-ul… nici io n-am datorii! sa le plateasca astia ce s-au imprumutat!

 4. Nu acordați atenție detaliilor 25 iunie 2011 la 21:12 - Raspunde

  Scumpirea este inevitabila, asta nu e o problema, partea interesanta este modificarea tipului de facturare la gaze, pe schema de facturare foarte interesanta a E-ON-ului (unde nimeni nu știe cât e consum real și cât e teapa) cu abonamente, plăți la 3 luni, recalculări pe luni si ani, ce se consuma în plus fata de abonament se suprataxează si recalculează, etc., samd.
  Cand o sa vina facturile cumulate la energie și la gaze, nu multi o sa aibă de unde plăti.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.