Dacă până acum Codul Rutier a fost aiurea…

Să vedeți ce varză totală o să iasă, după ce, iarăși, vor schimba ăștia codul rutier. Desigur, doar conducătorii auto vor fi de vină pentru morți și răniți, și-n niciun caz statul care – în prostia sa – a indus consecința că șoferii români merg după cel puțin vreo trei seturi diferite de reguli rutiere!

De exemplu, să vedeți la ce mă refer: sunt unii care încă mai cedează trecerea când sunt în giratoriu, sunt cei care opresc și atunci când pietonul vrea să treacă și este pe partea contrasensului și suntem noi, ceilalți. Dar nu despre noi este vorba, ci despre cât de stupizi sunt cei de la vârful Poliției Rutiere.

  1. Spuneam data trecută că ăștia au reparat Codul Rutier și apoi l-au stricat iarăși, la cedarea trecere când treci pe o bandă inferioară în giratoriu. Că așa li s-a părul lor logic. Să cedezi trecerea când vrei să ieși, în loc să se aplice celălalt principiu care se aplică la schimbarea benzii, în anumite situații, când cel de pe banda inferioară (1) trebuie să-i faciliteze aceluia de pe o bandă superioară (3) intrarea pe banda pe care ar vrea să intre și el (2). Cât de greu ar fi fost? Logic sigur e!
  2. Vor să ia permisele ani la rând. Că așa e în șoferie, nimeni nu poate greși și să nu fie grav. Trebuie luat de pe stradă, iar statul să să-i ia carnetul și să și-l bage în fund, că n-are ce face cu el. În loc să dea amenzi, că are ce face cu banii. Dar nu, hai să nu mai consume omul combustibil, să nu-și mai facă asigurări și să nu mai dea la buget jumătate din cât, altfel, ar fi dat. Gata, îi luăm carnetul și ne ștergem cu el la fund, după ce, pardon de expresie, ne căcăm în ei de bani.

Nu există șofer să nu fi greșit. Oricând i se poate întâmpla oricui.

Sigur, pentru faptele cu intenție, de exemplu treci peste bariera lăsată, da, să se ia. Dar că treci pe roșu, din greșeală, e stupid. Da, trei luni, OK, că e pericol mortal. Dar trei ani? Dacă treci de trei ori pe roșu, atunci da, să ți se ia carnetul patru ani, zece, că ești idiot sinucigaș. Dar, altfel, dacă ești într-un oraș nou și te încurci la un semafor, i se poate întâmpla oricui, nu mi se pare că trebuie să ți se ia carnetul.

Da, să te belească de bani ca pe o oaie proastă ce ești! Dacă n-ai belit ochii, să belești portofelul, sigur, total de acord. Dar hai să nu dăm cu parul acolo unde nu este cazul. Să dăm, întâi, cu banul. Că ăla doare mai tare.

P.S. Dacă știți vreo metodă legală de a da statul în judecată pentru situația creată din prea multe schimbări, prea dese, prea ne-gândite, dați-mi de știre.

1 Commentariu

  1. Laurentiu 18 septembrie 2013 la 01:27 - Raspunde

    ABERANTE amenzile si pedepsele. Nu spune nimeni ca nu trebuie sa platesti pentru o greseala insa am urmarit o declaratie foarte interesanta a unui sofer…daca politistul da amenzi ca asa vrea el, pe sume colosale…chiar o sa platim mii de lei pentru niste incapabili?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.