RE: De azi, consumăm resursele copiilor
De vreo o lună de zile îi eram dator lui Ice4You cu un răspuns la calupul de întrebări de la articolul De azi, consumăm resursele copiilor. Am răspuns în aceeași zi, am apăsat o tastă greșit, tot ce-am muncit s-a dus naibii așa că doar acum mi-am făcut curaj să refac.
1. Cat carburant perolier foloseau parintii tai in vremea comunismului si cat folosesti tu astazi?
Întrebarea aceasta are sens, dar contextul folosirii ei este greșit, întrucât deși părinții mei personal nu aveau mașină, să consume, bunurile și serviciile pe care le foloseau, deși puține, însumau un consum identic cu cel din ziua de astăzi.
Ca idee, acum consumăm cu mult mai puțină energie în echivalent petrol decât se consuma în anii 1980.
2. Cata energie electrica foloseau parinti tai in acea vreme si cata folosesti tu astazi?
La fel, nu aveam decât frigider, reșouri, boiler, televizor și radio, dar consumul lor personal era mic, în timp ce consumul industrial era cu mult mai mare decât în ziua de astăzi, deși economia produce de cinci ori mai multe bunuri și servicii.
3. Cata mancare aruncau parinti tai atunci si cata se arunca astazi?
Risipa de mâncare nu a fost o problemă la noi în familie. Asta nu înseamnă că la nivelul societății nu a fost, sau nu este, o problemă.
Totuși, pentru producerea alimentelor se consuma, per kilogram, mai multă energie decât acum pentru că acum, prin producția de masă, se reduce costul, deci și consumul de energie și resurse neregenerabile.
4. Cate aparate electrocasnice aruncau in loc sa repare parintii tai atunci si cate arunci tu astazi?
Contrar miturilor, electronicele cele mai scumpe nu prea se puteau repara, pentru că nu se găseau piese, partidul refuzând să le importe, din cauză că plata se făcea în dolari.
De asemenea, prin menținerea în exploatare a unor dispozitive învechite, se menținea un anumit nivel de ineficiență energetică și economică.
5. Cata incaltaminte/imbracaminte se arunca pe atunci si cata astazi, doar pentru ca … „nu se mai poarta” sau e de proasta calitate?
Mai toată încălțămintea era de proastă calitate și nu ținea, iar ceea ce era bun mergea la export.
6. Cata masa lemnoasa se taia/exploata atunci si cata se fura astazi?
Nu am o asemenea statistică. Dacă o are cineva, rog să o împărtășească și cu noi.
7. Cate impaduriri se faceau atunci si cate astazi?
Cred că se făceau cu mult mai multe.
8 Cata suprafata agricola era exploatata atunci si cata azi?
Suprafața exploatată era mai mare, atunci, cu tehnologii agricole cu mult mai învechite. De aceea avem producții duble, actual, față de cei mai buni ani din perioada comunistă.
9. Cate chimicale se foloseau atunci in agricultura si zootehnie si cate astazi?
Îmainte se foloseau cu mult mai multe îngrășăminte decât acum. Țin minte când mergeam la țară iar câmpurile erau albite de azotat de amoniu.
10. Cate masini, in mare parte rable, circula astazi pe strazile de la noi si cate atunci?
Înainte, circulau cam un milion de mașini, utilaje și altele auto. Acum avem de patru ori mai multe, care consumă cam tot atât. Pentru că eficiența energetică n-a fost niciodată o prioritate a partidului.
11. Cate pet’uri si alte ambalaje neperisabile gaseai peste tot atunci si cate azi?
Nu găseai PET-uri. Dar găseai fontă și oțeluri greșite, aruncate din oțelării pe toate coclaurile, precum la Hunedoara. Munți întregi de risipă de energie și materie primă.
12. Cata reciclare se facea atunci si cata azi? Si acum imi aduc aminte de cozile de la sticle si borcane sau de faptul ca duceam la scoala obligatoriu maculatura.
Da, înainte se recicla mai mult. Dar nu se consuma mai cu cap.
13. Cate habitate naturale au fost complet distruse in vremea aia si cate sunt distruse astazi zi de zi fara ca nimanui sa ii pese?
Pe vremea aia, sturionii au ajuns pe cale de dispariție, lostrița a dispărut complet, anumite specii de vultur, șoim și uliu au dispărut complet etc.
14. Cum era exploatata delta de exemplu pe vremea aia si cum este acum?
Am răspuns, deja, mai sus că în Deltă se pescuia exceisv, de au rămas doar cu peștii mai puțin valoroși.
15. Cat de poluate erau apele mai ales din zonele montane si cat sunt astazi? Ai habar ca in peste 60% din apele de munte nu mai exista nici macar urma de pastrav datorita poluarii si captarilor abuzive?
Hai să ne aducem aminte cum Jiul era negru, cum Mureșul era negru, cum râurile erau negre de poluare, cu pete de solvenți pe ele. Să ne reamintim cum râurile erau sărace în pește care, oricum, era mic, de nici n-aveai ce să prinzi în undiță.
Chiar sunt curios cum e acum cu poluarea, cand eram in armata, la o aplicatie, am trecut prin zona Copsa mica (parca), unde era o fabrica de negru de fum.
In viata mea n-am văzut asa ceva, si la zeci de km erau zone întinse de iarba arsă de la chestia aia, parca era dat cu acid.
Acum este mai curat. Nu este perfect curat, acidul încă a rămas în sol, localitatea încă are un aer îmbâcsit, cel puțin mie așa mi s-a părut, dar – oricum – nu mai este ca înainte.
@Xtall – industria are pretul ei, azi nu mai avem asa ceva, e mai bine … dar nu prea.
@Robin – apreciez faptul ca ti’ai facut timp … nu o sa ratez nici eu momentul si cand imi fac timp voi reveni cu o replica pe masura pe la mine.
Aștept, desigur, pe când ai timp.