Mă gândesc să dau statul în judecată

La cum stă treaba cu infrastructura românească, mă gândesc să dau statul în judecară, pe motiv că deja mi se îngrădește dreptul la liberă circulație pe teritoriul țării.

Practic, situația este atât de nasoală, încât infrastructura este neconstituțional de proastă. Și nu mă refer doar la drumuri, ci și la CFR sau alte forme de transport.

Pur și simplu, într-o singură zi nu poți să străbați țara. Or, România nu este atât de mare. Dacă poți să străbați Franța într-o zi – și aici mă refer doar la partea iluminată a zilei, nu la 24 de ore – noi, care suntem mult mai mici, nu putem.

Situația este agravată și de faptul că sunt multe zone cu limitare de viteză la un maximum de 50 de km/h și care nu pot fi evitate. Ceea ce duce la o situație care, din punct de vedere tehnic, se cheamă “race condition” și care este – în speță – un defect de programare: dacă mergi mai repede, iei amendă. Dacă mergi regulamentar, nu ajungi unde ai nevoie, pentru că obosești pe drum, faci accident și crăpi.

Practic, pentru distanțe mari, nu ai ce să faci, nu ai soluții, infrastructura noastră rutieră n-a fost construită pentru asta și este ca o capcană: fie iei amendă, fie îmbătrânești pe drum. Or, motivul pentru care mie mi se pare că statul trebuie dat în judecată, este acela că, dacă ești obosit, nu ai – cu adevărat – opțiunea de a trage pe dreapta, să te odihnești, ci trebuie să riști fie să mergi mai repede, fie (să riști) să obosești excesiv conducând regulamentar

Să-l văd io pe ăla care trage pe dreapta în porumb și nu-i este frică că vin hoardele furăcioase să-și facă de lucru cu el. Revenind.

Practic, ceea ce în lumea civilizată este firesc – da, este firesc să călătorești! – la noi este un risc ce poate fi anulat doar stând acasă. De unde și supărarea că statul îmi încalcă dreptul la libera circulație.

6 Comentarii

 1. Mihai Todor 21 aprilie 2013 la 01:41 - Raspunde

  “Dacă poți să străbați Franța într-o zi – și aici mă refer doar la partea iluminată a zilei, nu la 24 de ore – noi, care suntem mult mai mici, nu putem.” – Păi, în principiu, au mai mulți bani decât România, cât să se sature hoții și să rămână destui și pentru construit drumuri. To be politically correct, au și un relief ceva mai blând decât România…

  • Robin Molnar 24 aprilie 2013 la 08:06 - Raspunde

   Crezi ca au relieful mai bland, cu Alpii si Ardenii?

   • Mihai Todor 24 aprilie 2013 la 12:13 - Raspunde

    Eh, în zonele alea nu cred că au autostrăzi 🙂

    • Robin Molnar 24 aprilie 2013 la 13:11 - Raspunde

     Tocmai, ca au!

     • sandu florin 26 aprilie 2013 la 15:03 -

      Robine salut vad ca le ai cu pc-ul nu ma poti ajuta si pe mine sa pot configura routerul d-link di524 ce sa-ti spun or ce fac de citeva zile nu -mi iese configurarea la el neam acum il am pe post de switch ca sa-mi mearga netul help!

     • Robin Molnar 26 aprilie 2013 la 17:08 -

      Salut,

      Ti-am raspuns deja.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.