Meniu de week-end – 6 – 7 Februarie 2010

Aseară m-am apucat de gătit, pentru că aveam ceva în cap chiar începând de Luni dimineaţa. Şi, no, trebuia să-mi scot reţetele din cap. Aşa că am stat vreo trei ore prin bucătărie şi am făcut câte ceva comestibil.

1. Tocăniţă de porc cu muşchiuleţ afumat şi mămăliguţă

Într-o cratiţă se pune ulei la încins iar, când uleiul ajunge la temperatura optimă, se pune carnea să se prăjească un pic. Am folosit două feluri de carne: carne pentru Gulaş şi ceva muşchiuleţ afumat (nu ştiu ce era, doar m-am uitat la carne şi mi-am zis: "asta e!" pentru că nu avea grăsime, iar vânzătoarea şi-a spus: "ce bine arată!".).

Când carnea s-a prăjit un pic am pus nişte ceapă roşie peste, la călit. Când s-a călit şi ceapa, am pus apă, cât să acopere carnea. Şi am lăsat pe foc mic, mestecând din când în când, ca să nu se prindă de fund, şi adăugând (completând) apă, ca să fiarbă carnea. Am pus destul de mult piper şi condiment pentru grătar (eu i-aş spune condiment universal pentru mâncare bună), precum şi un pic de vegeta, câteva feliuţe de usturoi (vreo doi – trei căţei), doar un pic de zahăr şi nişte sare.

Când carnea s-a fiert, am pus nişte bulion şi am mai lăsat la foc mic încă vreo 10 – 15 minute. Apoi am făcut mămăliguţa. A ieşit asta:

 

2. Chiftele de vită umplute cu caşcaval afumat

Se ia carnea de vită (măcinată, normal) şi peste ea se pune un ou, piper, pătrunjel, condiment de chiftele (sau puteţi pune şi sare, mărar, etc), ceapă tăiată fin şi două felii de pâine înmuiate în apă şi stoarse. Se frământă cu mâna până la omogenizare. Apoi se taie caşcavalul afumat astfel încât un pătrat/ cerc (aici voi decideţi) de caşcaval afumat să corespundă unei chiftele (deci nu, nu trebuie nu ştiu cât).

Acest amestec se întinde în palmă, se pune caşcavalul peste carne, iar carnea rămasă se pune deasupra, astfel încât caşcavalul să fie complet împachetat în carne. Pentru că nu vrem să se ardă, întâi facem chiftelele şi le punem pe-o farfurie, de-abia apoi le prăjim.

Într-o farfurie se pune nişte făină şi dau chiftelele prin ea. Apoi se pun la prăjit în ulei încins. Personal, le întorc de două ori pe fiecare parte, dar no, este o chestie de preferinţă. Piure-ul e clar cum se face. Puteam să fac încă un sos, de roşii, de exemplu, dar am considerat că un pic de sos de la felul întâi îmi este suficient, pentru că, oricum, am pregătit sosul Tornado. Chiftelele, deci:

 

3. Sosul Tornado

Este extrem de simplu de făcut. Se ia o jumătate de castravete şi se dă prin răzătoare, într-un bol. Deasupra se pune pătrunjel (eu n-am pus că n-am vrut) şi smântână. I se spune Tornado pentru că, iniţial, are un gust ciudat, iar cu fiecare gustă pe care o iei parcă îţi place tot mai mult. Evident, acesta se serveşte rece.

7 Comentarii

  1. Pronosticuri 07 februarie 2010 la 16:51 - Raspunde

    Un meniu sanatos 😀 Acuma m-a prins o foame :))

    • Robin Molnar 08 februarie 2010 la 01:36 - Raspunde

      =D Deh, păţăşti. =D Oricum, după cum spuneam, de o săptămână visam meniul ăsta. =D

  2. Molnar Bianca Andreea 08 februarie 2010 la 01:51 - Raspunde

    cu asta nu mi-ai facut pofta!
    Eu am facut in weekend ciorba taraneasca cu legume si carne de vitel, snitele crocante cu mazare, o tarta cu fructe si foietaj cu dulceata de visine si de caise. =D
    Si binenteles traditionalul vin fiert.
    Nu am mai facut poze ca va puneati sa lingeti monitoarele.

    Pofta buna!
    =D =D :kawaii: :drunk:

    • Robin Molnar 08 februarie 2010 la 15:02 - Raspunde

      =D Da, ştiu. Strugurii sunt amari de-a dreptul. =D

  3. ciresica 08 februarie 2010 la 02:02 - Raspunde

    tot sarmalutele mele aratau mai bine 😀

    • Molnar Bianca Andreea 08 februarie 2010 la 02:08 - Raspunde

      Eu am facut de cand a inceput anul, de trei ori sarmale.
      Mi-au iesit pe ochi deja.
      Oricum sunt super bune!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.